VIDEO Cum a crescut gaura uriașă din stratul de ozon de peste Antarctica în 2021, ne arată acest videoclip NASA
- Redactia Hotnews
Un nou videoclip NASA evidențiază gaura gigantică din stratul de ozon care s-a deschis peste Antarctica anul acesta.
O iarnă rece în emisfera sudică și posibilele efecte ale încălzirii globale au făcut ca această gaură să atingă o valoare record, conform măsurătorilor începute în 1979, scrie Live Science.
Epuizarea stratului de ozon pe care o vedeți în videoclipul NASA este monitorizată de trei sateliți operați de NASA și National Oceanic și Administrația atmosferică (NOAA)
Este de așteptat ca gaura din acest an să se închidă nu mai devreme de sfârșitul lunii noiembrie.
Importanța stratului de ozon și ce duce la subțierea lui
Ozonul este un compus de oxigen natural (a doua formă alotropică a oxigenului) care se formează în atmosfera superioară a Pământului.
Tipul natural de ozon stratosferic se formează atunci când radiațiile ultraviolete de la soare interacționează cu oxigenul molecular din atmosfera noastră. Stratul de ozon prezent în atmosfera terestră acționează ca un filtru care reține cea mai mare parte din radiația ultravioletă nocivă solară, reglează temperatura din atmosferă, cu implicații deosebite în protejarea biosferei.
Din păcate, clorul și bromul produse în urma activităților umane erodează ozonul pe măsură ce soarele iese peste Antarctica după iarna polară, deoarece radiația soarelui provoacă eroziunea în acea regiune.
Protocolul de la Montreal din 1987 restricționează substanțele care epuizează stratul de ozon în rândul celor aproape 50 de națiuni semnatare, dar majoritatea națiunilor lumii nu sunt semnatare; cel puțin o parte din ele nu respectă protocoalele.
Cu toate acestea, NASA a spus că protocolul a fost util. „Aceasta este o gaură mare de ozon din cauza condițiilor stratosferice mai reci decât media din 2021 și, fără Protocolul de la Montreal, ar fi fost mult mai mare”, a declarat Paul Newman, om de știință la NASA.