VIDEO Marea Bariera de Corali este distrusa si nu mai poate fi salvata
Aproximativ 95% din Marea Bariera de Corali este afectata de fenomenul de albire, sustin oamenii de stiinta, care considera ca formatiunile coraliene nu mai pot fi salvate, potrivit The Telegraph.
Oamenii de stiinta au concluzionat ca Marea Bariera de Corali nu mai poate fi salvata, pentru ca se afla intr-un grad avansat de degradare din cauza schimbarilor climatice.
Astfel, reciful a fost grav afectat de incalzirea oceanelor, iar in jur de 95% sufera de albire, potrivit oamenilor de stiinta care au observato-o in 2016.
Experții au declarat că funcția ecologică a recifului trebuie menținută cât mai mult posibil în următorii ani, însă reciful însăși nu va fi salvat în forma sa actuală.
O comisie de experți înființată de guvernul australian a spus că obiectivul mai mic de a „proteja funcția ecologică” a recifului este mai realist decât salvarea acestuia.
Potrivit Autoritatii Parcului Maritim, “Conceptul de menținere a funcției ecologice „se referă la echilibrul proceselor ecologice necesare pentru ca întregul ecosistem de recif să persiste, dar poate într-o altă formă, dar compoziția si structura poate diferi de ceea ce se vede astăzi”.
Ei au spus că sunt „uniți în preocuparea lor cu privire la seriozitatea impactului cu care se confruntă Reciful și au ajuns la concluzia că înălbirea coralului de la începutul anului 2016 a schimbat fundamental Reciful”.
„Membrii au convenit asupra faptului că, în timpul vieții noastre și sub ochii nostri, zone importante din Marea Bariera de Corali și din ecosistemele din jur se confruntă cu daune majore pe termen lung, care pot fi ireversibile, cu excepția cazului în care se iau măsuri acum”, arata declaratia oamenilor de stiinta.
Pentru ca se crede ca inalbirea recifului este cauzat de incalzirea globala, reducerea emisiilor de carbon este parte integranta a planurilor de mentinere a functiei ecologice a Recifului.