Sari direct la conținut

VIDEO Măsurătorile radiațiilor antenelor de telefonie, inclusiv 5G, disponibile pe o nouă aplicație: Nu sunt depășiri ale limitelor legale – spune ANCOM

HotNews.ro
Masuratori radiatii, Foto: ANCOM
Masuratori radiatii, Foto: ANCOM

Rezultatele măsurătorilor privind nivelul de câmp electromagnetic emis de antenele utilizate în benzi de frecvențe de până la 7 GHz (radio-TV, Wi-Fi, toate benzile de telefonie mobilă inclusiv cele folosite în prezent pentru tehnologia 5G etc) sunt disponibile de luni într-o nouă versiune a platformei www.monitor-emf.ro, a anunțat Arbitrul telecom (ANCOM). Până în prezent, toate măsurările realizate cu ambele tipuri de echipamente nu au evidențiat depășiri ale limitelor prevăzute de legislația națională, spune autoritatea.

  • “Platforma www.monitor-emf.ro, unde până acum utilizatorii puteau consulta doar rezultatele nivelului de radiații măsurat cu cei 150 de senzori ficși plasați de ANCOM în anumite zone urbane cu trafic intens, a fost reproiectată, dezvoltată intern și actualizată cu rezultatele celor peste 20 de mii de măsurări realizate până în prezent cu echipamente portabile în diverse puncte de pe întreg teritoriul țării. Publicul larg are acum acces facil la informații cu privire la nivelurile de câmp electromagnetic înregistrate în România prin intermediul unei surse unice și permanent actualizate, cei interesați putând analiza inclusiv variațiile în timp ale acestora”, a declarat luni Cristin Popa, directorul direcției executive monitorizare și control din cadrul ANCOM.

VIDEO Cum se fac măsurătorile radiațiilor antenelor de telefonie

Măsurările se fac în spații publice, în vecinătatea cărora există aglomerări de surse de câmp electromagnetic. Până în prezent, toate măsurările realizate de ANCOM cu ambele tipuri de echipamente nu au evidențiat depășiri ale limitelor prevăzute de legislația națională.

  • Harta măsurărilor cu senzori EMF amplasați în puncte fixe

Secțiunea hărții dedicată măsurărilor realizate prin senzorii ficși oferă detalii cu privire la rezultatele măsurărilor realizate de cei 150 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă amplasați în București și alte 103 de orașe din țară, în spațiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio – școli, centre universitare, piețe publice etc.

Senzorii funcționează permanent, transmițând rezultatele către platforma informatică o dată la 24 de ore. Astfel, utilizatorii pot consulta pentru fiecare senzor rezultatele pentru ultimele 3 zile, ultimele 3 luni sau ultimul an și pot descărca rezultatele în format PNG.

Pentru măsurare, fiecare senzor folosește o sondă izotropică triaxială de măsurare a intensității câmpului electric în patru benzi de frecvențe – 100 kHz – 7 GHz, 925 MHz – 960 MHz, 1805 MHz – 1880 MHz și 2110 MHz – 2170 MHz.

  • Harta măsurărilor EMF cu echipamente portabile

În această secțiune a hărții interactive, pot fi consultate rezultatele măsurărilor realizate în cadrul campaniilor anuale de către ANCOM, prin intermediul sistemului autonom național de măsurare a câmpului electromagnetic. Pe pagina de internet sunt publicate rezultatele celor 20.541 măsurări realizate de ANCOM din anul 2012 și până în prezent și va continua să fie actualizată permanent.

  • Peste 4 milioane de români trăiesc în localități cu acoperire 5G

Aproape jumătate din populație nu este deloc preocupată de posibilele efecte ale radiațiilor câmpurilor electromagnetice asupra sănătății și 59% declară că nu se protejează deloc, în timp ce doar 10% se declară îngrijorați de aceste aspecte, arată un studiu de piață reprezentativ la nivel național, realizat la solicitarea ANCOM, autoritatea care monitorizează emisiile antenelor telecom din România. Peste 4 milioane de români locuiesc în mai mult de 30 de orașe în care există deja rețele 5G, România fiind a 3-a țară din UE care a lansat aceste servicii încă din 2019.

Pentru detalii citește:Peste 4 milioane de români trăiesc în localități cu acoperire 5G: Cât de îngrijorați sunt oamenii cu privire la posibile efecte ale radiațiilor asupra sănătății – studiu de piață / UPDATE Lista celor peste 30 de localități cu acoperire 5G

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro