Sari direct la conținut

VIDEO Informatii, grafice si analize despre cheltuirea banilor publici pe o noua platforma web lansata la Bucuresti

HotNews.ro

Un site de monitorizare a cheltuirii banilor publici numit “Bani pierduti”(banipierduti.ro) a fost lansat, miercuri, la sediul Fundatiei Romano-Americane, in prezenta ambasadorului Canadei in Romania, Philippe Beaulne, si a adjunctului sefului misiunii diplomatice a SUA, Duane Butcher. Dupa cum se precizeaza in descrierea platformei, “utilizatorii pot afla suma cu care contribuie la buget si, gratie unor grafice detaliate, pot lua urma acestor bani la nivel macro si pana la nivelul contractelor aflate in derulare.

“Salutam initiativele cetatenesti care ajuta in ceea ce priveste transparenta. Mi-as dori si eu, ca platitor de taxe american, sa am o astfel de platforma folositoare si usor de citit”, a declarat Duane Butcher.

Ambasadorul Canadei la Bucuresti, Philippe Beaulne, a declarat ca noua platforma va contribui la cresterea transparentei in ceea ce priveste cheltuirea banilor publici de catre institutiile statului.

Philippe Beaulne

Philippe Beaulne

Foto: Hotnews

“Cred ca platforma online va contribui la marirea transparentei cheltuirii banilor publici in Romania. Proiectul va contribui, de asemenea, la cresterea increderii in institutiile publice prin stimularea dialogului dintre cetateni si aceste institutii”, a afirmat Philippe Beaulne, ambasadorul Canadei.

Adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA, Duane Butcher, prezent si el la conferinta, a apreciat ca prin noua paltforma romanii pot afla si urmari cum sunt cheltuiti de catre institutii banii care provin din taxele lor.

“In aceasta perioada economica dificila, subiectul bani pierduti este cu siguranta un subiect relevant pentru toata lumea. Mai important, romanii vor sa stie pe ce cheltuieste guvernul banii din taxele lor. Proiectul va urmari modul in care sunt cheltuiti banii de catre autoritati. Site-ul va centraliza informatii financiare publice, precum bugete sau bilanturi anuale pentru proiecte finantate din bani publici si va trasa modul cheltuielilor publice ce poate fi inteles de catre orice persoana, fara a avea o specializare in contabilitate”, a mai spus Butcher.

“Aceasta paltforma poate fi si un instrument util si pentru autoritati. Nu doar ca ridica etalonul de transparenta si responsabilitate in cheltuirea banilor publici, dar in acelasi timp poate facilita dialogul intre cetateni si guvern pentru a stabili care sunt proiectele prioritare pentru comunitate”, a mai afirmat adjunctul sefului misiunii diplomatice al SUA.

Duane Butcher

Duane Butcher

Foto: Hotnews

“Salutam initiativele cetatenesti care ajuta in ceea ce priveste transparenta. Mi-as dori si eu, ca platitor de taxe american, sa am o astfel de platforma folositoare si usor de citit. Daca avem si noi asa ceva (n.r. in SUA), nu stiu, dar cred ca este ceva frumos”, a mai spus la finalul conferintei Butcher.

Potrivit liderului echipei de proiect, Elena Calistru, platforma banipierduti.ro utilizeaza date oficiale publicate de Ministerul de Finante si le expune intr-un mod pe intelesul cetateanului.

Dupa cum se precizeaza in descrierea platformei, “utilizatorii pot afla suma cu care contribuie la buget si, gratie unor grafice detaliate, pot lua urma acestor bani la nivel macro si pana la nivelul contractelor aflate in derulare (…) Platforma va deveni, in timp, un centru de resurse atat pentru platitorul de taxe cat si pentru mass-media si societatea civila interesate de buna cheltuire a banului public”.

Site-ul banipierduti.ro este impartit in trei mari zone: “Circuitul banilor” – unde utilizatorii isi pot calcula cuantumul taxelor si afla bugetele institutiilor, “Schimba” – unde pot fi urmarite contractele publice aflate in derulare, dar si legislatia care are efect direct asupra banilor publici si “Focus” – cu analize detaliate.

In prima faza sunt prezentate contractele derulate pentru pasajul pe centura Ploiesti Vest si centura Bucuresti Sud.

Captura banipierduti.ro

Captura banipierduti.ro

Foto: Hotnews

In prezent pe site sunt publicate doar cateva grafice si tabele cu informatii, precum si o analiza, insa, potrivit coordonatorului de proiect, Elena Calistru, in perioada urmatoare pe site vor fi publicate si alte date, grafice si noi analize.

Pe viitor, echipa site-ului isi doreste introducerea de noi indicatori precum cel de impact pe contracte si calcularea cuantumului TVA-ului si al accizelor.

Initiativa face parte dintre cele cinci proiecte selectate in cadrul programului “Restart Romania”, initiat de Ambasada SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro