Sari direct la conținut

​VIDEO/FOTO Secretele tinerilor care castiga bani din continutul video postat pe YouTube: De vorba cu Tequila, Zmenta, Vlad Coste si Ciprian Catunescu (Unguru' Bulan)

HotNews.ro
Ciprian Catunescu si Vlad Coste, Foto: Hotnews
Ciprian Catunescu si Vlad Coste, Foto: Hotnews

In Romania sunt tineri cu varste intre 16 si 24 de ani care castiga bani din continut pe YouTube. Produc filmulete despre viata lor de zi cu zi, despre ce cred ei cu privire la anumite lucruri care se intampla in tara, fac farse pe net si tot acest continut este incarcat pe YouTube si castiga bani activand monetizarea pe videoclipurile lor, a spus vineri Bogdana Butnar, industry manager la Google Romania. HotNews.ro a incercat sa afle cateva dintre secretele lor, discutand cu Bianca Adam, alias Tequila (16 ani), Mihai Zmenta (19 ani), Vlad Coste (22 de ani) si Ciprian Catunescu (33 de ani), care la 25 de ani a devenit celebru parodiind o reclama la RDS (ERDEESH), asa luand nastere proiectul Unguru’ Bulan.

  • „Sunt oameni foarte tineri si care la varsta lor pot sa castige mai bine decat ambii parinti facand lucrul asta. Pe de alta parte sunt foarte multe cazuri cand oamenii astia devin atat de cunoscuti incat ulterior se aleg cu alte contracte. Un exemplu este Mikey Hash din Deva, care are un canal pe Youtube cu Doza de Has si acum are emisiune la TV, are parteneriate cu cele mai mari branduri, a aparut intr-o reclama la inghetata”, a spus vineri Bogdana Butnar, industry manager la Google Romania, intr-un eveniment YouTube dedicat industriei muzicale din Romania.

VIDEO Nesimtirea – ‘Doza de Has’, clip realizat de Mikey Hash:

Bogdana Butnar, despre cum poti castiga bani postand clipuri pe YouTube:

  • „Avem un sistem care pentru cei care vor sa plaseze reclame pe continut se numeste AdWords, iar pentru cei care au continut – publisherii – se numeste AdSense. Cele doua sisteme comunica. Marii advertiseri incarca reclama lor in sistemul AdWords si, prin sistemul AdSense, noi servim aceasta reclama in continutul video incarcat de producatorii de continut. Are loc o licitatie si in functie de anumite coordonate ale reclamei respective, advertiserii castiga sau nu slotul pe continutul respectiv.
  • Pentru monetizarea clipurilor este nevoie sa se deschida un cont de AdSense pentru a inregistra toate cele necesare. Contul simplu de Youtube are doar analizele de continut, respectiv cate vizualizari are clipul. In momentul in care mergeti la YouTube.com/partners si alegeti ‘become a partner’ vi se vor cere datele de firma sau de persoana fizica si se va deschide o interfata, care este interfata de AdSense.
  • Producatorii pot sa-si ia banii prin Western Union, de exemplu. Ca producator de continut ai la dispozitie un dashboard, un fel de interfata online, in care vezi exact cate vizualizari au videoclipurile tale, pe care dintre ele s-a pus reclama, de la cine este reclama si cati bani ai castigat din acele reclame.
  • Un exemplu simplu: Sa zicem ca eu fac o emisiune despre bucatarie si am sase emisiuni incarcate pe YouTube. De fiecare data cand cineva se uita la un episod din emisiunea mea, la afisarea acelei emisiuni se poate pune inainte o reclama. Aceasta poate fi intrerupta (n.a instrumentul se numeste TrueView).
  • Daca tu ca utilizator ai vazut doar 5 secunde din acea reclama advertiserul nu plateste. Daca o vezi pe toata sau macar 3 secunde dupa cele 5 secunde din reclama, atunci advertiserul plateste. Banii acestia intra in sistemul nostru si noi redistribuim apoi la producatorul de continut„.

Cat castiga producatorul de continut?

  • „Nu avem o cifra exacta. Totul depinde de cat continut ai (cu cat ai mai mult continut, evident ai mai multe afisari posibile), de cat de vizualizat este acesta si cat de dorit este continutul respectiv, pentru ca este foarte posibil ca eu sa vreau sa fac pe YouTube o emisiune despre cum se toarna cauciucurile la tractoare si poate ca multi oameni se uita, dar poate ca nu multi vor sa-si faca reclama. Costul pe vizionare, asa numitul CPV, in Romania este in medie de 0,14 RON„.

Oficialii Google Romania au invitat vineri mai multi tineri care castiga bani din continutul postat pe Youtube, iar HotNews.ro a discutat cu cativa dintre ei.

Bianca Adam (alias Tequila), alaturi de prietena ei

Bianca Adam (alias Tequila), alaturi de prietena ei

Foto: Hotnews

Bianca Adam, alias Tequila, are 16 ani, este din Craiova si a venit cu prietena ei cea mai buna, Roxana Ciolacu, care o ajuta cu videoblogul. Iata ce ne-a declarat:

  • „Am un canal Youtube de aproape 2 ani, care a atins 172.000 de abonati. Postez aproape saptamanal, am in jur de 12 milioane de vizualizari in total si ma tin de treaba in continuare”, a spus ea.

    Despre ce posteaza:

  • „Imi spun parerea despre anumite subiecte sau fac farse oamenilor..(rade). Am inceput acum seria „Adevar si Provocare” in care oamenii imi adreseaza provocari sau intrebari si eu le fac sau le raspund. Din astea. Sunt la liceu, sunt clasa a 10 -a si sunt pe un profil care nu ma avantajeaza deloc. Sunt pe stiinte, iar eu vreau sa continui cu cinematografia”.

Cand a inceput sa faca asta:

  • „Pe 2 februarie 2012 am postat primul video, dar nu voiam sa continui la modul serios. A fost o joaca. Oricum, stiu ca in maxim 2 zile am facut 150 de abonati fara sa anunt pe nimeni. A aflat Youtube-ul, apoi pritenii etc. Poate cineva m-a promovat fara sa stiu. Am urcat un clip in care pur si simplu ma prezentam. Se numea 50 de lucruri despre mine. Acum nu mai este public pe Youtube, este privat pentru ca nu imi mai place mie (rade). Din prima a atras multi vizitatori si apoi am inceput cu seria Adevar si Provocare, mi-a venit o idee inspirata din strainatate. Au trecut aproape 7-8 luni pana sa castig bani.

Cand a inceput sa castige bani:

  • „Odata ce te ajuta cativa prieteni, pentru ca nu stii la inceput, ai nevoie de o companie prin care sa monetizezi continutul asta. Acum un an nu exista Youtube Romania. Printr-o companie poti sa dai un comision din ce castigi si sa ai venituri pe vizualizari. Compania cu care colaborez primeste un procent de 20-30% din vizualizarile mele.  Depinde apoi de criteriile companiei. La mine trebuia sa am 1000 de vizualizari pe zi ca sa ma accepte si eu am atins undeva la 70.000 pe zi. Acum am o mica scadere – 40.000 de vizualizari pe zi”.

Cat a ajuns sa castige:

Nu prea pot sa zic. Sub 500 de euro pe luna..

Mihai Zmenta

Mihai Zmenta

Foto: Hotnews

Mihai Zmenta, un tanar de 19 ani, spune ca poti castiga si 1500-2000 de euro pe luna:

  • „Sunt vloger de un an si cateva luni. Peste o luna implinesc 20 de ani. Sunt student la jurnalism. Sunt din Baia Mare, dar stau in Cluj.
  • Am avut un blog timp de 4 ani pe care l-am inchis din lipsa de timp, si m-am reapucat cu un conecept nou – formatul video – in 10 iulie 2012. 
  • Atunci am urcat primul filmulet pe contul de YouTube, in care m-am legat de interviurile luate in urma rezultatelor de la BAC, de perlele zise de aia, pe care le-am legat de un fericit care s-a postat pe internet, era dezbracat, o maimutica, care se bucura ca a picat Basescu. La inceput avea vreo 3-4000 de vizualizari, acum cred ca filmul a strans aproape 100.000 de vizualizari. Apoi am inceput sa pun aproape saptamanal”.

VIDEOPrimul clip cu care s-a remarcat Mihai Zmenta:

Despre ce posteaza:

  • „Continutul este mai mult divertisment pentru ca asta se consuma in Romania. Aproape orice daca nu are ceva care sa provoace un zambet nu are succes. Ma leg de subiecte diverse din viata reala: ce se mai intampla prin Romania, despre prostie, oameni prosti, cocalari, printese, chestii de astea.. Pe canalul de Youtube am 181.000 de abonati, aproape 10.000.000 de vizualizari„.

Cum isi monetizeaza continutul video:

  • „Acum se poate aplica pentru parteneriat pe YouTube si din Romania. Cand am inceput eu, nu se putea si am lucrat cu o agentie din America care monetiza tot continutul. Acum ca au venit cei de la Youtube in Romania m-au contactat. Au fost contactati si ceilalti vlogeri. Ma bucur ca se implica si ne ajuta. Poti face reclame standard de la YouTube Google Adsense, plasare de produs sau virale pentru diversi clienti”.

Cand incepi sa castigi bani?

  • „Trebuie sa fii vizibil si sa fii constant si perseverent. Sunt o gramada in Romania care se filmeaza ca au posete, ruj, in general tineri sub 14 ani care poate vizeaza sa castige bani. Sunt o gramada de oameni care fac tutoriale pentru softuri, pentru video si care sunt foarte buni dar nu prind, pentru ca sunt in limba romana. Daca ar fi continutul in limba engleza ar prinde mult mai bine, mai ales in afara, pentru ca acolo se cere foarte mult. In Romania inca nu este obisnuita lumea cu asa ceva. Si acum daca intrebi un om pe strada despre ‘blog’ va sti sa-ti spuna ce este, daca il intrebi de ‘vlog’ o sa-ti spuna ca este acelasi lucru. Nu stie ca toata treaba este video.
  • Poti sa incepi sa castigi bani dupa primul clip. Cand ai sute de mii de vizualizari. Eu am o medie de 120.000 de vizualizari pe zi. Este mult si poti face bani.

Cati?

  • „Nu va pot spune pentru ca acum imi expira contractul din America si iau bani pe niste estimari si nu-i nimic relevant, dar poti face si 1500-2000 de euro pe luna. Poti face si mai mult cand ai contracte cu agentii de publicitate si branduri – poti face plasari de produs si sa iti vina un car de bani”.

De vorba cu Ciprian Catunescu – Unguru’ bulan si cu Vlad Coste:

Ciprian Catunescu:Am 33 de ani. Sunt din Baia Mare, stabilit la Cluj. Am ajuns mini-vedeta la 25 de ani cand dintr-o gluma am creat o pastila audio, un fel de parodie la o reclama ERDEESH – asa se numea RDS&RCS la acea vreme, dupa care din 2005-2006 fac treaba asta pentru Kiss FM si pentru YouTube si in paralel fac cateva proiecte pe canalul meu de YouTube.

Coste Vlad:Am 22 de ani, sunt din Oradea si incerc sa fac niste clipuri educative sa motivez oamenii din Romania sa gandeasca diferit sau daca nu voi reusi asta, macar sa-i adun pe cei care gandesc la fel ca mine pe canalul meu.

Ciprian Catunescu: Am uploadat vreo 600 si ceva de fisiere pe YouTube, dintre care majoritatea sunt pastilele audio. Se aud dimineata la Kiss FM si merg si pe Youtube. Am apoi un proiect de animatie – ‘Luzarii de pe electrolizei’ – deocamdata doar 11 episoade. Cand mai facem rost de bani vrem sa mai producem cateva. Mai am un videoblog care este de fapt o emisiune online, care se numeste „Tara lui fratzica” este la final de sezon. In toamna incepe sezonul 2. In total am 20 de milioane de vizualizari, 100.000 de abonati si sanatate..

Si bani?

  • „Vin, ar putea fi mai multi, dar eu personal sunt multumit. Nu pot sa spun o cifra. Pot sa spun ca daca ii dai bataie si bagi material si esti placut si esti adulat de oameni, poti sa traiesti binisor in Romania numai din YouTube.

De cand incep sa vina banii?

  • De la 20.000 de vizualizari pe zi pe tot canalul deja primesti de-o bere si de-o inghetata si de-un film cu gagica.

Coste Vlad:

  • „Google pune la dispozitie toate uneltele de care ai nevoie sa-ti monetizezi canalul in situatia in care depasesti un anumit trafic. Daca doar consumi YouTube nu inseamna ca vei produce bani. Daca incepi sa produci un content care pe oameni ii atrage, ai la dispozitie toate uneletele.
  • Mi-am facut un canal si pentru ca sunt oarecum un rebel, gandesc diferit fata de ce se intampla in societate, am decis sa-mi impartasesc parerile cu alti oameni, frustrari despre ce se intampla in societate, si dorinta de a transforma lumea sau a impartasi ideile. Canalul meu are rol educativ si in acelasi timp facem si acte de caritate. Incercam sa le aratam oamenilor ca daca renunti la un pachet de tigari poti sa hranesti un sarac pe strada.
  • Daca nu ai bani de tigari, nu-i nici o problema poti sa petreci ceva timp cu niste copii de la un centru de plasament. Incercam sa-i motivam pe oameni sa fie mai buni, mai putin egoisti sa-i iubeasca pe cei din jurul lor si sunt oameni care apreciaza aceste lucruri. Am 11.000 de abonati. Eu sunt antreprenor, am o afacere, timpul nu-mi permite sa ma dedic prea mult contului de YouTube, nu urmaresc sa fac din asta o afacere, dar prin asta se autofinanteaza proiectele de ajutorare ale celor saraci. Banii care imi vin din Youtube ii folosesc ca sa ajut alte persoane.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro