VIDEO Doua furtuni solare lovesc vineri Pamantul
Doua furtuni solare ar urma sa loveasca Pamantul, in urmatoarele 24 de ore, a anuntat Centrul american de supraveghere spatiala, citat de AFP. Specialistii spun ca nu se asteapta la perturbari majore in retelele de electricitate si de comunicatii.
Avand in vedere nivelul de intensitate geomagnetic asteptat, aceste furtuni „ar putea cauza unele probleme in comunicatiile radio si semnale GPS, precum si nereguli de tensiune in reteaua de distributie a energiei electrice in latitudinile nordice din Statele Unite”, a declarat Thomas Berger, director al Centrul de previziuni pentru clima spatiala (SWPC).
Dar „efectele lor ar trebui sa fie usor de gestionat, fara a provoca perturbari majore in reteaua de energie electrica”, a precizat acesta intr-o conferinta de presa. Totusi el a afirmat ca nu exclude „o intensitate mai mare de acestor furtuni solare mai ales in regiunile polare, unde interactiunea cu campul magnetic al Pamantului este mai puternica”. Aceste doua furtuni ar trebui sa produca, de asemenea, aurorele spectaculoase de-a lungul cerul Americii de Nord in Statele Unite si Canada, vineri seara, mai prevede SWPC.
Aceste furtuni sunt rezultatul a doua puternice eruptii solare, prima care a avut loc luni seara si a doua, mai puternica miercuri. Ultima a fost incadrata de experti in clasa X-1 pe scara previziunilor meteo solare, ceea ce inseamna ca a fost foarte puternica.
NASA a dezvaluit in iunie ca, in 2012, o puternica furtuna solara a trecut din fericire pe langa Terra, unde ar fi putut cauza daune gigantice unei lumii care se bazeaza in intregime pe electricitate si electronica. Specialistii NASA sustin ca ar fi urmat o intoarcere in timp a civilizatiei la nivelul secolului al XVIII-lea.
Eruptiile solare considerate „extreme” pot cauza furtuni geomagnetice capabile sa scoata din functiune retelele de electricitate, sa afecteze satelitii si sa intrerupa transmisiile radio.
De cele mai multe ori, singurul efect observat a fost accentuarea aurorelor boreale din emisfera nordica sau sudica.