Sari direct la conținut

VIDEO Formularul de localizare a pasagerilor: Ce amenzi riscă cei care nu îl completează și 4 situații care pot apărea la frontieră din 20 decembrie

HotNews.ro
Dan Carbunaru, Foto: Hotnews
Dan Carbunaru, Foto: Hotnews

Toți cei care vor intra în România din 20 decembrie vor trebui să prezinte la frontieră un formular de localizare a pasagerilor (PLF), care se completează exclusiv electronic și este menit să ajute DSP-urile să identifice contacții persoanelor infectate. Autoritățile recomandă completarea formularului cu 24 de ore înainte de a intra în țară, dar cei care nu reușesc acest lucru, pot trece de frontieră cu obligația de a-l completa în maxim 24 de ore, în caz contrar riscând amenzi între 2000 și 3000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a detaliat miercuri la finalul ședinței de Guvern în care s-a aprobat Ordonanța de implementare a acestui formular, ce situații pot apărea la punctele de frontieră.

„La frontieră, polițistul care verifică documentele va beneficia de o citire automată de date din documentul de călătorie, o verificare automată in bazele de date și totodată verificarea certificatului verde.

În aplicația preexistentă a Poliției de Frontieră, după ce vor fi citite automat aceste date, se primește confirmarea dacă persoana respectivă are sau nu formularul digital de intrare în România. Din acel moment sunt 4 situații cu care ne putem confrunta.”, a declarat Dan Cărbunaru.

Cele 4 situații care pot apărea la frontieră la prezentarea formularului PLF

Situațiile posibile sunt următoarele:

  • 1. Persoana deține formular și nu se impune carantina. Și atunci trece prin frontieră fără alte măsuri.
  • 2. Persoana deține formular și se impune carantina pentru că sunt anumite țări din care atunci când pleci este necesară carantina, moment în care conform CNSU, Direcția de Sănătate Publică (DSP) dispune măsura carantinării care poate varia între 10 și 14 zile, urmând ca măsura să se comunice la nivel județean fiind aduse la îndeplinire măsurile de carantină în vederea verificării locației de către structurile de ordine publică.
  • 3. Persoana nu deține formular, dar nu se impune carantina. În acest caz, în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei trebuie să completeze acest formular. Dacă în termenul de 24 de ore nu a completat formularul, DSP este cea care dispune sancțiunea contravențională care variază între 2000 și 3000 de lei amendă.
  • 4. Persoana nu deține formular și trebuie să intre în carantină. În această situație Direcția de Sănătate Publică este cea care dispune măsura carantinării – 10 sau 14 zile. Măsura se comunică la nivelul județului respectiv fiind aduse la îndeplinire măsurile de carantină în vederea verificării locației de către structurile de ordine publică.

Cum va verifica mai exact DSP dacă cineva a completat sau nu un formular pentru a putea dispune amenda de 2.000-3.000 de lei?

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a știut să răspundă pe moment la această întrebare, precizând că mai multe detalii în acest sens vor putea fi oferite de reprezentanții Ministerului Sănătății ori ai MAI.

Alți reprezentanți ai Guvernului au precizat ulterior pentru HotNews.ro că la frontieră, când se va bifa dacă ai sau nu completat formularul de localizare a pasagerilor (PLF), aceasta informație se va transmite automat în sistemul informatic și DSP-urile vor vedea practic cine nu a completat acest formular.

Dacă în 24 de ore, respectivele persoane nu își vor completa formularul, amenzile ar urma să fie dispuse de către DSP în mod automat, autoritățile având deja datele de contact furnizate de acele persoane la graniță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro