Sari direct la conținut

VIDEO Cum supravietuiesc tantarii impactului cu o picatura de ploaie – studiu

HotNews.ro

V-ati intrebat vreodata de ce tantarii supravietuiesc impactului cu o picatura de ploaie? Nu? Ei bine, New York Times vine totusi cu un raspuns la aceasta intrebare” gratie greutatii foarte mici si exoscheletului sau, scrie Slate.fr.

Un nou studiu, condus de David L. Hu, un cercetator in biologie si mecanica de la Institutul Tehnologic din Georgia, raspunde la aceasta intrebare. In realitate, tantarii nu rezista pur si simplu la impact, ci “merg cu valul”.

“Este ca si cum ai boxa cu un balon. Nu e nicio modalitate de a-l sparte pentru ca acesta nu rezista deloc.

O simpla picatura de apa cantareste de pana la 50 de ori mai mult decat tantarul. Raportat la talia umana, o picatura de apa de cateva tone lasa putine sanse de supravietuire unui om.

Asa cum explica Nature, tantarii cataresc in general 2 miligrame si masoara 3 milimetri lungime, in conditiile in care picaturile de apa, cu un diametru de 2 pana la 8 milimetri, pot cantari pana la 100 miligrame si cad cu o viteza de 9 metri pe secunda.

Pentru a simula o ploaie in laborator, Hu si echipa sa au construit o pompa care imprastia picaturi de 3 – 5 milimetri diametru. Cu ajutorul unor camere de mare viteza, cercetatorii au compilat pe un computer fortele si acceleratiile in joc din momentul impactului.

Potrivit studiului, aproximativ 25% din picaturile de apa cad direct intre aripile tantarilor. In acest caz, insecta este absorbita in picatura, dar reuseste sa iasa din ea imediat inainte ca aceasta sa cada pe sol, gratie picioarelor sale lungi si aripilor.

Cercetatorii vor acum sa studieze tantarii in mediul lor natural, afirmand ca acest studiu ar putea servi drept model pentru dezvoltarea de mici roboti aerieni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro