VIDEO Dan Costescu, directorul CFR Călători: Siguranța sanitară este mai mare în tren, iar riscul de infectare este redus/Controlorii nu au în fișa postului să certe lumea pentru că nu poartă mască
Oamenii încep să revină la trenuri, iar la CFR Călători de câteva zile se pot rezerva din nou toate locurile din tren și nu doar jumătate. Într-un interviu pentru HotNews.ro, Dan Costescu, șeful CFR Călători, a vorbit despre ce pot face oamenii când văd pasageri care nu poartă mască, dar și despre planurile companiei privind lansarea unor trenuri ”charter” unde oamenii să serbeze diverse evenimente din viață. Tot în articol puteți citi și despre serviciile de curățenie din trenuri, despre ținta celor 1.200 de vagoane și de ce companiile feroviare precum CFR Călători nu pot fi profitabile.
Dan Costescu spune că, după ce numărul de pasageri scăzuse cu 95% în aprilie, lumea a revenit la tren și că au existat călători care au renunțat la a merge cu microbuzul sau autobuzul și au migrat către tren fiindcă în tren „este cel mai mult spațiu dintre toate mijloacele de transport, ai libertate de mișcare, există și priză și călătoria este plăcută. Siguranța sanitară este mai mare în tren, iar riscul de infectare este redus”, spune el.
Purtatul măștii în tren – Tot mai mulți o lasă sub bărbie – Ce se poate face.
Ar trebui controlorii să certe călătorii care fac asta? ”Controlorii nu au în fișa postului să certe lumea că nu poartă mască. Ei atenționează oamenii, acolo unde este posibil avem și anunțuri în tren prin stația de amplificare. Controlorul nu are posibilitatea să impună purtarea măștii, el poate cel mult să reclame la poliție, ceea ce poate face orice pasager care se simte atins de comportamentul altui pasager. Este o problemă de disciplină, poate și una de civilizație și în acest registru o vedem noi fiindcă, dacă se poartă masca într-un mijloc de transport, practic mare parte dintre problemele de transmitere a acestui virus sunt rezolvate”, spune Dan Costescu.
Totuși ce se poate face? ”După cum știți există un departament al poliției transporturilor cu care se colaborează foarte bine. Am avut nenumărate cazuri în care șefii de tren au apelat la ajutorul colegilor de la Poliția TF și aceștia au venit în stația următoare. Colaborarea merge foarte bine, dar vă dați seama că nu putem avea un polițist în fiecare tren”.
L-am întrebat pe Dan Costescu dacă ar fi o idee să fie puși polițiști măcar pe câteva dintre trenurile de lung parcurs, pentru ca aceștia să-i amendeze pe cei care nu poartă mască sau pe cei care fumează.”Nu dispun eu de resursa asta, este a ministerului de interne și nu-mi permit să organizez efectivele altui minister (…) Este o problemă de eficiență și de efective. Probabil este o problemă de buget, de dimensionare a forțelor polițienești”.
Se pot rezerva toate locurile în trenuri
De câteva zile și în trenurile CFR Călători se dau toate locurile și s-a renunțat la regula un loc liber un loc ocupat.”Trebuie vorbit despre regula de distanțare și despre practica europeană. Nicăieri în Europa la această dată nu se vând locuri distanțate. Toate administrațiile de cale ferată vând locuri unul lângă altul, sistemul internațional coordonat de Deutsche Bahn vinde bilete unul lângă altul. Ceea ce spuneți despre distanțare și ideea a fost o idee a noastră pe timpul pandemiei, atunci când aveam vagoane suficiente față de câți călători erau și atunci am hotărât să distribuim călătorii cât mai bine în tren și am inventat acest sistem. Atunci nu era obligatorie purtarea măștii în vagon, dar din momentul în care a devenit, a fost foarte clar că locurile trebuie vândute unul lângă altul, iar asta se întâmplă la toate mijloacele de transport, nu doar în tren, ci și în avion și în autocar”, spune directorul general CFR Călători.
Nu se vor speria unii oameni de faptul că vor fi date toate locurile în trenuri? Nu li se va părea mai puțin sigur totul din cauză că și locul de lângă ei este ocupat? ”Călătorii sunt avizați pentru acest caz, Evident că noi nu putem obliga oamenii să meargă în condiții pe care ei le consideră că ar trebui să fie diferite. Dar nu trebuie să ieșim nici din practica europeană, în Germania ți se spune la casă că nu mai sunt locuri și calea ferată te lasă să te muți de la un tren la altul, pentru ca să-l iei pe cel mai puțin aglomerat. La fel putem face și noi”.
Curățenia – Veșnica problemă
Ce se poate face în legătură cu curățenia din trenuri care în multe cazuri lasă de dorit, iar baia este uneori un loc groaznic?
”Trebuie făcută o diferență. Există o anumită situație atunci când trenul pleacă din stația lui de domiciliu unde a efectuat o salubrizare obligatorie înainte de plecarea în cursă și la acest capitol am depus eforturi mari și nu avem înțelegere pentru colegii care nu și-au făcut treaba. Există însă situațiile când, după 50-60 km, găsim toaletele devastate, urme de picioare peste tot, la fel și în interiorul vagonului obiecte aruncate, lichide vărsate peste tot. Sunt însă și rute unde se vede gradul de disciplină, de exemplu spre Constanța vagoanele sunt foarte curate”.
Nu ar trebui însă să se facă mai des curățenie, mai ales la trenurile pe rute lungi. Șeful CFR Călători spune că mizeria apare mai ales pe rutele scurte de navetă unde este un număr mare de oameni care urcă și coboară apoi destul de repede. La trenurile de lung parcurs există intervenții pentru curățenie în unele gări și uneori și controlorii strâng resturile prin tren, spune Dan Costescu
Poate fi CFR Călători o companie profitabilă?
”Nicio companie de călători nu este profitabilă. Peste tot în Europa există un mecanism și toate statele au admis că existența căii ferate aduce o mulțime de avantaje colaterale din mobilitate, pentru cetățeni, pentru economie”, spune Dan Costescu, referindu-se la noțiunea de serviciu public și la subvențiile primite de companiile feroviare în Europa.(…)
”Nicăieri în Europa nu există noțiunea de profitabil pentru că există o diferență între costuri și veniturile obținute, iar această diferență, subvenția, este acoperită de statele membre, iar regulamentele europene prevăd că este permis și un mic profit pentru ca această companie să aibă posibilitatea să se dezvolte”.
El a explicat că, pe distanțe scurte, există și rute profitabile, un exemplu fiind București – Constanța în sezon, dar a precizat și faptul că, prin lege, când un operator privat renunță la o trasă, aceasta trebuie operată de CFR Călători. Există un melanj între rutele profitabile și cele neprofitabile. El a spus și că CFR Călători își planificase pentru acest an veniturile totale din bilete de 880 milioane lei, dintr-un buget de 2,2 miliarde lei.
Trenuri ”charter” unde oamenii pot sărbători sau pot merge la concerte
Dan Costescu spune că ideea ar fi ca pe trenuri să fie atras un segment mai modern al populației, mai ales tinerii, fiindcă spune el, generația foarte tânără nu mai are niciun apetit de a-și lua permis de conducere. Ideea ar fi să existe trenuri personalizate, trenuri special comandate la care să fie folosit excedentul de vagoane din afara sezonului, în afară de vagoanele care sunt folosite în week-end la suplimentarea trenurilor cu număr mare de pasageri.
De exemplu vor fi trenuri speciale pentru festivalurile de muzică gen Untold sau Electric castle sau trenuri speciale pentru turismul religios. Evident că nu se știe însă când astfel de evenimente pot fi organizate din nou.
”Avem contacte cu firme care vor să facă diverse prezentări de produse în tren, degustări spre exemple, sunt ambasade care vor să prezinte ce este cu România din diverse unghiuri, de pe calea ferată. Se lucrează la o aplicație cu un titlulgeneric: , iar pe o hartă interactivă vor fi trecute toate locurile spectaculoase care pot fi văzute din tren sau care pot fi văzute la destinație. Toate vor fi pe hartă, vor exista și idei de trasee, de sejururi de mai multe zile. Vom gândi și niște oferte turistice pentru ca un călător să poată oricând să urce sau să coboare din tren într-o anumită zonă, un anumit traseu, de exemplu zona mănăstirilor”, spune Costescu care adaugă că se au în vedere și parteneriate cu sectorul turistic.
Cât ar costa un astfel de tren ”charter”? Poate fi vorba de un vagon închiriat sau de un tren întreg special, cum ar fi cele către festivaluri. Calcul ar porni de la cât ar costa să rezervi toate locurile dintr-un vagon, iar de la această sumă vor fi aplicate reduceri și promoții ”Vrem să facem oamenii să înțeleagă că pot face și evenimente de viață în tren, zile de naștere de exemplu, logodnă, căsătorie, nuntă”
Vagoanele – ținta finală 1200
Parcul auto al CFR Călători a crescut cu peste 20%, dar mai este mult până departe. Compania nu mai are în atribuții achiziționarea de vagoane noi, ci poate doar să repare, existând o autoritate – ARF – care se ocupă de achiziție, gestionează licitațiile, alcătuiește caiete de sarcini pentru toate companiile feroviare.
Șeful CFR Călători spune că ARF – Autoritatea de Reformă Feroviară ” a fost o instituție nou-înființată, a avut mult timp ca să-și găsească calea. Este un specific al achizițiilor de material rulant să dureze foarte mult, nimeni nu poate să-ți livreze un vagon sau o locomotivă mai devreme de doi-trei ani de când ai început discuțiile. Au fost o mulțime de critici, s-au schimbat acolo câțiva președinți. Eu cred că, așa cum îi văd acum pe cei de la ARF, sunt pe o direcție bună, îi așteptăm să reușească și să iasă cu succes din acest hățiș al contestațiilor pe care-l întâmpină orice licitație din România”. El mai spune că speră că o cât mai mare parte din materialul rulant ce va cumpărat să provină din România.
CFR Călători estimează că va ajunge la un parc de 960 – 970 de vagoane la finalul acestei luni. Obiectivul pe termen mediu este 1200 de vagoane și nici trenuri noi nu s-au cumpărat. De ce? ”Din păcate nu noi răspundem de achiziția de trenuri noi. Avem o autoritate subordonată direct ministerului, ei se ocupă de aceste lucruri. Așa cum știți, licitația este avansată, deci ar putea veni vești bune curând. De noi depind programele de reparații și modernizări și am reușit să creștem parcul de vagoane în mod spectaculos de la 792, la 952”.
”Avem o parte din bani și facem demersurile către ministerul Transporturilor și către Guvern pentru a obține bani suplimentari și pentru a continua investițiile și reparațiile în acest an. Dacă nu vom obține banii de investiții, nu vom putea menține trendul de creștere a parcului și de migrare spre acel obiectiv de 1200 de vagoane, un obiectiv care ne-ar permite să ”.
Când ar putea fi atins acest obiectiv? ”Poate chiar într-un an, dar avem probleme și cu locomotivele, chiar dacă vagonul vine din nou în discuții, fiindcă un călător se urcă în vagon, nu în locomotivă. Dar avem probleme și cu locomotivele, de exemplu în ultima săptămână zece ne-au fost accidentate la treceri de nivel unde conducătorii auto nu s-au asigurat. Este extraordinar de mult zece locomotive în plin sezon”.
Trenurile către Serbia nu mai circulă de câțiva ani. Ce șanse ar fi să revină. ”Acolo este o problemă financiară, în sensul că partenerul sârb vrea trenuri, dar nu plătește mereu la timp și până nu vom rezolva această problemă nu putem pune un tren fiindcă suntem o companie pe baze economice, nu una de binefacere”.