VIDEO Imagini virale cu un rus încercând să își pună „portyanki” au dus la noi ironii din partea Ucrainei. „Poate că sunt arma secretă a armatei ruse?”
O înregistrare video cu un soldat rus care înjură în timp ce încearcă să își înfășoare laba piciorului într-o pânză (portyanki sau obială, în lb. română) în loc de șosetă a ajuns motiv de noi ironii pentru armata ucraineană.
„F..u-i. Cum să porți aceste învelitori nenorocite? Secolul 21 este o c…ă și noi luptăm în același mod în care au luptat bunicii noștri”, spun un soldat rus, în timp ce un alt militar filmează râzând, potrivit înregistrării video distribuită de Ministerul ucrainean al Apărării.
Soldatul care nu reușește să își pună „portyanki”, cârpe care se înfășoară în jurul labelor picioarelor pentru a preveni formarea bășicilor, înjură în continuare în timp ce se chinuie să își bage piciorul în gheată.
Some “2nd army in the world” vibes
Footwraps are still used by Russian military
(English subtitles) pic.twitter.com/ph3QMNCz0V— Special Kherson Cat \uD83D\uDC08\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 (@bayraktar_1love) October 5, 2022
„A doua armată a lumii” își prețuiește tradițiile istorice. De dragul mobilizării, a fost eliberată rezerva strategică de învelitoare pentru picioare. Poate că sunt arma secretă a armatei ruse?”, a notat pe pagina sa de Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.
The „world’s second army” cherishes its historical traditions. For the sake of mobilization, strategic reserve of foot wraps has been released. Maybe they are the secret weapon of the russian army? pic.twitter.com/G3TccrS6MW
— Defense of Ukraine (@DefenceU) October 5, 2022
În realitate, aceste portyanki, (din bumbac pentru vară, finet pentru iarnă), care au făcut parte din echipamentul standard al soldaţilor ruşi de pe vremea lui Petru cel Mare ar fi trebuit să fie scoase din întrebuințare până în 2013, potrivit The Guardian.
Parțial abandonate în reformele militare din 2007, aceste obiele trebuiau să ajungă definitiv la capătul drumului, când ministrul Apărării Serghei Șoigu a ordonat că „până la sfârșitul anului 2013… trebuie să respingem în sfârșit, pe deplin, acest concept în forțele noastre armate”.
Cârpele – comune peste tot înainte de revoluția industrială – erau extrem de practice: mult mai ieftine de făcut decât șosetele, mai rapid și mai ușor de spălat, uscat și reparat și (cu condiția să fie legate corespunzător) potrivite scopului.