Sari direct la conținut

VIDEO Macron acuză o „fascinație pentru autoritarism” în Europa, în prima vizită de stat în Germania din ultimii 24 de ani

HotNews.ro
Emmanuel Macron si Frank-Walter Steinmeier , Foto: IMAGO / Imago Stock and People / Profimedia Images
Emmanuel Macron si Frank-Walter Steinmeier , Foto: IMAGO / Imago Stock and People / Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat regretul duminică, la Berlin, față de „fascinația pentru autoritarism” din Europa și a cerut oamenilor să voteze la următoarele alegeri europarlamentare, din 6-9 iunie, pentru „apărarea” democrației, relatează AFP.

„Nu am avut niciodată atât de mulți dușmani, atât în interior, cât și în exterior (…) Cred că practic ne confruntăm cu o formă de criză a democrației noastre”, a spus el în timpul unei discuții cu președintele german Frank-Walter Steinmeier în fața tinerilor.

„Puterea democrațiilor este dezbaterea permanentă asupra tuturor chestiunilor pentru a încerca să ajungem la cea mai bună decizie pe care o va alege poporul”, a spus el.

Astăzi, „există o formă de fascinație pentru autoritarism care se naște în propriile noastre democrații”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, convingerea care se impune „este, practic, că această Europă ar fi mai simplă dacă am fi naționaliști”.

„Problema de astăzi este că în democrațiile noastre, ne-am obișnuit cu democrația și am uitat că este o luptă”, a insistat el.

„Îi lăsăm pe naționaliști și adesea pe inamicii democrației să extragă toate dividendele din democrație și să o critice într-un mod existențial”, a spus el.

În acest context, „este important să votăm la alegerile europene partidul pe care îl susţinem şi care este un partid care apără Europa”, a pledat el.

„Europa este cea care face posibilă apărarea democrației, a absenței hegemoniei pe continentul nostru și a capacității de a răspunde împreună acestor provocări”, a insistat el.

Relațiile franco-germane nu încep să dea rateuri

Emmanuel Macron a sosit duminică în Germania pentru o vizită de stat de trei zile menită să reafirme forța parteneriatului franco-german și să încerce să depășească diferențele pe probleme europene majore, de la războiul din Ucraina până la rivalitățile comerciale. El a participat de asemenea şi la o sărbătoare a democraţiei, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la adoptarea Constituţiei Germaniei (23 mai 1949).

„Faptul că Emmanuel Macron este aici, că sărbătorește democrația cu noi, este un semnal că avem nevoie de o alianță a democraților în Europa”, a adăugat președintele german Frank-Walter Steinmeier.

Macron a afirmat că „relaţiile franco-germane sunt indispensabile şi importante pentru Europa” şi a respins sugestia că legătura respectivă, descrisă de multe ori ca motorul Europei, începe să dea rateuri.

„Nu este adevărat. Progresăm”, a declarat Macron prin intermediul unui translator, relatează Agerpres, citând dpa.

Steinmeier a apreciat că în ciuda unor puncte de vedere diferite în anumite probleme politice, Berlinul şi Parisul ajung întotdeauna în cele din urmă la o înţelegere, iar „dacă Germania şi Franţa sunt de acord, în Europa se mai pot realiza multe”.

Aceasta este prima vizită de stat – cea mai înaltă ca protocol – a unui președinte francez în Germania în ultimii 24 de ani. Ea vine cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, iar șeful statului francez vizitează Berlin, Dresda în fosta RDG și Münster în vestul țării.

Programul oficial al lui Macron în Germania

Macron, însoțit în călătoria sa de soția sa Brigitte, își începe duminică vizita, cu o întâlnire cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, înainte de a trece prin poarta de referință Brandenburg cu primarul orașului, Kai Wegner.

Luni, se va îndrepta spre Dresda, unde va ține un discurs în fața Frauenkirche, care a fost distrusă de aliații occidentali în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înainte de a se îndrepta marți spre Muenster.

Dar poate cea mai importantă parte a călătoriei sale va fi ședința cabinetului de marți de la Meseberg, chiar în afara Berlinului, unde cele două guverne vor căuta să găsească un teren comun asupra celor două probleme principale: apărare și competitivitate.

Cele două țări vor încerca, de asemenea, să găsească un teren comun pe agenda UE pentru următorii cinci ani, având în vedere câștigurile semnificate așteptate să fie obținute de extrema-dreapta la alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, ceea ce va îngreuna luarea deciziilor în UE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro