Sari direct la conținut

VIDEO "Joker" se instalează în fruntea box-office-ului nord-american, pe fondul controverselor și acuzațiilor de glorificare a violenței

HotNews.ro
Joaquin Phoenix in Joker, Foto: Captura YouTube
Joaquin Phoenix in Joker, Foto: Captura YouTube

Foarte așteptatul „Joker” produs de Warner s-a propulsat în fruntea box-office-ului nord-american în acest week-end, cu încasări de 93,5 milioane de dolari, în ciuda polemicilor privind tematica sa violentă, potrivit cifrelor provizorii publicate duminică de Exhibitor Relations, scrie AFP.

Filmul lui Todd Phillips dedicat originilor dușmanului lui Batman, cu Joaquin Phoenix în rolul principal, a primit cea mai înaltă distincție la Mostra de la Veneția.

Cu toate acestea, a stârnit rapid polemici în Statele Unite chiar înainte de lansarea sa, unii temându-se că filmul ar putea incita la violență, punând în discuție empatia arătată de Todd Phillips față de celebrul erou negativ.

Mult în urmă, pe poziția a doua, filmul de animație chino-american „Abominable” cu încasări de 12 milioane de dolari de vineri până duminică.

Locul trei, „Downton Abbey”, cu 8 milioane.

Controversele

Joker a sedus presa la Veneția, în special pentru interpretarea impresionantă a lui Joaquin Phoenix, și explorează originile emblematicei figuri a personajului negativ în esență.

Este vorba de Arthur Fleck, cel care va deveni Joker. La începutul anilor 1980, în Gotham City, Arthur est clovn și visează la o carieră de actor de stand-up, fascinat de emisiunea televizată a unui celebru animator interpretat de Robert De Niro.

Trăind singur cu mama sa și afectat de o serie de întâmplări – în munca sa, agresat în mai multe rânduri, cu descoperiri legate de trecutul lui – acest bărbat marginalizat de societate trece ușor spre nebunie, pentru a deveni Joker, personajul machiavelic și violent.

Bunul și răul

Familiile victimelor crimelor din Aurora (Colorado), în 2012, când un tânăr de 24 de ani a deschis focul în timpul filmului „The Dark Knight Rises”, au publicat săptămâna trecută o scrisoare deschisă adresată studioului Warner, în care își exprimă regretul că filmul „prezintă cu compasiune acest personaj și povestea lui”.

Warner a replicat că „nici personajul fictiv și nici filmul nu susțin de nicio manieră violența reală” și că nu a existat intenția de a „prezenta acest personaj ca un erou”.

Todd Phillips a explicat că „filmul nu evocă violența oarbă” și a subliniat că Arthur „nu este autorul crimelor în masă”.

„Toate personajele pe care Joker le ucide în film sunt oameni care, în opinia lui, i-au făcut rău. Nu ucide la întâmplare”, a adăugat el.

Regizorul a adăugat că fără îndoială „oamenii au fost un pic surprinși de abordarea aleasă”, de a-l prezenta pe Joker drept un om bolnav.

„În general, în filmele cu super-eroi, și în filme în general, există un rău și un bun, lucrurile sunt foarte clare. Iar în filmul nostru bunul devine rău. Nu este rău, este cei doi”, a adăugat el. „Nu sunt surprins că oamenii nu sunt pregătiți cu adevărat pentru asta”.

Joaquin Phoenix, care a plecat de la un interviu cu ziarul britanic The Telegraph după o întrebare legată de polemică, a preferat să pună accentul pe personajul său.

„Iubesc provocările”, a spus actorul. „Pentru mine, ideea de a face o comedie romantică în Bahamas mi se pare cel mai rău lucru care a existat vreodată!”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro