Sari direct la conținut

VIDEO: Cum il acuza Monica Iacob Ridzi pe Nastase ca se ascunde de justitie si cum se fereste fostul ministru al Tineretului de DNA cu o scutire medicala, dar se sacrifica pentru partid si  interviuri tabloide

HotNews.ro
Monica Iacob Ridzi, Foto: HotNews.ro
Monica Iacob Ridzi, Foto: HotNews.ro

In 2006 Monica Iacob Ridzi isi acuza colegii parlamentari ca l-au aparat pe Adrian Nastase de o perchezitie similara cu aceea ceruta de DNA in 2010 pe numele ei. Demarat in 2009 dupa o investigatie a Gazetei Sporturilor si aflat in faza de urmarire penal, dosarul „Ridzi-2 mai” este in acest moment blocat in Parlament. Reprezentantii Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, care trebuie sa decida asupra unei cereri de perchezitie a DNA si care tine dosarul in loc, spun ca vor debloca dosarul in septembrie. Pana acum reprezentantii PDL din Parlament explicau ca cererea DNA nu poate fi discutata pentru ca Monica Ridzi se afla in concediu prenatal. Cu toate acestea, Monica Iacob Ridzi a fost prezenta in Parlament pe 14 iunie, la votul pentru Curtea Constitutionala, unde s-a sacrificat pentru partid, dupa cum spune colegul ei, deputatul Daniel Buda. Acelasi deputat spune ca Ridzi nu poate veni la Comisia Juridica in conditiile in care nu are „toate capacitatile” pentru a raspunde intrebarilor.

Cu toate ca nu are timp de dosarul DNA, Monica Iacob Ridzi are timp sa voteze in Parlament si sa ofere interviuri pentru emisiuni tabloide in care vorbeste despre copilul ei, care reprezinta si motivul refuzului de a se prezenta la audierile din Parlament.

VIDEO Vezi isi acuza Monica Iacob Ridzi in 2006 colegii parlamentari ca l-au aparat pe Adrian Nastase de o perchezitie similara cu aceea ceruta de DNA in 2010 pe numele ei

Vicepresedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, unde se afla blocata din februarie cerea de perchezitie a DNA, a declarat pentru HotNews.ro ca marti, 6 iulie, comisia o va invita pe Monica Iacob Ridzi sa se prezinte la Parlament pentru a fi audiata. „Pana acum nu s-a intamplat nimic, noi i-am dat un timp de asteptare doamnei Ridzi. Cu toate ca sunt din opozitie am sa va spun ca o hotarare se va lua la fel ca si in alte cazuri dupa ce dumneaei va veni la comisie, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, vicepresedinte al Comisiei Juridice.

In opinia sa, faptul ca pe 14 iunie Monica Iacob Ridzi a fost prezenta in Parlament si a votat reprezinta un temei suficient pentru ca fostul ministru sa se prezinte si sa isi expuna punctul de vedere si in fata Comisiei Juridice. Presedintele Comisiei Juridice, deputatul PDL Daniel Buda a declarat pentru HotNews.ro ca cererea DNA de perchezitie va fi pusa pe ordinea de zi a comisiei in prima sedinta din luna septembrie. „Vom discuta acest aspect in prima sedinta si vom lua o decizie cu sau fara prezenta doamnei Ridzi. Sigur noi o vom invita din nou la comisie”, a declarat Daniel Buda.

Reamintim faptul ca pe 14 iunie Monica Iacob Ridzi a fost prezenta in Parlament, cand in Camera Deputatilor au fost votati noii judecatori ai Curtii Constitutionale, sedinta in care PDL si-a impus, la limita, propunerile. Acest aspect apare pe stenograma sedintei, cand deputatul PSD Valeriu Zgonea a facut prezenta pentru vot. Informatia poate fi verificat aici . De altfel, prezenta fostului ministru al Tineretului si Sportului a fost sesizata de catre colegii parlamentari. „Daca cei de la PDL ma aud acum, vreau sa-i felicit ca au reusit sa o aduca si pe doamna Ridzi in sala. (Aplauze. Vorbeste cu microfonul oprit). Daca cei de la DNA o mai cauta, sa stie ca o gasesc aici in seara aceasta!” a declarat deputatul Adrian Solomon de la tribuna Camerei Deputatilor, potrivit stenogramei sedintei. Stenogramele votului electronic arata ca Monica Iacob Ridzi era prezenta la sedinta Camerei Deputatilor si la ora 0:43, 15 iunie, sedinta respectiva finalizandu-se la ora 2.

Presedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda, are o explicatie pentru prezenta Monicai Ridzi la votul pentru Curtea Constitutionala. Din cate stiu a venit de la spital, si-a lasat copilasul bolnav si a venit la vot. Fara votul ei pierdeam batalia pentru Curtea Constitutionala. Stiti cat ne-am luptat pentru depolitizarea si depesedizarea Curtii Constitutionale. Practic, s-a sacrificat pentru vot„, a declarat Buda. El are o explicatie si pentru intrebarea logica: de ce nu „s-a sacrificat” Monica Iacob Ridzi si pentru cererea DNA? „Nu este chiar asa de simplu. O femeie care tocmai a nascut nu este in deplinatatea capacitatilor ei. La comisie trebuie sa raspunzi si sa fi in deplinatatea capacitatilor. Un avocat bun ar fi putut invoca acest aspect in instanta”, argumenteaza Buda. Deputatul nu a reusit sa ofere un raspuns convingator la intrebarea: daca in septembrie comisia va judeca cererea DNA cu sau fara prezenta fostului ministru, de ce aceasta procedura nu a fost aplicata pana acum?

Dupa ce Monica Iacob Ridzi a fost prezenta in Camera Deputatilor la votul pentru judecatorii Curtii Constitutionala, reprezentantii PNL au cerut ca situatia medicala a fostului ministru sa fie cercetata de politie si Casa de Asigurari de Sanatate. „Daca doamna Monica Iacob Ridzi se afla in concediu medical, va cer in mod oficial sa sesizati politia si Casa de asigurari de sanatate Hunedoara, pentru ca banuiesc ca legea aceea cu oamenii care trebuie sa fie acasa in timpul concediului medical este valabila pentru toti cetatenii Romaniei”, a declarat Mihai Voicu deputat PNL.

In data de 9 mai, un ziar local, Gazeta Vaii Jiului, publica un interviu in care Monica Iacob Ridzi povesteste despre proaspata sa calitate de mamica. In interviu, fostul ministru – care se afla intr-o clinica specializata din Viena, unde a nascut, in 22 aprilie, un baietel – povesteste ca urma sa revina in tara curand pentru a petrece cateva zile in Bucuresti. In saptamana 10-17 mai, cand Ridzi se afla in Capitala, Parlamentul nu era in vacanta, astfel ca nu exista nici un impediment ca fostul ministru sa se prezinte la audieri. Comisia s-a intrunit in sedinta pe data de 11 mai, fapt ce poate fi vazut aici, pe calendarul de lucru al comisiei.

Pe 13 mai, postul Prima TV a difuzat un interviu cu Monica Iacob Ridzi si sotul, in care cei doi au povestit despre baietelul lor. Interviul, care a fost realizat la sosirea fostului ministru in tara, poate fi vazut aici

Contactata de HotNews.ro, Monica Iacob Ridzi a refuzat sa faca declaratii pe tema dosarului DNA si a cererii de perchezitie. „Este o situatie delicata, stiti cum e cu un copil mic. Va promit ca din septembrie voi vorbi, voi face declaratii. Va rog sa ma intelegeti omeneste”, a explicat Monica Iacob Ridzi. Fostul ministru ne-a indicat si ce anume sa scriem: „Mai bine spuneti ca nici nu m-ati gasit”.

VIDEO: Monica Iacob Ridzi: vinovatii sunt in Parlament, se bucura de imunitate si se infrupta copios din banul public, cu o pofta de nestapanit

In martie 2006, Monica Iacob Ridzi a sustinut o declaratie politica in fata Parlamentului, intitulata ‘Cauzele neincrederii populatiei in clasa politica’, prin care isi condamna colegii parlamentari ca i-au luat apararea lui Adrian Nastase, si el cercetat de DNA. In acel moment, Adrian Nastase se afla intr-o situatie relativ similara: procurorii inaintasera Parlamentului o cerere de perchezitie in dosarul Zambaccian. Parlamentul a refuzat acesta perchezitie. Monica Iacob Ridzi isi acuza colegii ca nu lasa justitia sa isi faca treaba. Iata ce spunea deputatul PDL care, dupa 4 ani, urma sa ajunga intr-o situatie similara, adica sa fie protejata de perchezitia procurorilor prin proceduri parlamentare neclare:

  • Eu cred ca adevaratii vinovati sunt aici, printre noi. Respira aerul fortifiant al Parlamentului, se bucura de o imunitate mai mult decat meritata, se infrupta copios din banul public si, cu o pofta de nestapanit, ii rad natiunii in nas!
  • In ultima luna de activitate parlamentara, sub valul, transparent totusi, al votului secret, care pentru unii pare un simplu joc cu bile albe si bile negre, parlamentarii Opozitiei au dat o ultima si devastatoare lovitura de imagine intregii clase politice. Mai intai au blocat functionarea DNA-ului – institutie importanta in combaterea coruptiei la nivel inalt, institutie atat de necesara insanatosirii justitiei. Apoi, voturile numeroase ale acelorasi parlamentari, printr-o inexplicabila si rau inteleasa solidaritate de breasla, au impiedicat justitia sa-si faca datoria in faimosul caz Zambaccian. Perchezitia ceruta de Parchet n-a mai avut loc, fiind vorba de casa unui inalt demnitar, in continuare omul fanion al Opozitiei.
  • Prin votul lor, parlamentarii Opozitiei au plasat un important om politic mai presus de lege, ferindu-l, culmea, de justitie, adica de institutia care are datoria de a face dreptate. „Cei tare se intarira cu averea si marirea in cercul lor de legi!” – probabil asa ar conchide poetul nostru national, intorcandu-ne, dezamagit, spatele.
  • Prin votul lor, acesti parlamentari nu numai ca au compromis, o data in plus, clasa politica, dar au pus serios sub semnul intrebarii viitorul Romaniei. Acesta este semnalul clar, transmis ieri de Comisia Europeana, prin inaltul sau reprezentant, sosit la Bucuresti.

Vezi aici stenograma integrala

Istoria cererii de perchezitie a DNA

Ministerul Justitiei a anuntat ca a transmis miercuri, 10 februarie 2010, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a unei perchezitii informatice in dosarul privind pe Monica Iacob Ridzi. Solicitarea a fost primita din partea DNA pe 9 februarie.

Ministerul precizeaza ca, potrivit Constitutiei si prevederilor legale in vigoare, in cazul ministrilor care, la data inceperii urmaririi penale, sunt si membri ai Parlamentului Romaniei, cererile de retinere, arestare sau perchezitie se incuviinteaza de Camera din care fac parte. Solicitarea se adreseaza presedintelui Camerei Deputatilor sau Senatului de catre ministrul Justitiei.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis marti, 16 februarie, sa transmita Comisiei juridice scrisoarea fostului ministru al Tineretului Monica Iacob-Ridzi privind concediul prenatal. Fostul ministru al Tineretului a transmis presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, o scrisoare in care arata ca se afla in concediu prenatal si nu poate sa vina la dezbaterile pe acest subiect din Comisia juridica sau din plen. De atunci, cererea DNA se afla blocata in Camera Deputatilor.

Ce contine dosarul Ridzi-2 mai

  • Cercetarea penala a fost declansata in urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor in 16 iunie 2009, potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private.
  • Mai mult, cerera de oferta privind organizarea evenimentelor a fost trimisa de catre MTS catre trei firme, din care doua (Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL) aveau actionari comuni si sediul in acelasi apartament. Potrivit mass media, onorariile formatiilor care au concertat in cadrul evenimentului sau costurile scenelor utilizate au fost mult supraevaluate.
  • Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de casatie si Justitie, „in cauza exista indicii ca in cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, in calitate de ministru al Ministerului Tineretului si Sportului, impreuna cu alti functionari ai acestui minister, ajutati si de administratorii a doua firme private, au prejudiciat bugetul ministerului prin incheierea a trei contracte de servicii fara ca, in prealabil, sa fie organizata si derulata vreo procedura de atribuire potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2006.
  • Totodata, exista indicii ca pentru ascunderea incalcarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice au fost intocmite, ulterior incheierii celor trei contracte, inscrisuri care sa ateste in mod nereal derularea procedurii de achizitie. Fostul ministru a solicitat administratorului retelei informatice sa stearga date informatice pentru a nu fi descoperite, scop in care, acesta a accesat fara drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului si Sportului si a sters inregistrarile.”

UPDATE: Directia de comunicare a Camerei Deputatilor sustine ca Monica Iacob Ridzi a solicitat concediu medical pe perioada 15 februarie – 20 iunie 2010.

La solicitarea HotNews.ro directia de comunicare din cadrul Camerei Deputatilor a transmis un raspuns oficial din care aflam ca fostul ministru Ridzi a solicitat si primit concedu medical in perioda 15-febrarie – 20 iunie 2010. Mai aflam si ca potrivit legii Monica Ridzi a votat legal si ca orice parlamentar aflat in concediu poate participa la activitatea parlamentara. Astfel ca Monica Iacob Ridzi putea sa participe si la audierile din Comisia Juridica. Din 20 iunie si pana astazi Comisia Juridica s-a intr-unit in noua sedinte, dar presedintele comisie a decis sa decida asupra cererii de perchezitie a DNA abia in septembrie. Iata raspunsul integral al directiei de comunicare din cadrul Camerei Deputatilor:

  • „Doamna deputat Monica Iacob Ridzi figureaza in concediu medical incepand cu data de 15 februarie 2010 pana la data de 20 iunie 2010, perioada pentru care a depus certificate medicale. Precizam ca parlamentarii nu se afla in raporturi juridice de munca cu Parlamentul Romaniei. Potrivit dispozitiilor constitutionale si ale Legii privind Statutul deputatilor si al senatorilor, dreptul de vot (drept politic specific – art. 35 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor) tine de exercitarea mandatului de deputat sau de senator si se refera la intreaga perioada a mandatului, independent de imprejurarea ca, la un moment dat, un palamentar poate fi sau nu in concediu. Astfel, votul poate fi exprimat indiferent daca parlamentarul se afla in concediu medical, concediu pentru cresterea copilului etc., atat timp cat acesta se poate prezenta pentru exercitarea votului, fara a fi necesara intreruperea concediului.”
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro