Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management: Pe perioade mai lungi de timp, fondurile de investitii ofera randamente superioare dobanzilor bancare

Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management, Foto: Hotnews
Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management, Foto: Hotnews

Ratele dobanzii la depozitele bancare au fost depasite de cele mai multe dintre randamente obtinute de fondurile de investitii. In aceste conditii, fondurile de investitii pot fi o alternativa la randamentele scazute ale depozitelor bancare, dar trebuie tinut cont si de anumite riscuri. Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre investitiile in fondurile din Romania si despre listarea Fondului Propietatea la Bursa din Londra.

  • Despre plasamentul banilor in fondurile de investitii

Pe perioade foarte lungi de timp, actiunile si fondurile de investitii ofera, de regula, randamente superioare dobanzilor bancare. In plus, sistemul actual de pensii foloseste mecanismul pay as you go, cu alte cuvinte pensiile actuale sunt sustinute de salariile celor care lucreaza. In momentul in care numarul pensionarilor va fi mult mai mare decat numarul salariatiilor, exista riscul ca pensia sa nu fie suficient de indestulatoare pentru tine, iar tinand banii la saltea sau intr-un depozit bancar, 20-30 de ani, exista si riscul ca in cel mai bun caz sa acoperi doar inflatia. Pe de alta parte, investitia in actiuni iti confera un randament.

Exista, evident, si riscuri cand investesti in fonduri de actiuni. Un risc ar fi cel al alocarii activelor. Succesul unui fond de investitii depinde de abilitatea administratorului de a compune randamente superioare pietei. Daca administratorul nu are aceasta abilitate, atunci pentru un investitor e mai bine sa investeasca intr-un fond administrat pasiv. Si la noi in tara exista fonduri administrate pasiv, spre exemplu ETF BET Tradeville. Acesta este un fond care replica performantele indicelui BET si are anumite avantaje fata de fondurile administrate activ: comisioane mai mici de administrare, transparenta mai mare.

  • Tipuri de fonduri de investitii existente in Romania

Exista doua categorii de fonduri: inchise si deschise. Fondurile inchise sunt cele precum Fondul Propietatea, SIF-urile, dar sunt si alte fonduri inchise, fie listate, fie nelistate, precum Global Investing Fund. Acesta este un fond administrat de societatea noastra (Vanguard Aseet Management -n.red.), lansat in 2013, si este denominat in euro.

In schimb, fondurile deschise se impart in mai multe categorii. In fonduri monetare, pe obligatiuni, diversificate si pe actiuni. Parcurgand aceste categorii, facem traseul de la mai putin risc, la mai mult risc. Mai putin risc, inseamna mai putina volatilitate a portofoliului.

  • Diferenta dintre un fond tranzactionat la bursa si cel nelistat

Un fond tranzactionat la bursa ofera actionarilor posibilitatea de a se retrage mult mai rapid. Practic, pot cumpara sau vinde unitati la acel fond chiar in aceeasi zi. Iar in cazul acestor fonduri, intrucat sunt listate la bursa, exista anumite criterii de transparenta in plus care trebuie sa fie indeplinite.

  • Despre listarea la Bursa din Londra a Fondului Propietatea

Scopul principal pentru actionarii Fondului Propietatea ar fi acela de a atrage interes si din partea investitorilor straini care nu au acces la piata din Romania sau nu s-au interesat de piata din tara noastra. Cred ca Fondul Propietatea indeplineste multe dintre ingredintele care pot determina un discount mult mai mic: are o capitalizare foarte mare si active foarte valoaroase. Obiectivul administratorului fondului, Franklin Templeton, este sa reduca discountul la 15%.

  • Despre fondul administrat de Vanguard Asset Management

Global Investing Fund, fondul administrat de Vanguard, investeste atat in obligatiuni, cat si in actiuni, perechi valutare si marfuri. Spre exemplu, randamentul de 17%, pe care l-am obtinut in ultimele 12 luni, este rezultatul a doua idei mari: aprecierea dolarului american, ca urmare a divergentei de politica monetara dintre SUA si Europa, si explozia bursei din China.

Interviu integral

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro