Sari direct la conținut

VIDEO / FOTOGALERIE NASA testeaza cu succes o "farfurie zburatoare" pentru misiunile pe Marte

HotNews.ro
Vehiculul LDSD, recuperat din apa dupa test, Foto: NASA/JPL-Caltech
Vehiculul LDSD, recuperat din apa dupa test, Foto: NASA/JPL-Caltech

Proiectul Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD) al NASA a lansat cu succes, la sfarsitul lunii iunie, un vehicul spatial in forma de farfurie zburatoare, propulsat de rachete. Vehiculul spatial a fost dezvoltat de cercetatorii Agentiei Spatiale Americane pentru a permite oamenilor de stiinta sa trimita incarcaturi mai mari si mai grele pe suprafata Planetei Marte, dar si pentru a testa tehnologii destinare viitoarelor misiuni pe planeta rosie.

Potrivit The Telegraph, „farfuria zburatoare”, care cantareste in jur de 3.200 de kg, a fost lansata in spatiu cu ajutorul unui balon stiintific, incainte ca rachetele sa accelereze vehiculul la o viteza de 4 ori mai mare decat viteza sunetului, pana la o altitudine de circa 54.800 metri.

Altitudinea si viteza vehicului au fost concepute pentru a replica conditiile de pe Marte, unde atmosfera este mult mai rarefiata decat cea de pe Pamant.

Vehiculul LDSD, asamblat in camera sterila / Foto: NASA/JPL-Caltech

Ulterior a fost deschisa o parasuta pentru a imita amartizarea, reducand viteza vehiculului la jumatate.

Imaginile obtinute sunt deosebit de valoroase pentru cercetatori deoarece le arata unde si cand este sfasiata parasuta, astfel incat pot intelege care zone trebuie intarite pentru al doilea test, din iunie 2015, din totalul de 3 programate pentru acest proiect.

Parasuta LDSD / Foto: NASA/JPL-Caltech

Din incarcatura au facut parte si doua dispozitive tehnologice care urmeaza sa fie testate anul viitor cu ajutorul aceluiasi vehicul. Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator (SIAD) este un dispozitiv de franare mare, in forma de gogoasa, care, eliberat in timpul zborului ajuta la incetinirea vehicului de la o viteza de 3,8 mai mare decat viteza sunetului, la una de doar doua ori mai mare (decat viteza sunetului).

Turnul de lansare pentru LDSD/ Foto: NASA/JPL-Caltech

Al doilea, numit Supersonic Disksail Parachute, este cea mai mare parasuta folosita vreodata pentru zbor. Este de doua ori mai mare decat parasuta folosita pentru misiunea Mars Science Laboratory (MSL) care a transportat robotul Curiosity pe suprafata planetei Marte.

Balonul stiitific, vazut de camera de pe vehiculul LDSD / Foto: NASA/JPL-Caltech

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro