Sari direct la conținut

VIDEO La Paris vor fi testate taxi-uri zburătoare în 2024, dar autoritățile de mediu le consideră prea zgomotoase și deloc ecologice

HotNews.ro
Taxi-ul zburator VoloCity, Foto: Michel Euler / AP / Profimedia
Taxi-ul zburator VoloCity, Foto: Michel Euler / AP / Profimedia

​În timpul JO de Vară de la Paris, dar și în a doua parte a anului, sunt planuri ample de a testa taxi-uri zburătoare la Paris, pe trei rute, una dintre ele intrând și în oraș. Autoritățile de mediu atrag însă atenția că aceste mici aeronave cu două locuri sunt prea zgomotoase și au consum foarte mare. Un zbor de test ar putea costa 110 euro pentru pasager.

De ceva timp se fac teste cu circuit închis la Paris, într-un așa-numit „vertiport” unde Groupe ADP și partenerul Volocopter testează taxi-urile zburătoare VoloCity, care pot duce două persoane (pilotul și un pasager).

Aceste mici aeronave vor zbura pe lângă Paris și chiar și în oraș. Au fost gândite pentru perioada iunie-decembrie 2024 trei rute, în „buclă” pentru a fi efectuate în total peste 2.000 de zboruri de test.

Rutele ajung la aeroporturi (Roissy-Charles de Gaulle și Bourget) dar și la heliportul de la Issy-les-Moulineaux. Una dintre rute ajunge și în oraș și aceea a suscitat cel mai mult interes și cele mai multe îndoieli.

Pentru această rută, ADP intenționează să instaleze o barjă pe Sena, nu departe de gara Austerlitz, iar taxi-urile ar trebui să aterizeze acolo și să decoleze de acolo. Pentru a evita apropierea de clădirile înalte, ruta de zbor va fi pe deasupra Senei.

Autoritatea franceză de mediu spune că aceste aparate sunt zgomotoase, producând 65 de decibeli, ceea ce înseamnă mult mai mult decât era promis inițial. Grupul ADP a răspuns, explicând că zgomotul ar fi foarte puțin perceptibil de la sol în mediul urban deja plin de zgomote, dat fiind că aceste taxi-uri vor zbura la altitudini de 120-300 metri de sol. Spre comparație, elicopterele zboară la altitudini cuprinse între 300 și 1.500 m.

Autoritățile spun și că este mare consumul acestor taxi-uri din aer, mult peste vehiculele cu combustie internă sau peste vehiculele electrice. Consumul energetic al acestor aparate ar fi de 2-3 ori mai mare decât la mașinile cu combustie internă și de peste zece ori mai mare decât la mașinile electrice.

Mai sunt o serie de dezbateri de purtat și de autorizații de luat pentru ca zborurile să se poată realiza în a doua parte din 2024 și la primăvară se va putea ști dacă aparatele Volocopter vor putea zbura pe cele trei rute propuse.

Intenția este ca în 2027 să poată face curse regulate un model nou de taxi aerian cu patru locuri.

Surse: Le Monde, France 3, EuroNews France

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro