Sari direct la conținut

​VIDEO Gabriel Biriș: Prin sistemul fiscal modelăm o nație spre golănie

HotNews.ro
Gabriel Biris, explicand cum se creeaza stabilitate fiscala, Foto: Hotnews
Gabriel Biris, explicand cum se creeaza stabilitate fiscala, Foto: Hotnews

Ar trebui interzis prin Constituție ca politicienii să dea scutiri de impozite și contribuții, susține Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, precizând că acesta este un instrument extrem de pervers de dezbinare a nației. El a vorbit în cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre sistemul fiscal, sfârtecarea Codului fiscal, „oamenii cavernelor”care ne guvernează sau „zidul fiscal” pus de autorități și crearea de potecuțe cu capcane.

Declarațiile pe scurt:

  • Pe drumul drept au avut grijă să pună un zid
  • Trebuie să începem să vorbim foarte serios de eliminarea scutirilor pentru toată lumea
  • „Oamenii cavernelor”, care ne conduc, nu înțeleg, nu înțeleg cum funcționează lumea modernă
  • Ei nu au conturi bancare, sunt obișnuiți să lucreze cu cash, nu pricep cum funcționează lucrurile. Atunci vin și dau cu bâta.
  • Codul fiscal aprobat în 2015 și intrat în vigoare în 2016 a fost sfârtecat chiar de autorii lui
  • Actualul Cod fiscal este mult mai puțin inteligibil decât era vechiul Cod fiscal după 11 ani de modificări
  • Ar trebui revenit la impozitul pe venit de 16%, reduse cotele de CAS și CASS, plafonată baza de calcul și mers mai departe. Văd că vorbim de epoca de piatră, de impozit forfetar

El a explicat ce a făcut Guvernul prin sistemul fiscal.

„Prin sistemul fiscal se poate modela o nație. Pe drumul drept pui un zid greu, fiind vorba de impozite și contribuții foarte mari. Apoi creezi potecuțe: PFA, drepturi de autor, microîntreprinderi. Pe potecuțe, pui capcane. Capcanele creează complicități. În momentul în care știi că ești pe potecuță și că vine Fiscul să te trateze… cum zicea? „Ciocu mic, că noi suntem la putere!”. Uite așa modelăm o nație spre golănie, șmecherii, nu să ne concentrăm pe crearea de valoare adăugată… Să nu mergi pe drumul drept, că pe drumul drept au avut grijă să pună un zid. Evident, cei mai mulți nu au opțiuni, că așa e în viață și trebuie să dea cu capul în zid”, a afirmat Biriș.

Cum a ținut PSD românii în sărăcie până în 2004 prin sistemul fiscal

„În 2004 când s-a introdus ideea de cotă unică, am avut și o contribuție, PSD spunea că de cota unică vor beneficia bogații? De ce? Pentru că nu am mai fi plătit 40% pe salarii mari, ci 16%. Numai că eu nu știu pe nimeni bogat din salariu. Nici măcar președinții de mari companii nu sunt bogați din salariu. Oamenii sunt bogați din investiții în general, că au făcut firme, au vândut firme etc. La vremea respectivă, cine plătea cotă progresivă? Doar salariații. Impozitul pe tranzacții imobiliare era zero, câștigurile pe bursă și din vânzarea de companii erau impozitate cu 1%, iar dividendele cu 5%”, a explicat el.

Potrivit acestuia, prin supraimpozitarea muncii s-a împiedicat apariția clasei mijlocii, au ținut oamenii în sărăcie și s-a favorizat apariția unei pături foarte subțiri de oameni foarte bogați.

„Cota unică a egalizat lucrurile. Toate statele stabile și puternice economice au clasă mijlocie puternică. Noi ce am făcut? Am ținut pe majoritatea în sărăcie, pe cei care puteau să iasă din sărăcie i-am ținut jos de tot prin supraimpozitare”, a explicat specialistul în fiscalitate.

  • Îmbogățirea neimpozitată – asta a făcut PSD până în 2004. Acum văd că încearcă să renunțe, să schimbe tot ce funcționează: impozit pe profit, pe venit cu ceva ce nu știu cu funcționează: forfetar.
  • Au destructurat ANAF, trec vama de la ANAF la Finanțe, le-au lau centrul de calcul. Ca să ce? Ca să facă investiții. Nu au făcut nimic.

L-am întrebat ce părere are de faptul că eu trebuie să plătesc contribuții la sănătate, angajații din construcții, nu, iar dacă se îmbolnăvesc, tot eu trebuie să plătesc pentru ei.

Biriș a răspuns:

„Sunt șmecheri și fraieri. Ar trebui interzis prin constituție ca politicienii să dea scutiri de impozite și contribuții. Ăsta este un instrument extrem de pervers de dezbinare a nației. De ce eu să plătesc și ăla nu? De ce nu plătim toți la fel? Eu cred că trebuie să începem să vorbim foarte serios de eliminarea scutirilor pentru toată lumea. O să auziți mereu reprezentanții mediului de business: Avem nevoie de stabilitate și predictibilitate”.

Cum se creează stabilitate fiscală

„Ca să putem să vorbim de stabilitate, trebuie să vorbim de bază mare. Cum ajunge baza mare, mică? Sunt 2 metode. 2 instrumente. Una e scutirile și a doua – evaziunea. Dacă vrem să vorbim de stabilitate, noi o să începem cu eliminarea scutirilor și să continuăm cu eliminarea evaziunii. Aia nu poți să o elimini complet, dar poți să o reduci semnificativ. În momentul în care înțelegem chestia asta, știm și ce avem de făcut”, a precizat el.

  • Am fost la o conferință unde a fost și un ministru de Finanțe, iar gazda – șeful unei mari firme. I-a mulțumit că omul își menținea susținerea pentru menținerea scutirii impozitului la IT, după care a început să-i reproșeze că e zero stabilitate și predictibilitate. La pauză m-am dus la colegul meu și i-am zis: Tu îți dai seama că ce spui tu e o contradicție în termeni? Nu poți să vorbești în aceeași frază și de scutiri și de stabilitate. Cum vine asta? Vrem să fie stabil. Ca să fie stabil, trebuie să fie destui bani, dar eu să nu plătesc. Cool! Ca să putem să vorbim și de impozite mici și de servicii publice de calitate și de investiții în infrastructură trebuie să vorbim de bază mare.

„A fost generat un mare scandal cu eliminarea impozitului pe profit și introducerea impozitului pe cifra de afaceri cu Guvernul Tudose. Atunci a fost o reacție puternică din mediul de afaceri. Practic, am fi fost scoși din circuitele financiare internaționale, că nu se mai aplica nicio convenție de evitare a dublei impuneri, nicio directivă. Practic, ne scoteau din lumea civilizată. Oamenii cavernelor”, a mai arătat Biriș.

El a precizat că „oamenii cavernelor” nu înțeleg, nu înțeleg cum funcționează lumea modernă.

„Ei nu au conturi bancare, sunt obișnuiți să lucreze cu cash, nu pricep cum funcționează lucrurile. Atunci vin și dau cu bâta. Au reușit parțial acest lucru și fără zgomot, ridicând plafonul. Foarte bine, dar au introdus și consultanța și managementul. Asta a dus la explozia firmelor nou înregistrate pe consultanță și management. O să vedeți, cât de curând, cum începe să scadă numărul de salarii mari și să crească numărul de microîntreprinderi. Dacă ne e mintea numai la golănii, asta facem”, a precizat specialistul în fiscalitate.

Codul fiscal din 2015 – sfârtecat

Potrivit acestuia, Codul fiscal aprobat în 2015 și intrat în vigoare în 2016 a fost sfârtecat chiar de autorii lui.

„Codul Fiscal nou a fost adus, făcut, a fost muncă multă și după s-au rescris zeci de mii de pagini. Motivul a fost că vechiul Cod fiscal a fost atât de modificat că devenise neinteligibil. Dacă ne uităm astăzi, după doi ani și jumătate, la cum arată Codul fiscal pe care l-a început domnul Vâlcov, și l-a terminat Teodorovici, ca ministru de Finanțe, este mult mai puțin inteligibil decât era vechiul Cod fiscal după 11 ani de modificări. S-au creat extrem de multe distorsiuni”, a spus el.

  • Cred că suntem singura țară cât de cât civilizată unde impozitul pe venit e mai mic decât impozitul pe profit. Acest impozit pe venit de 10% părerea mea e că nu e sustenabil.

„Toată lumea vorbește de stabilitate și predictibilitate. Cum obții chestiunea asta? În primul rând, sarcina fiscală trebuie să fie așezată în funcție de cât câștigi, nu în funcție de cum câștigi. Statul nu trebuie să fie interesat că eu am contract de muncă sau venituri din activități independente sau depturi de autor. Statul trebuie să fie interesat doar de cât câștig. Dacă noi așezăm sarcina fiscală în funcție de cum câștigi ce faci? Creezi categorii diferite de cetățeni. Fraierii care plătesc full rate și șmecherașii sau șmecherii mari care plătesc mai puțin sau deloc”, a mai spus Gabriel Biriș.

  • Ca să ai un sistem care să asigure pe deoparte stabilitate și predictibilitate și nivel rezonabil al veniturilor, trebuie să lărgești baza. Contribuțiile nu sunt impozite. Baza lor de calcul trebuie plafonată la fel ca și contraprestație, că trebuie să se definească pachetul de bază la asigurarea de sănătate, medicina de urgență și pentru restul asigurări suplimentare.
  • La pensii trebuie plafonat numărul de puncte de pensie, plafonată baza de calcul și numărul de pensii. Noi ce facem astăzi cu contribuțiile la pensii? Luăm astăzi fără plafon. Ce spune statul? Băi angajați, care ați muncit și câștigați foarte bine dați-ne nouă 25% din ce câștigați la pensie că vă promitem noi că peste 10-15 ani vă dăm număr de puncte de pensie atât. Numai că peste 10 ani ies la pensie decrețeii și oricum urma să fie probleme pentru fondul de pensii.
  • Din fericine, nu o să ne mai chinuim până în 2030 pentru că nu mai trebuie să așteptăm ieșire la pensie a generației mele, a decrețeilor, datorită noii legi a pensiilor. În momentul în care sari de la 60 miliarde la 140 miliarde lei, nu ai cum să nu crapi.

„Ar trebui revenit la impozitul de 16%, reduse cotele de CAS și CASS, plafonată baza de calcul și mers mai departe. Văd că vorbim de epoca de piatră, de impozit forfetar”, a concluzionat Gabriel Biriș.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro