Sari direct la conținut

VIDEO Gheorghiță: De la o singură persoană confirmată cu varianta Delta se poate ajunge la peste 390.000 de infectați, în două luni

HotNews.ro
Varianta Delta, Foto: Freepik
Varianta Delta, Foto: Freepik

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Valeriu Gheorghiță, a avertizat din nou că varianta Delta a noului coronavirus este extrem de contagioasă, susținând că în două luni de la o singură persoană cu COVID infectată cu tulpina Delta se poate ajunge la peste 390.000 de îmbolnăviri, în condițiile unei mobilități și interacțiuni crescute.

  • „Varianta Delta a devenit dominantă în România. În cazul variantei Alpha, după 8 cicluri repetitive de transmitere, de la un caz în 2 luni se ajunge la 256 de cazuri noi.
  • În cazul variantei Delta, de la un caz se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate în două luni. Această variantă se răspândește extrem de ușor.
  • Înseamnă un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în acelaşi interval de timp, din simplul motiv că varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă şi într-o populaţie nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenţie, se răspândeşte extrem de uşor.
  • Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt”, a susținut medicul militar, marți, într-o conferință de presă.

Ulterior, răspunzând unei întrebări pe această temă, el a spus că „aceasta este o estimare, pentru a înțelege cât de transmisibilă” este varianta Delta.

  • „Da, de la o singură persoană infectată se poate ajunge în 2 luni la 390.000, dacă este expunere crescută și nu se vaccinează, nu folosesc mască, nu respectă distanțarea.
  • Ne așteptăm ca numărul de cazuri să crească exponențial pentru că varianta Delta este dominantă și se răspândește foarte ușor în rândul populației cu mobilitate și interacțiune crescute și care respectă foarte puțin măsurile de prevenție, cum se întâmplă la noi. Asta este realitatea și trebuie să înțelegem că evoluția pandemiei ține de noi”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Creşterea cazurilor de COVID-19 se va menţine în perioada următoare

Valeriu Gheorghiță a mai spus că în perioada următoare se va menține creșterea cazurilor de COVID-19.

  • „Din păcate, astăzi, avem peste 3.900 de cazuri raportate de infecţii cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de 8,2%. În ziua precedentă, am avut de două ori mai puţine cazuri cu aceeaşi rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că, în perioada următoare, creşterea cazurilor se va menţine.
  • Nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creşterii numărului de cazuri. De altfel, situaţia este explicată, în primul rând, de faptul că varianta Delta a devenit dominantă, inclusiv în România.
  • De asemenea, unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinaţi şi nici nu au trecut prin boală. Din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50% şi chiar peste 60%, în valoare absolută se traduce prin sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecţie în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2″, a mai afirmat medicul militar.

Gheorghiță: În următoarele luni, acolo unde există aglomerări de persoane, interacțiune și expunere frecventă, aproape nicio persoană care nu are niciun fel de imunitate nu va scăpa fără infecție

Întrebat ce părere are despre un proiect care ar urma să fie propus de fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, prin care vaccinarea să fie obligatorie pentru cadre medicale, militari ori personalul din învățământ, Valeriu Gheorghiță a spus că lucrurile ar trebui extrem de riguros și că o astfel de decizie trebuie asumată la nivel înalt.

  • „Aici cred că lucrurile trebuie extrem de riguros analizate. Ce ne dorim dintr-o astfel de măsură? În contextul variantei Delta, obiectivul campaniei de vaccinare este de a preveni forme grave de îmbolnăvire, spitalizările și decesele. Impactul asupra transmiterii, asupra răspândirii virusului este mai redus comparativ cu vaccinarea pentru variantele precedente, varianta britanică, de pildă, varianta Alfa.
  • Datele recente din Italia arată că o persoană vaccinată cu schemă completă, chiar în condițiile în care vorbim de varianta Delta, are un risc cu 77% mai redus să se infecteze.
  • Deci din acest punct de vedere avem date care ne arată că vaccinarea reduce riscul de infecție și în cazul variantei Delta și repet prin faptul că cei vaccinați chiar dacă fac boala au o perioadă mai scurtă de contagiozitate, virusul se elimină mai repede, durata de evoluție a bolii este mai scurtă, evident că la scară largă, la nivel populațional răspândirea virusului se încetinește.
  • Deci, această măsură trebuie analizată, judecată extrem de atent în comisiile de etică, armonizată legislația. Este o decizie care trebuie asumată la nivel înalt, ne uităm la modelele adoptate de celelalte țări.
  • Eu rămân la opinia că în momentul de față populația trebuie să înțeleagă că dacă nu avem niciun fel de protecție, nici după boală, nici după vaccinare, riscul să ne infectăm în perioada următoare este foarte de mare.
  • Practic aș putea îndrăzni să spun că în următoarele luni, acolo unde există aglomerări de persoane, unde există interacțiune crescută și expunere frecventă la multe persoane, aproape nicio persoană care nu are niciun fel de imunitate nu va scăpa fără infecție.
  • Deci practic este o altă cale de imunizare însă cu consecințe dezastruoase asupra societății în general și asupra sistemului medical, pentru că vorbim de de fapt de păierdere de vieți omenești și astea se previn doar prin vaccinare.”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Întrebat ce măsuri se vor lua pentru evitarea acestui scenariu, dincolo de a se recomanda populației să se vaccineze, Gheorghiță a spus că cealaltă soluție este respectarea măsurilor de prevenție.

  • „Aceste două măsuri – cele nefarmaceutice – și le repet: mască, distanțare fizică, igienă, aerisirea încăperilor, evitarea zonelor supraaglomerate, evitarea călătoriilor neesențiale – împreună cu vaccinarea fac să scadă probabilitatea să ne infectăm și în cazul în care ne infectăm să facem o formă asimtomatică sau o formă ușoară de boală și să nu ajungem să facem acele forme grave, să ajungem la spital să colmatăm sistemul medical să întrerupem activitățile economice și sociale.”, a spus acesta.

Întrebat dacă se vor introduce noi restricții, acesta a spus că aceste măsuri sunt analizate analizate periodic la interval de 2 săptămâni de colegii din grupul trehnico-științific, care propun o serie de măsuri în funcție de rata de incidență cumulată.

  • „În cazul în care rata de incidență depășește 2 la mie se reinstituie obligativitatea purtării măștii în zonele supraaglomerate, chiar și în spații deschise, în stațiile pentru mijloace de transport în comun, în piețe ș.a. Deci se au în vedere o serie de măsuri care au existat până la acest moment și care probabil progresiv vor fi reimplementate în funcție de situația epidemiologică.”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 crește alarmant. Alte 3.929 de îmbolnăviri au fost raportate în România marți, fiind cel mai mare număr din ultimele 5 luni. Potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, bilanțul COVID de la debutul pandemiei a ajuns la 1.126.582 de îmbolnăviri. În ultima zi, au fost înregistrate 96 de decese, iar la terapie intensivă sunt internați 675 de pacienți. În București, bilanțul se apropie de 460 de cazuri, în Suceava a trecut de 200, iar alte 6 județe au raportat peste 100 de noi îmbolnăviri.

Citește și: Decesele COVID-19 înregistrate începând din această săptămână se consideră a fi cauzate de varianta Delta – INSP

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro