Sari direct la conținut

VIDEO Cum influenteaza ordinea nasterii personalitatea copiilor?

HotNews.ro
Cum influenteaza ordinea nasterii personalitatea copiilor, Foto: Captura YouTube
Cum influenteaza ordinea nasterii personalitatea copiilor, Foto: Captura YouTube

​De-a lungul timpului cercetatorii au examinat ordinea in care nou nascutii sunt adusi pe lume si felul in care raportul dintre frati influenteaza personalitatea acestora, cea mai comuna interpretare fiind cea conform careia fratii mai mari sunt mai isteti, iar cei mici sunt mai rebeli. In acordul celor mai recente studii astfel de stereotipuri nu pot fi sustinute stiintific, insa noile descoperiri ale cercetatorilor arata ce alte aspecte ale dezvoltarii unei persoane sunt influentate de raportul dintre frati si ordinea nasterii acestora, conform bbc.com.

In cadrul unui nou studiu, specialistii de la Universitatea din Leipzig au testat si analizat trasaturile de personalitate ale peste 20.000 de persoane din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii si Germania, experiment in urma caruia specialistii conchid ca personalitatea nu este afectata de raportul dintre frati sau ordinea in care au aparut pe lume. Cu toate astea, exista cateva aspecte ce pot fi datorate raporturilor dintre frati si care au legatura mai mult cu starea de sanatate si orientarea sexuala a persoanelor.

In urma cercetarilor datele au aratat ca fratii mai mici sunt, in medie, mai sanatosi si mai deschisi in privinta intemeierii relatiilor cu persoanele de acelasi sex.

Sanatatea

Cercetatorii au aratat ca exista o asociere intre ordinea in care au fost nascuti copiii si riscul aparitiei diabetului.

Conform analizelor efectuate de catre cercetatorii Universitatii Queen din Belfast, primii nou-nascuti sunt mai predispusi la dezvoltarea diabetului zaharat de tip I, in comparatie cu fratii mai mici, iar aceste influente asupra sanatatii copiilor sunt cauzate de anumite schimbari ce au loc in uter, dar si de starea de sanatate a mamei dupa prima nastere, cum ar fi aparitia diferitelor infectii.

Cercetatorii sunt de parere ca aceste schimbari intaresc sistemul imunitar al fratilor mai mici, facandu-i mai rezistenti la aparitia si dezvoltarea bolilor autoimune.

Orientarea sexuala

Un alt aspect care a devenit subiectul cercetarilor din ultima perioada este felul in care orientarea sexuala este influentata de ordinea in care au fost nascuti copiii.

Studiile au aratat ca in cazul fratilor mai mici are loc un fenomen denumit de specialisti „fenomenul fratelui mai mare”, care ghideaza orientarea sexuala a celor dintai. Astfel, cercetatorii considera ca sansele ca un baiat sa fie atras de persoanele de acelasi sex cresc odata cu numarul de frati mai mari pe care acesta ii are.

Unul dintre cercetatorii care au observat si analizat acest fenomen este Tony Bogaert, profesor de biologie la Universitatea Brock din Canada. Conform opiniei acestuia, orientarea sexuala a fratilor mai mici are la baza un efect biologic: fetusii de sex masculin favorizeaza producerea unui anumit tip de proteine in uter, care ajuta la dezvoltarea organelor de sex masculin ale fetusului. In momentul in care aceste dezvolari au loc, in organismul mamei se produc anumiti anticorpi.

„Fiecare frate mai mare aduce anumite modificari la nivelul uterului. Credem ca cea mai plauzibila explicatie are de a face cu raspunsul sistemului imunitar mater la schimbarile produse,” declara Tony Bogaert.

Este vorba despre un proces natural care nu este periculos pentru mama sau pentru fat, dar care influenteaza la nivel biologic viitoarele sarcini prin producerea mai rapida a anticorpilor ca raspuns la formarea organelor sexuale de sex masculin ale fatului.

Ca urmare, cercetatorii considera ca avand frati mai mari, fatul de sex masculin este expus mai rapid la acesti anticorpi dezvoltati de mama, acesta fiind explicatia biologica a „fenomenul fratelui mai mare”, care influenteaza orientarea sexuala a celor mici.

Trasaturile de personalitate, inteligenta si orientarea sexuala sunt influentate de o serie de factori, ce tin de mostenirea genetica, varsta mamei la nastere, dar si de cat de numeroasa este familia, iar aceste aspecte determina gradul de complexitate al studiilor pe aceasta tema. Desi studiul efectuat de catre specialistii din Leipzig este unul dintre cele mai elaborate cercetari in acest domeniu, cercetatorii sunt de parere ca este nevoie de mai multe studii pentru a observa cum ordinea in care sunt adusi pe lume nou nascutii intr-o familie le influenteaza acestora sanatatea si personalitatea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro