Sari direct la conținut

VIDEO Franța: Viticultorii au aprins focuri pentru a mai încerca să salveze producția de struguri din toamnă, după ce temperaturile au atins și – 6 grade

HotNews.ro
Focuri in vie, Foto: Domaine Lejeune
Focuri in vie, Foto: Domaine Lejeune

Viticultorii din mai multe zone ale Franței au încercat, pentru a doua noapte la rând, să salveze cât mai mult din viitoarea producție, după ce un val de frig cu totul neobișnuit a dus temperaturile și la -6 grade, iar în unele zone a nins. Între rândurile de viță de vie au fost aprinse focuri, pentru ca temperatura să mai crească puțin, dar nu se știe dacă metoda va ajuta prea mult.

Minimele au ajuns la -7 grade în mai multe locuri din Franța, atât în noaptea de marți, cât și miercuri. În aceste condiți,i vița de vie este în mare pericol și cel mai rău scenariu arată că 75% din recoltă ar putea fi pierdută din cauza frigului extrem.

„Nuits de frayeur” numesc francezii aceste ”nopți de groază” în care mai multe sate se mobilizează pentru a aprinde focuri în vie începând cu orele 2 sau 3.00.

Viticultorii din regiuni precum Bourgogne și Côte d’Or au apelat la soluții de avarie: au aprins focuri între rândurile de viță de vie pentru a mai ridica temperatura, astfel ca la suprafața solului să nu fie mai puțin de -2 grade.

Unii au pus un fel de ”lumânări” uriașe, alții au pus baloturi de paie într-un fel de butoaie. Cert este că soluția nu este mereu eficientă, mai ales dacă frigul va mai dura. În plus, pentru cei care au suprafețe mari soluția este foarte scumpă: de exemplu o lumânare costă 9 euro, iar pe un hectar ar trebui puse 400, astfel că au fost puse în zonele unde vița ar trebui să dea strugurii care să fie folosiți la vinurile cele mai scumpe.

În unele zone a și nins și totul este cu atât mai uimitor, cu cât acum mai puțin de 10 zile au fost 25-28 de grade la soare în zonele unde acum sunt -6 – 3 grade.

Unii fermieri au încercat alte metode: de exemplu o livadă de mere a fost stropită cu apă, în ideea de a se crea o peliculă care să înghețe și să păstreze o temperatură mai mare pentru mugurii care sunt pe cale să se nască, pe pe ideea că într-un iglu este mai cald decât în afara lui.

Marele pericol este legat și de diferențele extrem de mari de temperatură, fiindcă mugurii nu trebuie să se dezghețe foarte repede după ce apare soarele și temperatura crește brusc.

Francezii sunt deja ”pățiți”: frigul extrem din aprilie 2017 a dus la recolte cu 60% mai mici în unele cazuri în acel an.

Surse: France 3, France 24

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro