VIDEO Descoperire majora: Particulele de antimaterie, tinute impreuna de forte extrem de puternice
- Redactia Hotnews
Cercetatorii americani au reusit sa masoare pentru prima data fortele uriase care ajuta particulele de antimaterie sa ramana grupate, informeaza bbc.com, citat de Mediafax.
Fizicienii de la Laboratorul National Brookhaven din New York au reusit sa obtina informatii pretioase despre unul dintre cele mai mari mistere ale stiintei – motivul pentru care Universul este alcatuit in principal din materie, nu din antimaterie.
Antimateria este o imagine in oglinda a materiei obisnuite cu care oamenii sunt familiarizati. Pentru prima data in istorie, savantii americani au masurat fortele care tin impreuna particulele de antimaterie.
Studiul, publicat in revista Nature, ar putea explica motivul pentru care antimateria exista in cantitati atat de mici in Universul din zilele noastre.
Fortele care se manifesta intre particulele de antimaterie – in acest caz, antiprotoni – nu au fost masurate niciodata in trecut. Daca savantii descopereau ca antiprotonii se comporta diferit de “imaginile lor in oglinda” (protonii din atomi, elementele constituente ale Universului), atunci aceasta ar putea fi o explicatie pentru fenomenul “asimetria materie/ antimaterie”.
La inceputul Universului, Big Bang-ul a produs materie si antimaterie in cantitati egale. Insa, lumea de azi este diferita: antimateria este extrem de rara.
Anumite fenomene au condus la aceasta dominatie coplesitoare a materiei. Cercetatorii au mai multe teorii in acest sens, insa dovezile raman vagi.
Din fericire, antimateria poate fi produsa de acceleratoarele de particule – insa in cantitati foarte mici -, oferind oamenilor de stiinta sansa de a putea sa le studieze.
Folosind un tip special de accelerator de particule, denumit Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), fizicienii de la Laboratorul Brookhaven au putut sa masoare forta de interactiune dintre perechile de antiprotoni.
Cercetatorii americani au descoperit ca fortele dintre antiprotoni sunt de atractie, la fel ca puternica forta nucleara care tine impreuna protonii in interiorul atomilor.
Particulele de antimaterie au aceeasi masa ca particulele de materie echivalente, fiind insa inzestrate cu sarcini opuse.
In urma masuratorilor efectuate de cercetatorii newyorkezi, particulele de materie si antimaterie au fost perfect simetrice. Ele nu au parut deloc sa fie un “capriciu” de asimetrie al puternicelor forte care au dus la prevalenta materiei in Univers si la raritatea antimateriei.
Aceasta observatie i-a ajutat pe cercetatori sa avanseze o noua explicatie posibila pentru asimetria materie-antimaterie. De exemplu, particulele neutrino (alte elemente constituente ale Universului) ar putea fi propriile lor antiparticule. Diferentele in ceea ce priveste felul in care particulele neutrino au interactionat intre ele, dupa Big Bang, ar fi putut duce la formarea unui mic exces de materie, care a permis apoi Universului sa existe si sa se dezvolte.