VIDEO Dupa 4 ani de masuratori ale gravitatiei Terrei, satelitul GOCE a ramas fara combustibil
- Redactia Hotnews
Misiunea satelitului GOCE, al Agentiei Spatiale Europene (ESA), a luat sfarsit. Dupa 4 ani de masuratori detaliate ale variatiilor gravitatiei Terrei, satelitul a ramas fara combustibil, anunta ESA intr-un comunicat de presa.
„Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer”, cunoscut drept GOCE, a zburat de la pol la pol, incepand din martie 2009, la o altitudine initiala de numai 254,9 km, iar apoi de 224km – cea mai joasa orbita a oricarui satelit de cercetare.
GOCE a fost dotat cu un instrument pentru masurarea in 3D a gravitatiei, primul de acest fel care a ajuns in spatiu, cu ajutorul caruia a cartografiat variatiile gravitatiei terestre cu o precizie de neegalat. Rezultatul a fost un model unic al „geoidului” – corp geometric care reprezinta forma teoretica a Pamantului, redusa la nivelul oceanelor in stare de repaus si, prin urmare, esential pentru masurarea circulatiei oceanice si a schimbarilor nivelurilor marilor.
Noul geoid, realizat pe baza datelor GOCE, unde galbenul reprezinta zonele cu gravitatia cea mai puternica, in timp ce albastrul – zonele cu gravitatia cea mai slaba / Foto: ESA/HPF/DLR
Oamenii de stiinta au folosit datele obtinute de GOCE pentru a crea prima harta cu rezolutie inalta a zonei de limita dintre scoarta Pamantului si manta – numita Moho.
Satelitul a devenit si primul seismograf pe orbita, detectand undele sonore ale cutremurului care a lovit Japonia pe 11 martie 2011.
Desi misiunea lui GOCE ar fi trebuit sa se termine pe 11 aprilie 2011, consumul de combustibil al satelitului a fost mult mai scazut decat fusese anticipat, un motiv fiind activitatea solara scazuta, astfel incat ESA a continuat sa il foloseasca pentru cercetare.
In august 2012, echipa de control a inceput sa coboare orbita satelitului – de la 255 km la circa 224 km. Sub numele de „cea de a doua misiune a lui GOCE”, satelitul a prelevat noi seturi de data, dintr-o noua pozitie care a imbunatatit calitatea si acuratetea masuratorilor.
„Rezultatul este fantastic. Am obtinut cele mai precise date privind gravitatia, disponibile pentru cercetatori. Chiar si doar acest lucru dovedeste ca GOCE a meritat efortul – si noi rezultate stiintifice apar constant”, a declarat Volker Liebig, directorul ESA pentru Programele de Observatie a Pamantului din cadrul ESA.
Misiunea GOCE s-a incheiat in mod natural pe data de 21 octombrie, cand satelitul a ramas fara combustibil. El ar urma sa reintre in atmosfera terestra peste circa 2 saptamani.
Actiunile de recuperare a datelor si operatiunile prin satelit vor continua timp de aproximativ doua saptamani, pana cand sistemele sale se vor opri din lucru din cauza conditiilor dificile de mediu. In acel moment, satelitul va fi oprit, marcand sfarsitul activitatii echipei de control al zborului satelitului GOCE.
Cea mai mare parte a satelitului se va dezintegra in atmosfera, insa unele parti mai mici ar urma sa ajunga pe suprafata Pamantului. Nu se poate calcula inca momentul si locul in care fragmentele vor ajunge, insa zona afectata va putea fi restrasa o data cu intrarea in atmosfera.
O campanie internationala, la care ia parte si Inter-Agency Space Debris Coordination Committee, monitorizeaza coborarea satelitului.