Sari direct la conținut

VIDEO De ce sunt atât de letale rachetele Starstreak în mâinile soldaților ucraineni

HotNews.ro
VIDEO De ce sunt atât de letale rachetele Starstreak în mâinile soldaților ucraineni
Soldați din cadrul 7 Air Defence Group, în cadrul unei demonstrații privind mobilitatea rachetelor antiaeriane Starstreak, în Emsworth, Marea Britanie. Sursa foto: Richard Pohle / The Times/News Licensing / Profimedia

Forțele armate ale Ucrainei au anunțat marți, 23 iulie, că o nouă unitate a sa de soldați se află în Marea Britanie, militarii fiind antrenați cum să folosească una dintre cele mai eficiente arme de pe câmpul de luptă – lansatoarele portabile de rachete Starstreak, scrie The Kyiv Independent.

„Racheta Starstreak se deplasează cu o viteză de peste trei ori mai mare decât viteza sunetului și poate lovi o țintă de mai multe ori datorită celor trei proiectile asemănătoare unor săgeți”, a transmis Statul Major al Ucrainei, într-un mesaj publicat pe Facebook.

„Instruirea îi va ajuta pe recruții ucraineni să își apere cerul suveran de raidurile aeriene ilegale ale Rusiei”, a precizat conducerea armatei ucrainene.

Lansatoarele Starstreak nu reprezintă o noutate pe câmpul de luptă din Ucraina – acestea au fost, de fapt, printre primele arme furnizate Kievului de către Marea Britanie pentru a putea contesta superioritatea aeriană a Rusiei în război.

Încă din martie 2022, trupele britanice au fost trimise într-o locație secretă din Europa de Est pentru a instrui forțele armate ucrainene privind utilizarea acestui tip de armament.

Colonelul Graham Taylor din Marea Britanie a declarat la acea vreme că „putenicul” sistem Starstreak poate provoca daune „catastrofale”.

În aprilie 2022, un astfel de lansator ar fi fost folosit de forțele ucrainene pentru a doborî un elicopter rusesc Mi-28.

Înregistrări video cu incidentul surprind aeronava zburând la joasă înălțime cu o secundă înainte ca lovitura reușită a unei rachete să o rupă în două.

Cum funcționează rachetele Starstreak

Starstreak este un sistem portabil de apărare antiaeriană (MANPAD), cu care se poate trage de pe umăr, ideal pentru prinderea în ambuscadă a avioanelor inamice de la mică distanță (până la 7 kilometri) și apoi pentru o ieșire rapidă din raza de acțiune a celorlalte avioane de vânătoare. Lansatoarele de rachete Starstreak pot fi montate pe vehicule blindate de tip Stormer.

Sistemul antiaerian este fabricat de Thales Air Defence, o companie cu sediul în Belfast, Irlanda de Nord.

Potrivit U.S. Naval Institute, fiecare rachetă costă 107.000 de dolari.

Alte sisteme similare utilizate de forțele armate ucrainene includ Stinger, fabricat în SUA, RBS 70, fabricat în Suedia, și Igla, din era sovietică.

Dar ceea ce face ca sistemul portabil Starstreak să fie unic este racheta sa de mare viteză SHORAD (Short Range Air Defense).

„Racheta” este alcătuită de fapt din trei „săgeți” de tungsten atașate la un motor de rachetă care, atunci când sunt lansate, ajung la viteze mai mari de Mach 3.0 (aproximativ 3.700 km/h), ceea ce face din sistemul Starstreak cea mai rapidă armă de acest tip din lume.

Starstreak are, de asemenea, un sistem inteligent de ghidare cu laser pentru a se asigura că aceste proiectile extrem de rapide își ating ținta.

Sistemele clasice pot funcționa foarte eficient pentru țintele de la sol, cum ar fi clădirile sau vehiculele care se deplasează relativ lent, cum ar fi tancurile, dar în cazul aeronavelor care se deplasează cu viteză mare, ele sunt mai dificil de folosit cu succes.

Sistemul Starstreak ocolește această problemă prin utilizarea a două lasere modulante pentru a crea o matrice care menține proiectilele pe țintă.

Zburând cu Mach 3.0, cele trei săgeți din tungsten au o energie cinetică mai mult decât suficientă pentru a avaria serios o aeronavă, dar, pentru o eficiență crescută, ele au și o încărcătură explozivă pe un fitil proiectat să detoneze puțin mai târziu, atunci când se află în interiorul țintei.

Viteza atât de mare cu care zboară aceste rachete nu le lasă practic piloților de avioane timp pentru a reacționa și a efectua măsuri de evitare, iar proiectilul în sine este, potrivit producătorului, „aproape total rezistent la contramăsuri”.

Producătorul Air Defence adaugă că toate acestea au „un impact enorm asupra mentalului piloților și un efect extrem de perturbator asupra planificării și executării misiunilor”.

Starstreak vine, de asemenea, în câteva configurații opționale – pe lângă versiunea MANPAD – cu rachete trase de pe umăr, mai multe tuburi de lansare pot fi atașate la diverse vehicule pentru a maximiza puterea de foc.

Tot datorită Regatului Unit, Ucraina are o versiune a acestui sistem montată pe vehiculele blindat Stormer, fiecare putând transporta 17 rachete Starstreak.

Militarii ucraineni au avut un mare succes în ultimele luni în doborârea avioanelor de luptă rusești folosind sistemele MANPADS, deși nu se cunosc exact versiunile utilizate.

Garda Națională a Ucrainei a susținut pe 28 iunie că a doborât un alt avion de luptă rusesc Su-25 în regiunea Donetsk, aflată în epicentrul luptelor.

Într-o postare pe Telegram, reprezentanții Gărzii au precizat că avionul se afla într-o misiune de luptă când a fost atins de o „lovitură bine țintită” cu o rachetă lansată de un MANPAD.

Acela a fost al doilea avion rusesc Su-25 pe care forțele ucrainene susțin că l-au declarat doborât în decursul lunii iunie.

În luna precedentă, Ucraina a susținut că a distrus șase avioane Su-25 – pe 4, 11, 13, 18, 23 și 25 mai.

În urmă cu două zile, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat că Rusia a pierdut 362 de avioane de la începutul războiului.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro