Sari direct la conținut

VIDEO Imagini de la secțiile de terapie intensivă care tratează pacienți Covid, proiectate în Centrul Bucureștiului

HotNews.ro
VIDEO Imagini de la secțiile de terapie intensivă care tratează pacienți Covid, proiectate în Centrul Bucureștiului

Fotografii realizate de Cristian Movilă și Capucine Gros și care documentează peste 70 de ore din lupta împotriva virusului COVID-19 în secțiile de terapie intensivă au fost montate într-un manifest video care este proiectat începând de vineri în centrul Bucureștiului. Manifestul video, cu un voice over al actorului Benedict Cumberbatch, poate fi văzut în Piața George Enescu din București până pe 23 octombrie.

“Don’t Take Them for Granted” este un proiect public inițiat de comunitatea UNFINISHED ce cuprinde imagini și texte realizate de artiștii Cristian Movilă și Capucine Gros, în perioada martie – august 2020. Fotografiile și textele documentează peste 70 de ore din lupta împotriva virusului COVID-19 surprinse chiar în inima secțiilor de terapie intensivă (ATI) a principalelor spitale publice din București: Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Militar ROL 2 și Spitalul Universitar de Urgență.

Cu un voice over al actorului Benedict Cumberbatch și cu videouri auxiliare prezentate de Alfredo Jaar, proiectul reprezintă un apel colectiv de recunoaștere a efortului depus de cei din linia întâi, mai ales a cadrelor medicale din România, o forță de muncă nerecunoscută a pandemiei și invizibilă în spațiul public.

Artiștii au explicat că „într-o societate cu o viziune extrem de ierarhică a lumii medicale, proiectul Don’t Take Them For Granted se concentrează în mod special pe tensiunea și dificultățile înrădăcinate adânc în sistemul nostru medical. În spatele medicilor, într-un con de umbră, se află o armată de oameni care muncesc enorm (asistente, portari, interni, tehnicieni, funcționari, curieri, paznici) și care, în aceste momente dificile, merită mult mai mult decât să fie percepuți ca și cum ni se cuvin. Cristian Movilă, a declarat: „Am ales să montăm instalația într-o piață publică pentru a aduce realitatea din spatele porților medicale în mijlocul societății și pentru a încuraja oamenii să aibă această conversație și să conștientizeze că doar având grijă unul de celălalt putem trece peste asta”.

Dincolo de acest gest crucial, “Don’t Take Them for Granted” își propune să creeze punți între personalul medical și restul societății. Contrar izolării și a distanțării fizice impuse de această criză, proiectul conectează oamenii folosind cele mai puternice și directe legături: relațiile de familie.

Artista Capucine Gros a detaliat „De exemplu, a aminti că suntem cu toții copilul cuiva, este o idee simplă și accesibilă. Dar, la un nivel mult mai profund, ne face să-i vedem pe toți ceilalți ca pe o rețea invizibilă interdependentă, și nu ca pe niște indivizi solitari. În astfel de timpuri, avem nevoie de empatie, solidaritate și de o înțelegere reală a ceea ce poate însemna puterea unei comunități. ”

Proiecțiile vor avea loc de la 11:00 până la miezul nopții. Accesul este gratuit, însă instalația se poate vizita doar în condițiile de distanțare impuse de COVID-19. De asemenea, proiectul se poate vedea și pe site-ul https://notforgranted.org/.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro