VIDEO Frumoasa din padurea adormita vine la Festivalul Enescu
Compania de balet din Monte-Carlo va prezenta la Bucuresti spectacolul La Belle (Frumoasa din padurea adormita), informeaza organizatorii. Evenimentul va avea loc pe 19 si 20 septembrie, la Sala Mare a Teatrului National Bucuresti, de la ora 19:00. Coregrafia spectacolului va fi realizata de Jean-Christophe Maillot, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, dupa o poveste de Charles Perrault. La Belle a fost lansat la Monte Carlo in 2001 si a obtinut Premiul Nijinsky pentru cea mai buna productie coregrafica a acelui an.
Compania Les Ballets de Monte-Carlo se va afla in Romania cu ocazia celei de-a zecea editii a Intalnirilor JTI. Incepand cu lansarea din anul 2000, Intalnirile JTI au adus pe scena romaneasca unele dintre cele mai prestigioase companii de balet din lume, alaturi de nume de marca ale muzicii clasice. Opt editii au fost destinate artei dansului, iar doua – muzicii clasice.
Dirijorul Seiji Ozawa, Filarmonica „George Enescu”, pianistii Dmitri Alexeev si Valentin Gheorghiu au fost oaspeti ai Intalnirilor JTI. De asemenea, spectacolele au primit, vreme de trei ani consecutiv, Premiile VIP: premiul Evenimentul lunii in 2004 pentru Compania Nacional de Danza (director artistic Nacho Duato) si in 2006 pentru spectacolul sustinut de Joaquin Cortes, precum si premiul Arte pentru spectacolul din 2005, sustinut de Cullberg Ballet, coregraf Mats Ek.
Prima editie a Intalnirilor JTI a fost inaugurata de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, cu spectacolul Ballet For Life. Compania a revenit in Romania in 2007, cu spectacolul-retrospectiva L’Amour, la Danse, care a reunit fragmente din cele mai reusite creatii ale lui Maurice Béjart din ultima jumatate de secol. Anul trecut, compania americana Alvin Ailey American Dance Theater a sarbatorit cel de-al 50-lea an de existenta, sustinand un spectacol si in Romania.
Incepand cu anul 2007, o data la doi ani, Intalnirile JTI se desfasoara in cadrul Festivalului „George Enescu”, iar anul acesta ofera publicului roman un spectacol extraordinar sustinut de un nume de marca in lumea dansului: Les Ballets de Monte-Carlo, avandu-l ca director coregraf pe Jean-Christophe Maillot.
Istoria companiei Les Ballets de Monte-Carlo
In anul 1909, impresarul rus de balet Serghei Pavloici Diaghilev avea sa aduca la Paris, pentru prima oara, o companie de balet alcatuita din unii dintre cei mai buni dansatori din St. Petersburg si Moscova. In 1911, compania a fost prezentata sub numele lui Diaghilev insusi, avand pentru prima oara si o reprezentatie la Londra. Si-au stabilit resedinta la Monte-Carlo. Stagiunile din Paris si turneele au continuat, iar apoi compania s-a imbarcat pentru a incanta America in anii 1916-1917. Timp de douazeci de ani, Diaghilev si colaboratorii sai (unii dintre cei mai importanti scriitori, compozitori si pictori ai momentului, coregrafi si dansatori), au stabilit noua orientare artistica in balet. Prin estetica de perfecta integrare, a reformat baletul de la acea vreme in toate formele sale de manifestare, pana la decesul sau survenit in anul 1929, dupa care compania s-a dizolvat.
In anul 1932, o noua companie s-a format dintr-o fuziune a Ballets de l’Opéra de Monte-Carlo si Ballets de l’Opéra Russe à Paris, avandu-i pe Colonel de Basil drept director si pe René Blum in calitate de director artistic. In anul 1936, o disputa apriga intre Basil si Blum a avut ca rezultat fondarea de catre acesta din urma a Baletului din Monte-Carlo, in timp ce De Basil si-a redenumit compania Ballets Russes du Colonel de Basil. Cand Massine a devenit director artistic in anul 1938, compania si-a schimbat denumirea in Ballet Russe de Monte-Carlo si s-a mutat in Statele Unite, unde s-a stabilit pe toata durata razboiului. Massine a ramas in functie pana in anul 1945, dorind o continuare a politicii originale a Ballets Russes. La inceputul anilor ’50, compania a fost dizolvata. Reinfiintata in anul 1954, a disparut treptat de pe scena, pana la disparitia sa completa dupa stagiunea 1962-1963.
Les Ballets de Monte-Carlo a devenit compania oficiala a Principatului Monaco in anul 1985, reinfiintata de catre Alteta Sa Regala, Printesa de Hanovra, conform dorintei mamei sale, Luminatia Sa Printesa Grace de Monaco. Prima reprezentatie a avut loc la data de 21 decembrie 1985, avand in componenta cateva vedete invitate de la Opera din Paris. Condusa de Ghislaine Thesmar si Pierre Lacotte, compania si-a sustinut repetitiile in studioul Diaghilev si a inceput imediat sa intreprinda turnee. Repertoriul sau include lucrari preluate de la Ballets Russes, piese contemporane ale coregrafilor invitati, precum Kevin Haigen, John Clifford, Jean-Christophe Maillot, Dieter Amman, Uwe Scholz.
Jean-Christophe Maillot s-a alaturat companiei in anul 1992, initial in calitate de consultant artistic. A fost promovat in mod oficial in functia de director-coregraf in luna septembrie 1993. Patru ani mai tarziu, gratie viziunii si energiei lui Jean-Christophe Maillot, Baletul din Monte-Carlo a parasit sediul istoric, care devenise pe atunci prea mic, si s-a mutat in propriul centru de dans: L’ATELIER. Apoi, in luna decembrie a anului 2000, artistii au inaugurat prima lor stagiune de balet pe uriasa scena din Salle des Princes din cadrul noului centru de congrese din Monaco, Grimaldi Forum.
Jean-Christophe Maillot. Biografie
Nascut in anul 1960 la Tours (Franta), Jean-Christophe Maillot a studiat dansul si pianul la Conservatorul National din Regiunea Tours, sub obladuirea lui Alain Davesne, ulterior frecventand Scoala Internationala de Dans Rosella Hightower de la Cannes. Si-a continuat studiile pana la obtinerea Prix de Lausanne in anul 1977. Ulterior, in anul 1978, a fost invitat sa se alature Baletului din Hamburg, unde directorul John Neumeier a realizat pentru el coregrafia rolurilor principale din numeroase lucrari. Cinci ani mai tarziu, un accident i-a intrerupt in mod brutal cariera de dansator.
In anul 1983, revenit in orasul natal, Jean-Christophe Maillot a fost numit coregraf si director la Ballet du Grand Theatre din Tours, ulterior unul dintre Centrele Nationale de Coregrafie din Franta. A realizat peste douazeci de coregrafii pentru aceasta companie, iar in anul 1985 a fondat Festivalul de Dans Le Chorégraphique.
Monaco l-a invitat sa creeze Les Adieux pentru Les Ballets de Monte-Carlo si in special marele succes Le Mandarin Merveilleux din aprilie 1987. In acelasi an, s-a facut remarcat prin L’enfant et les sortilèges. In stagiunea 1992-1993, a devenit Consilier Artistic al Ballets de Monte-Carlo, iar in luna septembrie 1993, Alteta Sa Regala Printesa de Hanovra l-a numit in functia de Director-Coregraf. Preluarea functiei de director al unei companii cu 50 de dansatori a insemnat un nou inceput pentru Ballets de Monte-Carlo, companie care a ajuns rapid la nivelul de maturitate si excelenta pentru care este atat de renumita astazi.
A realizat pentru Ballets de Monte-Carlo: Bêtes Noires (1993), Home Sweet Home si Dov’è la luna (1994), Ubuhuha (1995), Vers un pays sage (1995), Romeo and Juliet (1996), Recto Verso (1997), l’Ile (1998), Cendrillon si Casse-Noisette Circus (1999), Opus 40, Entrelacs (2000), Oeil pour œil si La Belle (2001), Men’s Dance (2002), D’une Rive à l’Autre (2003), Noces (2003), Miniatures (2004), Le Songe (2005), Altro Canto (2006), Faust (2007).
Pasiunea sa arzatoare o reprezinta dezvoltarea companiei sale si a capacitatii acesteia de a se deschide catre alti creatori. Astfel, Jean-Christophe Maillot a largit si imbogatit repertoriul companiei, invitand anual cei mai importanti coregrafi contemporani sa lucreze la Monte Carlo si in acelasi timp oferind tinerilor coregrafi sansa de a colabora cu compania sa.
In anul 2000, a infiintat Monaco Dance Forum, un eveniment international de arta coregrafica, ce reprezinta pentru lumea dansului ceea ce reprezinta Festivalul de la Cannes in lumea cinematografiei. Crearea premiilor Nijinsky, punctul de atractie al intregului eveniment, constituie pentru Jean-Christophe Maillot o expresie de credinta si totodata un tribut adus artistilor care, in opinia sa, nu s-au bucurat de recunoasterea meritata. In 2007 a produs primul sau dance film, Cenusareasa.
Productia lui Jean-Christophe Maillot, La Belle, a obtinut premiul Nijinsky pentru cea mai buna productie coregrafica a anului 2001, cu ocazia celei de-a doua editii a festivalului si congresului international Monaco Dance Forum din decembrie 2002, precum si Premiul Danza & Danza pentru cel mai bun show al anului 2002 acordat de critica italiana.
Jean-Christophe Maillot este Ofiter al Ordinului Meritul Cultural si Cavaler al Ordinului Grimaldi in Principatul Monaco, precum si Cavaler al Ordinului Arte si Litere si Cavaler al Legiunii de Onoare in Franta. De asemenea, este laureatul Premiului Coregraful pe anul 2007, decernat cu ocazia Ceremoniei Benois de la Danse (mai 2008, la Teatrul Balsoi din Moscova), pentru productia Faust.