Sari direct la conținut

VIDEO De ce a ars Centrul Bucurestiului in 1847 – apucaturi romanesti

HotNews.ro
Focul cel mare - pictura de Moustakoff, Foto: Muzeul Municipiului Bucuresti
Focul cel mare - pictura de Moustakoff, Foto: Muzeul Municipiului Bucuresti

Strada Franceza este locul de unde a inceput incendiul ce avea sa distruga zona Lipscani, in 1847. Eugen Istodor, autorul volumului Lipscani. Ghid turistic & de chefuri a vorbit, cu ocazia lansarii cartii sale, despre incidentul care a facut ca astazi bucurestenii sa nu se poata mandri cu un Centru al Capitalei cu adevarat „vechi”: pentru care romanii aveau un mod „deosebit” de a petrece Pastele.

Strada Franceza – La 1769, consulul francez, care a pornit de aici (din Franceza) si a luat-o pe jos la Curtea Domneasca de la Dealul Spirei. Si de atunci a luat acest nume.

„Strada Franceza mai are o poveste: este povestea nefasta a Lipscaniului, e vorba de incendiul de la 1847, care a pornit de aici. Era de Paste, cand lipscanii obisnuiau sa traga focuri de arma. Intr-una din cladiri, un pusti s-a jucat cu focul, a incercat sa traga si el cateva focuri. Pulberea a luat foc si s-a intins la toate acoperisurile si toate casele, care erau de toate felurile, dar nici una adevarata.

Biserica Stavropoleos a luat foc, dar a ramas cu cladirea, la fel Hanul cu Tei, Hanul lui Manuc. Sunt cateva repere care au rezistat, dar in general a luat foc tot Lipscaniul. Asta este Pastele romanilor”.

De-a lungul vremii, Lipscaniul a avut de suferit si din cauza inundatiilor, a ciumei si a foametei. Detalii aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro