Sari direct la conținut

VIDEO FOTOGALERIE Patru ambasadori, doi europarlamentari straini, lesbiene, travestiti si homosexuali au manifestat pentru diversitate si toleranta

HotNews.ro

Cateva sute de lesbiene, homosexuali, transexuali, travestiti bisexuali sau simpli simpatizanti au militat pentru toleranta sambata seara alaturi de diplomati din Marea Britanie, Olanda, Franta si Cehia. Diferitele minoritati sexuale si-au sustinut cauza in cadrul anualei Parade Gay din Bucuresti. “Suntem gay si suntem mandri”, “Si noi platim taxe” sau “iubirea nu tine cont de prejudecati” au fost cateva din motto-urile paradei. Cu toate ca nu au participat decat o mana de oameni, autoritatile au dizlocat forte impresionante adica aproape 900 de jandarmi si politisti.

La mijlocul coloanei petrecerea era sustinuta de grupul de travestiti si transexuali.“Ne-am gandit si noi ca e o zi asa frumoasa si am venit sa ne sarbatorim. Pacat ca nu a venit nici un politician roman. Au promis multi ca vin dar nu au mai aparut”, a declarat unul dintre ei. Dupa cateva secunde intreaba retoric pe unul dintre colegii travestiti: “Auzi, da’ ambasadoru’ Frantei de ce nu a venit? Ce, de parca nu se stie de el? Toata lumea stie ca e…”. Apare in peisaj si Laura Andresan care provoaca isterie printre transexuali si travestiti.Laura Andresan, te iubim”, au sunat exclamatiile fanilor.

Gay si mandri de asta

Cristi si Viorel au fost printre putinele cupluri de homosexuali prezente la parada. “Am venit azi pentru ca reprezentam comunitatea. Suntem mandri ca suntem gay; de ce sa ne ascundem? Asta ne face fericiti. Trebuie ca lumea sa vada ca suntem aici, suntem multi si sa ni se recunoasca drepturile, dreptul de ma tine de mana pe strada cu iubitul si nimeni sa nu imi zica nimic, dreptul de a ma putea casatori, dreptul de mostenire. Platim si noi taxe si suntem la fel ca ceilalti cetateni”, au declarat cei doi.

La parada au participat si simpatizanti ai diferitelor comunitati sexuale. “Eu nu sunt gay dar am multi prieteni homosexuali. O parte dintre ei nici nu au avut curajul sa vina aici. Aceasta parada e un pas spre normalitate. Vreau sa cresc intr-o tara unde oamenii sunt egali in fata legii. Mi se intampla ca lumea sa se uite ciudat cand le spun ca prietenul meu cel mai bun e gay”, a explicat Laura.

Parada a fost deschisa de cativa politicieni si diplomati straini. Printre confetti, steaguri pacifiste si banere care indemnau la toleranta, ambasadorul Olandei- Jaap L. Werner, la brat cu cel al Suediei- Mats Aberg, urmati de cel al Marii Britanii – Robin Barnett, şi al Cehiei – Petr Dokladal, incadrati de doi europarlamentari din Marea Britanie si Franta au deschis coloana Gay Parade care a manifestat pana in fata Parlamentului. Cei patru diplomati au cantat si s-au pozat cu lesbienele si homosexualii din coloana colorata a Gay Parade.

Michael Caschman: “Daca am reusit in Anglia se poate si aici

Unul dintre suporterii Paradei Gay este euro parlamentarul Michael Caschman. “Am fost aici si anul trecut. Acum ne-au tinut mai departe de public. Este important ca astfel de evenimente sa se petreaca, ele reprezinta o exprimare a drepturilor fundamentale ale omului. Cauza lor e si cauza mea. Trebuie sa schimbam opinia publica. Este rusinos ca nici un politician roman nu este azi aici. Romania nu este o tara homofoba. In urma cu 12 ani in Anglia nu exista egalitate pentru lesbieni sau homosexuali. Guvernul laburist a avut curajul sa schimbe legile. Daca am reusit in Anglia se poate si aici”, a declarat Michael Cashman pentru HotNews.ro.

In aplauzele participantilor, ambasadorul Marii Britanii a citit un mesaj al Guvernului englez pentru GayFestul din Bucuresti. “Ambasada Marii Britanii va fi alaturi de voi in lupta impotriva Homofobiei. Sa traiasca diversitatea”, a exclamat ambasadorul la finalul interventiei sale.

Ambasadorul Olandei la Bucureşti, Jaap L. Werner, care a fost la parada insotit de familia sa, a explicat ca in Romania problema homosexualitatii este inca una delicata si ca solutia este in mainile politicienilor. “Este inca dificil pentru homosexuali sa vina in public. Problema homosexualitatii nu este inca pe agenda polticieniilor desi ar trebui sa fie. Ei ar trebui sa aiba mai mult curaj, chiar daca vor pierde voturi. Curajul este rasplatit. Noi avem un exemplu in Olanda, colegul Dietrich, care a iesit in public si a fost votat. Puterea unei democratii se masoara si din felul in care ea se poarta cu minoritatile”, a explicat Jaap L. Werner.

Jandarmi si politisti, cata frunza si iarba

Pentru cei 200 de participanti la mars autoritatile au dizlocat un numar impresionant de trupe. Potrivit Jandarmeriei, au fost trimisi in strada 700 de jandarmi, iar Politia a mai venit cu 200 de politisti. Astfel ca la un singur participant erau cel putin 4 politisti sau jandarmi. Marsul a fost supravegheat si cu trupe calare, trupe de interventie, pentru circulatie au fost adusi in zona politisti de la circulatie, iar cordoanele de politisti erau aranjate si supravegheate de alti ofiteri. Pana si presa a fost supusa unui control la intrarea in zona de desfasurare a protestului. Manifestantii nu au ocupat decat cateva sute de metri patrati, cu toate acestea au fost blocate doua bulevarde insumand zeci de mii de metri patrati.

Sloganurile paradei:

  • Eu sunt, tu esti?
  • Suntem gay si suntem mandri
  • Si noi platim taxe  
  • Iubirea nu tine cont de prejudecati
  • Not gay but tolerant
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro