VIDEO/FOTOGALERIE Uzina Dacia se transforma odata cu inmultirea robotilor. Ce se schimba si la ce trebuie sa se astepte angajatii
Acum cativa ani, cand au aparut primii roboti la Dacia, totul parea un experiment interesant, insa automatizarea este un proces care s-a accelerat la Uzina de Vehicule de la Mioveni. De la an la an se vede schimbarea si planul este ca gradul de automatizare sa fie de patru ori mai mare in 2020. Care vor fi efectele asupra angajatilor? Conducerea promite ca pe termen scurt nu vor fi concedieri, insa marea intrebare este ce se va intampla spre finalul deceniului, cand robotizarea va fi tot mai avansata. Despre ce fac robotii la Mioveni, care sunt planurile de automatizare si cum va fi facuta aceasta, puteti citi mai jos.
Robotii au inceput sa schimbe decisiv „peisajul” uzinei Dacia
Robotii industriali nu sunt nici pe deparrte atat de spectaculosi ca robotii umanoizi din filme, dar sunt mult mai utili. Despre roboti din Uzina Dacia s-a scris pentru prima oara in 2011 si 2012 si nu au lipsit glumele, mai ales ca asocierea dinre masinile Dacia si roboti parea a fi inceputul unui banc promitator.
Nu mai este insa de gluma, fiindca automatizarea se intampla deja, mai ales la departamentele Caroserii si Presaj de la Uzina de Vehicule. Gradul de automatizare la Dacia este de 5%, dar se va ajunge la 20% la sfarsit de deceniu. Atunci, in functie si de cum evolueaza constructia autostrazii Sibiu-Pitesti, grupul ar putea lua decizii drastice in legatura cu uzina Dacia, mai ales ca uzina din Maroc va fi mult mai puternica atunci.
Intr-o prima faza robotii par a fi „prietenii” angajatilor si nu dusmanii automatizati care le „fura” locurile de munca. Robotii sunt folositi mai ales la posturi cu activitati unde sunt riscuri de siguranta sau unde e nevoie de forta fizica. Insa in cativa ani, daca Renault va decide sa extinda si mai mult automatizarea, robotii ar putea sa „muste” din locurile de munca.
Salariile au crescut an de la an la Dacia, mult mai mult decat si-ar fi dorit administratia. In aceste conditii, conducerea companiei a avertizat angajatii ca este tot mai greu ca uzina sa fie competitiva, mai ales ca Dacia are tot mai multi concurenti in piata. Principala amenintare este insa legata de uzina din Tanger (Maroc) care va produce aproape 250.000 de masini anul acesta si are posibilitatea de a adauga alte 100.000, ceea ce inseamna ca ar putea prelua volume de la Mioveni. Mesajul repetat aproape obsesiv de conducerea Dacia in ultimii trei ani este: cresterile salariale trebuie sa fie cat mai moderate. Alaturi de amenintarea Tanger si automatizarea pune presiune pe angajatii care vad in jur tot mai multi roboti care acum ii ajuta, insa peste cativa ani ar putea sa nu mai fie chiar inofensivi…
Seful Dacia: Facem automatizare in maniera progresiva pentru a nu distruge locurile de munca
Fara indoiala insa ca robotizarea trebuie privita ca fiind un aspect pozitiv, mai ales ca uzina Dacia are un grad de automatizare mult inferior uzinelor din Vest. Robotizarea contribuie si la producerea unor masini mai fiabile si, indiferent de contextul economic, de salarii sau de „sperietoarea” Tanger, tot trebuia sa se produca si la Dacia.
De la ultima vizita in uzina, acum un an si jumatate, s-au schimbat multe si numarul de roboti instalati a crescut cu cateva zeci, diferentele fiind extrem de vizibile mai ales la departamentul Presaj. Acolo, mediul de lucru este dificil dn cauza uriaselor prese care fac zgomote aidoma unor tunete ce zgaltaie totul in jur. O parte a departamentului este acum ocupata de brate robotice albe care se misca neincetat in custile vopsite in galben. Pe doar cateva zeci de metri distanta se vede diferenta intre zona cu tavan ruginit si prese vechi aduse din fosta Germanie Democrata (RDG) si zona noua, mai luminoasa si cu utilaje moderne.