VIDEO Cum se vor desfășura inspecțiile fiscale din 2023 / Lucian Heiuș: Contribuabilul va avea posibilitatea să-și reanalizeze situația fiscală
Selectarea contribuabililor pentru inspecție fiscală se va face doar pe baza analizei de risc, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF, pe Facebook, referindu-se la recentele modificări ale Codului de procedură fiscală.
Potrivit acestuia, organul de inspecție fiscală va emite o notificare de conformare în care va prezenta riscurile identificate.
“Contribuabilul are posibilitatea să-și reanalizeze situația fiscală, să depună declarații rectificative sau la clarifice riscurile identificate. Dacă face acest lucru, nu va mai fi controlat”, spune el.
În cazul în care nu se conformează, afirmă Heiuș, se va emite avizul de inspecție fiscală.
“De la data comunicării avizului și până la începerea inspecției fiscale, contribuabilul poate depune sau corecta declarațiile de impunere sau să-și clarifice riscurile identificate și controlul nu va mai avea loc”, a explicat el.
Dacă contribuabilul refuză să-și clarifice situația fiscală în aceste două etape, atunci va începe inspecția fiscală efectivă.
„Prin acest mecanism, contribuabilii onești nu vor mai fi controlați de Fisc, creându-se posibilitatea ca erorile contabile, neconcordanțele, interpretările fiscale diferite să fie rezolvate în etapele preliminare controlului efectiv”, a mai afirmat șeful ANAF.