Sari direct la conținut

VIDEO Japonia a lansat sonda spațială care ar trebui să ajungă pe Lună în câteva…luni. În ce constă misiunea niponă „2 în 1”

HotNews.ro
Lansarea rachetei japoneze H-2A, Foto: Noriaki Sasaki / AP / Profimedia
Lansarea rachetei japoneze H-2A, Foto: Noriaki Sasaki / AP / Profimedia

​Agenția spațială japoneză JAXA a reușit să lanseze către Lună o sondă care este gândită să aselenizeze foarte aproape de punctul stabilit. Niponii au lansat și un mic telescop cu raze X menit să afle răspunsuri suplimentare la întrebări despre originea universului, dar acest telescop rămâne mult mai aproape de Terra.

Lansarea s-a făcut la ora 8.42 (ora Japoniei), de la baza spațială Tanegashima, cu ajutorul rachetei H-2A construită de japonezi.

Către Lună a fost trimis un modul denumit SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon) și poreclit „Moon Sniper” care ar trebui să aselenizeze peste 4-6 luni cu o foarte înaltă precizie, adică la maxim 100 de metri de ținta stabilită, față de mediile din prezent (câțiva kilometri). Ținta de aselenizare se numește Shioli Crater.

Acuratețea va fi vitală pentru misiunile mult mai complicate din viitor, când se vor trimite încărcături mult mai importante pe Lună și va fi important ca ele să nu ajungă prea departe de locul stabilit. Separarea modulului de restul rachetei s-a efectuat cu succes la 47 de minute de la lansare.

„Obiectivul principal al SLIM este să dovedească faptul că este posibilă aselenizarea de mare acuratețe. Vrem să aselenizăm exact unde ne dorim, în loc de unde putem”, a spus președintele JAXA, Hiroshi Yamakawa.

Dacă SLIM va ajunge cu succes pe Lună se va folosi apoi de camera multispectrală pentru analiza compoziției solului și rocilor lunare și pentru a afla cât mai multe despre structura internă a Lunii. Sonda de aterizare NU se va mișca pe Lună și NU există vreun rover.

Modulul de aterizare are 700 kg, dar 70% din această greutate este reprezentată de combustibilul necesar pentru a ajunge acolo. Sonda are dimensiunile unui microbuz mic.

La 14 minute de la lansare s-a desprins al doilea instrument cheie, telescopul cu raze X „X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission” — XRISM care va culege date de la o altitudine de 550 km de Terra. XRISM a fost dezvoltat de NASA, JAXA și ESA și se va concentra pe studierea gazului super-fierbinte din jurul clusterelor de galaxii.

Japonia a avut o serie de eșecuri în ultimii ani, dar are tehnologie de ultimă oră, are rachete fiabile și a reușit să lanseze misiunea de acum cu un buget de 100 milioane dolari.

Racheta H – 2A a fost construită de Mitsubishi Heavy Industries. Din 2001 și până acum au fost lansate 47 de rachete și rata de succes este 98%.

Surse: Reuters, AFP, New York Times

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro