Sari direct la conținut

​VIDEO/FOTO Reportaj intre militari. Cum a transportat armata 45 de tone de provizii in judetul Teleorman

HotNews.ro

Luni, 13 februarie, ora 16:00. In Bucuresti ninge incontinuu de mai bine de 10 ore. La Unitatea Militara (UM) 02210, din Bulevardul Ghencea 35-37, in jur de 25 de camioane militare asteapta sa porneasca in convoi spre zonele afectate de zapada. In ele stau incarcate zeci de tone de provizii si alimente donate de cei din Capitala. Mai lipseste doar ordinul de actiune de la minister ca sa se porneasca din loc.

Imediat cum treci de poarta unitatii, intr-o incapere nu prea mare, o doamna ofiter se ocupa cu colectarea donatiilor. Lumea vine si doneaza. In general firme. Fiecare paine, fiecare kilogram de zahar sau orez, fiecare litru de apa este numarat atent de militari.

Un ofiter deschide usa si anunta ca au mai venit donatii. Vin mai multi si ajuta la descarcat. In camera, in fata doamnei ofiter care se ocupa cu condica, vin doi barbati.

„Persoana fizica sau juridica?”, intreaba doamna ofiter.

Cei doi se uita unul la altul si dupa o pauza de un moment: „Pai… fizica”.

„Stiti cumva estimativ cam de cati lei ati adus sau macar ce cantitati ati adus sa pot sa trec aici?”, mai intreaba doamna ofiter.

Din nou o pauza. Cei doi barbati bajbaie ceva, apoi si-aduc aminte ca au pastrat bonul. Din buzunare cei doi scot bucatile de hartie mototolite si unul dintre ei spune: „Bonul e de 170 de lei”.

„Aha. Bine”, spune ofiterul.

„Asta doar eu. Colegu are…”, spune primul barbat.

„Am 130 de lei”, intervine prompt cel de-al doilea.

In camera intra un alt ofiter sa se incalzeasca. Se uita la donatiile care se aduna in incapere si ne spune: „Uite, donatii utile, sa aiba lumea ce sa faca cu ele. Ulei, faina, orez, conserve… alimente care se pastreaza. Nu pantofi cu tocuri sau alte treburi…”

Convoiul avea sa nu mai porneasca luni seara.

  • Vezi un scurt videoreportaj cu deplasarea de marti a convoiului armatei in judetul Teleorman

Marti, 14 februarie. La ora 10:30 suna telefonul la redactie. De la Ministerul apararii. La 11:00 pleaca masinile de la Unitatea Militara.

Aflu din start: sunt 36 de camioane si 160 de tone de provizii. Se pleaca la 11:30.

„Vin donatii incontinuu. Azi dimineata au venit foarte multi. Unii au venti si au dat pungute cu medicamente. Si nu erau firme. Persoane fizice”, imi spune cineva din baza.

Dupa mine, la cinci minute, ajunge un fotoreporter de la France Press. Sala pentru jurnalisti se umple rapid. Ajung si echipajele de la televiziuni, reporteri de la agentiile de stiri, inca un reporter de la France Press, unul de la Asociated Press, o echipa de la Pro Patria, televiziunea cadrelor militare. Numai ordinul de actiune de la minister nu ajungea.

Se face 13:00. In curtea unitatii militare era mereu forfota, ca si cum plecarea era iminenta. Intrebati, militarii ne raspundeau rabdatori: „Nici noi nu stim mai mult decat dumneavoastra. Asteptam ordin de la minister”. Intre timp, toti reporterii straini si aproape toate televiziunile n-au mai avut rabdare si au plecat.

Ora 14:30. Ministerul a dat ordin de actiune. 10 camioane vor merge in Teleorman, 9 la Alexandria si unul la Videle.

Foto: Militarii in fata convoiului de camioane cu ajutoare pentru cei din zonele inzapezite

„De ce la Alexandria? Sunt acolo localitati izolate si nu stim? De ce nu in Vrancea, Buzau sau Ialomita?”, au fost primele intrebari ale jurnalistilor, cei cativa care inca mai erau acolo.

Nimeni n-a putut sa ne raspunda. Intr-un final, comandantul unitatii ne-a spus: „Acolo a facut prefectura cerere pentru provizii, iar ministerul a aprobat-o. Nu stim mai mult. Noi doar executam ordinul”. La ora 15:00 convoiul de 10 camioane militare iesea pe poarta unitatii.

La scurt timp dupa aflam ca si alte convoaie au plecat spre Ialomita si Calarasi.

Drumul DN6, de la Bucuresti la Alexandria este curatat complet si se circula aproape normal. Deoparte si de alta a drumului, insa, dealurile de zapada care s-au cladit la dezapezire ne arata cat de mult a nins si in zona asta a tarii. Am trecut prin zone in care zapada de pe marginea drumului era la fel de inalta ca autocamioanele militare.

Foto: Drumul spre judetul Teleorman

Foto: Campia de zapada spre Alexandria

Cand ajungem la Alexandria, aproape tot traficul din oras este paralizat de convoiul militar. Noua din cele zece camioane militare pornite de la baza strabat orasul. Intr-un final, 3 dintre camioane se opresc la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), iar restul merg catre un depozit al Jandarmeriei. Aici sunt deascarcate toate proviziile, iar mai apoi autoritatile locale vor decide unde vor merge si cui vor fi distribuite.

Peste 40 de jandarmi care asteptau la depozit alaturi de militarii veniti din Bucuresti se pun pe descarcat proviziile din cele 6 camioane ramase, aproape 27 de tone.

Foto: Ajutoarele aduse de militari

Foto: Ajutoarele pentru judetul Teleorman

Unul dintre ofiterii militari, intr-o pauza, povesteste colegilor ce a vazut in misiunile din zona Vrancei si a Buzaului.

„Aici nu stiu cum e, dar acolo e rau tare. Sunt unii oameni, vai de capul lor. Si era zapada asa de mare ca le-am dat mancarea pe geam”.

„Apoi mi-aduc aminte ca era un baiat, unu` mic. Era ud din cap pana in picioare. Era ud si plin de zapada. Zicea ca mai are sapte frati ca el acasa. I-am dat mancarre peste coada si l-am trimis acasa. E urat ce e acolo”.

„Pe de alta parte, sunt si tot felul de oameni. Unul arunca cu bulgari in masina locotenentului si tipa ‘Va plimbati pe banii mei’. Altul a sarit in fata camionului si tipa ‘Luati-ma si pe mine’. Zic: ‘Da’ unde mergi?’. ‘Nu stiu’, imi raspunde ala.”

„Bine acum, peste tot sunt la fel. Sunt si din aia, sunt si din ailalti. Oricum in zona aia e grav”

Pauza de cateva secunde. Liniste intre colegii si jurnalistii care il ascultau.

„Totusi am observat ceva”, isi continua discursul. „S-a schimbat ceva la lume. Altfel reactioneaza lumea acum. Va spun. Eram in Ramnicu Sarat. In fata noastra un S-Classe. Ne vede ca suntem in spatele lui si o taie pe contrasens. Opreste masina, iese si face semne alora care veneau cu masinile sa se opreasca, sa ne lase sa trecem. Nu mi-a venit sa cred”.

Apare si prefectul. Jurnalistii ii cer sa vina si la declaratii. Anterior, HotNews.ro a luat legatura cu prefectul de Teleorman si acesta a dat explicatii de ce a cerut ajutoare de la MApN.

„Vor beneficia circa 50 de localitati. Cam atatea au si fost blocate 2-3 zile. Am incercat sa ajungem cat mai repede la oameni. Sunt, totusi, localitati la care am ajuns, insa nu am ajuns si la oameni. Am avut si localitati izolate timp de 2-3-4 zile”.

„Bun, am deblocat drumurile pana la localitati. Insa pana la oameni acasa inca si astazi se mai opereaza. Noi multumim pentru ajutor si ramanem datori armatei romane”.

„Mai avem vreo 6-7 drumuri judetene si un drum national blocat. Mai avem doua localitati la care nu s-a ajuns deloc. La una dintre ele am ajuns astazi cu tractoarele, pe camp. Le-am dus cateva sute de paini. Am facut cererea de ajutoare la MApN de acum trei zile”, a declarat pentru HotNews.ro, la fata locului, prefectul de Teleorman, Teodor Nitulescu.

Ora 20:30. Toate camioanele sunt descarcate. Convoiul e gata de drumul de intoarcere la Bucuresti. Prefectul nu lasa militarii sa plece pana cand nu ii serveste pe toti cu sandivsuri.

Drumul inapoi, un chin. Si nu doar pentru mine.

„Vioara”, caci asa i se spune camionului in care calatoream, „trage mai tare acum ca e goala”, imi spune soferul. „Vioara”, un camion Roman de tipul Dac 16.215 FA, cu 215 cai putere, tractiune 4X4 si sarcina utila de 16.000 kg, insa fara un sistem de incalzire functional. Cel putin „vioara” in care calatoream eu.

Foto: „Vioara”

Aproape -10 grade in cabina. Militarul din stanga mea, soferul, isi duce mana spre piciorul drept si il maseaza putin deasupra genunchiului. „A amortit”, spune el. E ora 21:00 si e intuneric. Prin parbrizul aproape inghetat abia mai vedeam celelalte camioane din convoiul care a transportat 45 de tone de provizii in judetul Teleorman. Imi vin in cap povestile spuse de ofiterul care a fost si in Buzau si Vrancea si care ne zicea ca de grava e situatia acolo.

O discutie intre sofer, militarul din stanga mea, si colegul sau, militarul din dreapta, ma scoate din transa. „De sambata, de sambata de la 7 seara sunt…”, spune soferul . „Cate ore sunt astea?”, mai intreaba.

Fac un calcul in gand si-i spun: „72. Peste 72 de ore”.

In urma cu doua ore aproape, inainte sa plecam din Alexandria, in portiera camionului batea unul dintre locotenenti.

„Toata lumea la 22 10 (n.r. – UM 02210 Ghencea)”, spunea ofiterul.

Portiera se inchidea zgomotos.

Soferul: „Probabil incarcam din nou si plecam spre Buzau…”

Foto: Masinile MApN in zapada

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro