VIDEO Cum se raportează companiile și angajații la sănătate în 2022?
Piața muncii a fost întodeauna dinamică, însă în ultimii ani a suferit transformări semnificative și într-un ritm mult mai alert, ca urmare a evenimentelor petrecute la nivel global. Digitalizarea, flexibilitatea, munca hibrid sunt doar câteva dintre schimbările care și-au pus amprenta asupra acesteia și care acum fac parte din normalitate.
„Perioada post-pandemică a dus cu siguranță la foarte multe schimbări în ceea ce privește dorințele candidaților. Este vorba în primul rând de flexibilitate foarte mare. Își doresc acest lucru după o perioadă în care au stat foarte mult acasă și iată, se continuă tendința de lucru hibrid”, a explicat Doina Filip, Head of Reward & HR Budget Orange Romania.
Sănătatea rămâne o prioritate pentru companii și angajatori, iar după anii de pandemie se remarcă un interes și mai crescut pentru prevenție. Mirela Dogaru, Director Comercial MedLife, ne-a explicat că sănătatea a rămas în topul preferințelor angajaților:”Abonamentul de sănătate reprezintă cel mai solicitat beneficiu extrasalarial după tichetele de masă”.
Sănătatea din perspectiva companiilor
Atunci când angajații se îmbolnăvesc, companiile pot suferi pierderi semnificative. Spre exemplu, în cazul unor companii mari, cu peste 3.000, respectiv 7.000 de angajați, la o medie de aproape 6,5 zile de concediu, pierderile pot ajunge la sume de peste 21, respectiv peste 61 milioane lei, anual. În cazul unei firme mai mici, cu aproape 800 de angajați, costurile cu concediile medicale pot ajunge la 2,2 milioane de RON.
Cel mai eficient mod prin care companiile pot avea grija de sănătatea angajaților este abonamentul medical. Cu ajutorul acestora, pierderile pentru o companie pot fi reduse de până la 11 ori.
Pe lângă sănătatea fizică, angajații și companiile au conștientizat tot mai mult importanța sănătății emoționale. Astăzi, nu mai este un subiect tabu, iar angajații caută companii care implementează măsuri în această direcție.
„Dacă ar trebui să fac un top 3 de noi tendințe, prima ar fi atenția crescută pentru prevenție și starea de bine a angajaților. Iar când vorbesc de stare de bine, includem aici atât partea de nutriție, cât și partea de sport”, a explicat Mihai Fuior, CEE Health And Safety Manager Danone.
Angajații caută companii preocupate de starea lor de bine
Așteptarea este ca piața muncii să urmeze tot mai mult această traiectorie, iar sănătatea să fie identificată mai mult cu termenul de wellbeing. Angajații vor fi tot mai interesați de companii care le dau șansa să se simtă bine în propria piele, să reușească să mențină un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală, să fie în contact deplin cu emoțiile lor și să evite burnoutul- acestea vor deveni, tot mai mult, dorințe primare ale candidaților și aspecte pe care companiile le vor privi ca pe beneficii extrasalariale uzuale.
Pornind de la această realitate, MedLife a făcut un pas mai departe, către o abordare 360 a sănătății, și a creat cel mai complet abonament de sănătate de pe piață. Pe lângă consultații, screening-uri și servicii de imagistică, abonamentul include layere noi, cum ar fi cel de wellness, printr-un abonament la sălile de fitness Sweat, asigurarea de sănătate NN Care, precum și abonament stomatologic la DENT ESTET. Prin această soluție, MedLife susține companiile și angajații lor să adopte un comportament preventiv, nu doar prin efectuarea regulată a investigațiilor medicale, ci printr-un stil de viață echilibrat, bazat pe micșare, nutriție și somn.
„Orice investiție în sănătatea angajaților este o investiție pe termen lung pentru companii sănătoase”, a concluzionat Mirela Dogaru, Director Comercial MedLife.
Articol susținut de MedLife
Sursa foto: Pexels