VIDEO Mercenarii generalului Oprea: Cine sunt cei 23 de independenti din Parlament
Cei 23 de independenti, cu ajutorul carora PDL si UDMR au reusit sa-si formeze la limita o majoritate in Parlament, au ceva in comun: fie au fost exclusi din PNL sau PSD pentru ca in octombrie nu s-au prezentat la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc, fie par simpli oportunisti politici, fie i-au facut campanie lui Traian Basescu. O parte din independenti isi asuma apartenenta si sprijinul pentru PDL, unii spun ca il sustin pe Traian Basescu dar ca nu sunt afiliati PDL, unii spun ca sprijina doar instalarea guvernului Boc cat mai curand. Cativa sustin ca au intrat in grupul independentilor numai din motive organizatorice.
In prezent, grupul independentilor este format din 23 de parlamentari – sapte senatori (Anghel Iordanescu, Liviu Campanu, Ovidiu Marcutianu, Aurelian Tiberiu Prodan, Laurentiu Chirvasuta, Sorin Chivu, Cezar Mircea Magureanu) – si 16 deputati (Gabriel Oprea, Eugen Nicolicea, Marin Bobes, Ion Tabugan, Ion Cristian Burlacu, Georghe Zoicas, Dan Bordeianu, Elena Cristina Dobre, Gheorghe Coroama, Dan Pasat, Dan Marian Mihai, Vasile Soporan, Neculai Rebenciuc, Mircea Irimescu, Nicolescu Tita si Razvan Turea).
Oficial grupul parlamentarilor independenti s-a constituit pe 2 noiembrie fiind coagulat in jurul lui Gabriel Oprea si a lui Eugen Nicolicea. O parte din membrii grupului de independenti s-au inscris si in PDL, altii spun ca nu se inscriu in PDL dar ca sustin partidul sau ca sustin instalarea guvernului Boc si ca il simpatizeaza pe Traian Basescu. Unii dintre independenti au legaturi cu PDL sau au fost ajutati de PDL sa obtina diverse posturi in cadrul Parlamentului. Cativa dintre independenti spun ca nu vor intra in PDL si ca nici nu sustin acest partid.
Gheorghe Flutur vorbeste despre independentii lui Oprea
- Gabriel Oprea (ex-PSD) este liderul grupului de independenti. Oprea nu a intrat oficial in PDL dar la nivel declarativ si factual el i-a sprijinit pe democrat-liberali. Cu toate ca a declarat in repetate randuri ca nu s-a inscris in PDL, Oprea a semnat o declaratie publica in care alaturi de alti parlamentari sustineau candidatura lui Traian Basescu. Oprea a fost numit ministru al Administratiei si Internelor in perioada decembrie 2008-ianuarie 2009, cand dupa scandalul legat de sefia DGIPI, PSD i-a retras sprijinul fiind obligat sa paraseasca guvernul. La scurt timp Oprea si-a dat demisia din PSD si a inchegat in jurul sau un grup de independenti. Cu toate ca oficial nu face parte din PDL, el beneficiaza de sprijinul democrat-liberalilor care in februarie 2009 l-au propus in comisia de supraveghere a activitatii SRI iar acum este nominalizat in Guvernul Boc pentru portofoliul Apararii.
- Eugen Nicolicea (ex-PSD) este vice-liderul grupului de independenti si unul dintre cei mai vechi parlamentari, fost membru al PSD. La inceputul anului a fost dat afara din PSD in urma unui conflict dintre el si organizatia locala a PSD din Drobeta Turnu Severin. Nicolicea a contestat exlcuderea din PSD dar fara succes. Pe 2 noiembrie Nicolicea devine oficial viceliderul grupului de independenti format la acea data din 19 parlamentari. Oficial nici el nu este inscris in PDL dar Nicolicea si-a declarat in mai multe randuri sprijinul pentru democrat-liberali.
-
Marin Bobes
Foto: Camera DeputatilorMarian Bobes (ex- PSD), social democratul de dreapta. Politician oscilant intre PDL si PSD. A plecat din PDL filiala Olt in 2008 si s-a inscris in PSD. A ajuns deputat din partea PSD, insa a fost exclus din partid in iunie 2009 in urma unor conflicte si scandaluri cu conducerea PSD Olt. Lui Bobes i s-a reprosat ca n-a sustinut motiunea de cenzura. Nu e clar cand s-a hotarat sa activeze ca independent. Imediat dupa excluderea sa din PSD, Bobes declara pentru un ziar local ca va reveni in PDL. „Am revenit la PD-L, acolo unde imi este locul. A fost o experienta politica perioada in care am activat la PSD dar nu era locul meu acolo (…) Voi sustine candidatura lui Traian Basescu la prezidentiale, voi activa in grupul parlamentar al PDL de azi inainte”, a declarat Bobes pentru Eveniment de Olt. Marian Bobes este inscris pe lista celor 23 de independenti dar spune ca s-a inscris in PDL. „Ieri (miercuri 16 decembrie) am semnat adeziunea la PDL si de luni voi actiona in grupul PDL si imi retrag apartenenta la independenti. Nu am activat la PDL pana acum pentru ca a fost o problema pe plan local, o problema personala.” Fostii colegi din PSD Olt il descriu drept un social democrat de dreapta: „Deputatul Bobes a declarat ca este un social-democrat de dreapta. Eu nu stiu cum vine asta, dar i-am redat libertatea de a fi de dreapta daca nu a mai dorit sa fie de stanga” (Ioan Toma, senator PSD)
- Gheorghe Coroama (ex-PNL), fiul ratacitor. Achizitionat de pedelistul Gheorghe Flutur inca din iulie 2007, deputatul Gheorghe Coroama a declarat in iulie 2009 ca a decis sa se inscrie in PDL din cauza luptelor interne din cadrul organizatiei judetene Suceava a PNL. Coroama a recunoscut ca a preferat a se alatura echipei lui Gheorghe Flutur cu care a inceput sa faca politica in urma cu cinci ani. „Fac acest pas pentru ca de unul singur nu poti sa reprezinti cum trebuie comunitatea. Se poate doar intr-o echipa”. Gheorghe Flutur a declarat ca Gheorghe Coroama „revine acasa” si ca va propune in sedinta de vineri a Biroului Permanent Judetean al PDL Suceava sa i se acorde parlamentarului functia de vicepresedinte la nivel judetean. Azi, figureaza pe lista grupului independentilor. „Da sunt membru PDL din iulie si detin functia de vicepresedinte la PDL Suceava. Nu e neconstitutional sa fiu membru PDL si sa apartin de grupul independentilor. La vremea respectiva cand m-am inscris in PD-L nu exista grupul independentilor. O sa ma gandesc din februarie ce o sa fac”, a declarat Coroama.
-
Cristina Dobre
Foto: Camera DeputatilorElena Cristina Dobre (ex-PNL). Nora independenta, socrul liberal. Cristina Dobre e cunoscuta mai ales ca nora a deputatului Traian Dobre, tot liberal. Ea a parasit PNL pe 6 octombrie, cu o saptamana inainte de motiunea de cenzura, alaturi de alti doi liberali: Cristian Burlacu (deputat) si Tiberiu Prodan (senator). Cei trei au demisionat din grupul parlamentar al PNL si s-au inscris in grupul PDL. Intr-un comunicat de presa, liberalii au denuntat „santajul” democrat-liberalilor si sustineau ca Traian Basescu „cumpara alesi ai poporului”. „Doamna deputat Cristina Dobre a ratat ocazia de a demonstra ca, dincolo de norocul care a facut-o parlamentar, se ascunde un om de caracter apt sa-si reprezinte electoratul. Drumul ales, din pacate, ii garanteaza statutul de fosta speranta„, se preciza in comunicatul PNL Iasi. Castigatoarea unui mandat de parlamentar de pe locul 3 intr-un colegiu din Iasi, Cristina Dobre sustine ca a schimbat partidul tocmai pentru ca PDL a castigat alegerile in colegiul sau. „In momentul in care am plecat de la PNL am facut-o ca sa-l sustin pe Traian Basescu in campania electorala. Am facut campanie elctorala pentru domnul presedinte si m-am inscris in PDL Iasi ca sa am acces la logistica de campanie, sa pot sa ajut. Am preferat din respect pentru fostii mei colegi sa ader la grupul independentilor pentru ca am considerat ca este o etapa intermediara pentru mine. Nu stiam la vremea respectiva daca locul meu este in grupul PDL sau nu. Inca sunt nehotarata, voi decide in viitorul apropiat daca voi renunta la independenti si ma voi duce la grupul PDL.”, a declarat Elena Dobre.
- Gheorghe Zoicas (ex-PSD), la a doua independenta. La alegerile locale din anul 2008, Gheorghe Zoicas a candidat ca independent pentru Primaria municipiului Baia Mare, pierzand competitia, iar ulterior s-a inscris in PSD si a candidat in toamna aceluiasi an pentru functia de deputat. A fost exclus din PSD tot in octombrie, din cauza ca nu s-a prezentat la votarea motiunii de cenzura impotriva cabinetului Boc. Detalii aici. E la primul mandat, dar nu si la primul partid. Inainte sa fie social democrat, Gheorghe Zoicas a fost, pe rind, membru al Partidului Republican pina in 1998, apoi liberal vreo doi ani si, din 2000, membru PSD Maramures. Detalii in Academia Catavencu. Gheorghe Zoicas spune ca in acesta perioada nu s-a inscris in PDL dar ca nu exclude cu desavarsire aceasta varianta. „Momentan nu am facut asta pentru ca vreau sa vad cum functioneaza acest grup de independenti. Unii spun ca domnul Oprea ar vrea sa faca un nou partid eu nu prea agreez ideea asta. Stiti cum e, ai nevoie de un partid in spate mai ales ca vor urma din nou alegeri”, a declarat Zoicas.
- Dan Mihai Marian (ex-PNL) este presedintele filialei judetene Vaslui a PDL iar pe site-ul Camerei Deputatilor apare ca independent iar presa a relatat ca este membru al grupului condus de domnul Oprea. Potrivit cv-ului oficial de pe site-ul Camerei Deputatilor, Dan Mihai Marian a plecat din PNL in iunie 2009 si tot atunci s-a inscris in PDL. „Imi dau demisia din grupul parlamentar al PNL si ma inscriu in grupul parlamentar al PDL. Regret nespus ca PNL nu a dorit o guvernare impreuna cu PDL si sper ca prin gestul meu sa dau un semnal puternic pentru constructia unei drepte cu adevarat puternice in Romania” a declarat la acea data Dan Mihai Marian. Pana in noiembrie a facut parte din grupul parlamentar al PDL dupa care a trecut la grupul independentilor. „A fost o alegere temporara si au existat si niste probleme de interpretare a regulamentului Camerei Deputatilor. Acum sunt oficial in grupul parlamentar al PDL„, a explicat Dan Mihai Marian. Dupa inscrierea in PDL a fost numit mai intai vice-presedinte al filialei locale a PDL si pe 25 noiembrie a fost numit presedinte al filialei Vaslui. Detalii aici
- Ion Tabugan (ex – PNL), independentul cu sufletul in PNL. Deputatul liberal de Caras-Severin Ion Tabugan, fost director la Directia Silvica Caras, a demisionat in octombrie 2009 atat din functia de secretar general adjunct al filialei PNL Caras-Severin, cat si din partid. Gestul sau a venit in urma absentei sale de la votul motiunii initiate de PNL impotriva Guvernului Boc II. Potrivit presedintelui PNL Caras-Severin, Marcel Vela, ‘parlamentarul Ioan Tabugan si-a manifestat dorinta de a ramane deputat independent, alaturi de grupul PNL din Camera Deputatilor, votand in viitor alaturi de liberali’. Tabugan ar fi promis ca va continua campania electorala impreuna cu filiala PNL Caras-Severin, pentru ca presedintele liberal, Crin Antonescu, sa devina presedinte al Romaniei. Ion Tabugan spune ca nu va intra in PDL si ca doreste sa ramana independent. „Eu vreau sa raman independent nu merg la nici un partid”, a declarat fostul deputat liberal. Cat despre colegii sai din grupul de independenti care s-au inscris in PDL sau au primit functii de la democrat-liberali Tabugan spune ca acestia isi vor lamuri situatia alegand afiliera la PDL sau la grupul independentilor.
-
Dan Bordeianu
Foto: Camera DeputatilorDan Bordeianu (ex – PNL), independent din tata-n fiu. Si Bordeianu a fost exclus in octombrie 2009 din PNL tot din cauza absentei de la motiunea impotriva Guvernului Boc. Dupa excluderea sa, presa a scris ca fiul deputatului din Husi, cu rezultate mediocre la invatatura, a fost transferat dupa primele saptamani de scoala, de la liceul agricol, la cea mai prestigioasa unitate scolara din oras. Reprezentantii inspectoratului scolar au demarat o ancheta in acest caz, pentru ca transferul elevilor de clasa a IX-a in primul semestru, nu este admis, decat in situatii speciale. Detalii aici.
- Dan Pasat (ex-PNL), independent pe la doua partide. Si deputatul PNL Dan Pasat a fost exclus din partid din cauza neprezentarii la votarea motiunii de cenzura „11 impotriva Romaniei”. Si Pasat a spus ca isi va continua activitatea in cadrul grupului PDL. Deputat de Giurgiu, Pasat are profil de traseist: a fost la PDL, a trecut la PNL si iata-l azi independent. Lider al filialei locale a PDL, trece in primavara lui 2008 la PNL, ca urmare a unor conflicte politice cu fostii colegi de partid. Fostul liberal spune ca este posibil sa se inscrie in PDL dar nu a facut-o pana acum. Cat despre faptul ca in grupul de independenti exista parlamentari afiliati PDL acest a declarat: „Nu pot comenta optiunile celorlalti”.
-
Cristian Burlacu
Foto: Camera DeputatilorIon Cristian Burlacu (ex-PNL), independenta trece prin stomac. Fostul deputat PNL de Prahova, Cristian Burlacu, despre care unii dintre colegii sai de filiala sustin ca a sarit in barca PDL pentru ca firma familiei sale, ce deruleaza un contract pe bani publici, sa primeasca fondurile necesare, a declarat pentru Gandul ca nu a fost vorba despre nicio negociere si niciun fel de sume de euro. Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia, afirmase ieri, intr-o conferinta la Ploiesti, ca sotia si fratele lui Burlacu detin o societate de constructii, Marami Construct, care a castigat o licitatie organizata de Ministerul Sanatatii pentru renovarea sanatoriului balnear de la Techirghiol. Oprea sustine ca fondurile alocate lucrarii au fost sistate, iar Burlacu ar fi negociat cu democrat-liberalii, in schimbul inscrierii sale in PDL, deblocarea fondurilor pentru renovarea sanatoriului. Detalii aici. „Nu sunt inscris in PDL, nu sunt membru al acestui partid. Am plecat din PNL si am facut campanie pentru Traian Basescu. Sunt un parlamentar independent si raman deocamdata in grupul independentilor.
- Vasile Soporan (ex-PSD) a demisonat din PSD plecand din functia de presedinte al filialei judetene a partidului. Nu s-a inscris in PDL dar presa a relatat ca impreuna cu Vasile Dancu, Ioan Rus si Vasile Puscas facea parte din Grupul de la Cluj, despre care s-a speculat ca ar fi apropiat presedintelui Traian Basescu. „Statutul meu este independent si este destul de clar”, a declarat Vasile Soporan.
- Neculai Rebenciuc (ex-PNL) face si el parte din grupul independentilor dar nu si-a depus oficial adeziunea la PDL. Cu toate acestea el a demisionat din PNL exact in ziua in care a fost supusa la vot motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc. Presa locala a relatat ca fostii colegi din PNL l-ar fi acuzat pe Neculai Rebenciuc ca ar fi primit o suma importanta de bani pentru a pleca din partid si pentru a sustine PDL. Detalii aici. Rebenciuc spune ca nu se va inscrie in PDL dar a explicat ca inainte de alegerile prezidentiale a existat un grup de liberali care au demisionat din partid si s-au inscris direct in PDL dupa care au intrat in grupul de independenti. „Cred ca a fost vorba de un grup de 5 parlamentari liberali care au mers direct la PDL dupa care au venit la grupul nostru de independenti. Eu am trecut direct la independenti„, a declarat Neculai Rebenciuc. Cat despre afilierea grupului de independenti la PDL acesta spune ca este vorba mai mult de o negociere politica. „Este vorba si de sustinerea PDL dar mai mult s-a urmarit si intrarea la guvernare a noastra a idependentilor”, a mai declarat Rebenciuc.
- Mircea Irimescu (ex-PNL) a candidat din partea PNL si a castigat un mandat de parlamentar dar a avut o intelegere pe plan local el fiind PNT-CD. Nu s-a inscris in PDL. „Eu sunt membru al PNT-CD si asa voi ramane, nu se pune problema sa trec la PDL. Sigur ca partidul a sustinut candidatul PDL dar asta a fost optiunea partidului. Eu le-am explicat celor din grupul de independenti ca am aderat la acest grup mai mult pentru ca era nevoie sa ne organizam administrativ ca sa beneficiem de aceleasi conditii ca si celelalte grupuri parlamentare”, a declarat Mircea Irimescu.
- Fostii deputati PSD, Razvan Turea si Gabriel Tita-Nicolescu au plecat din grupul parlamentar al PSD. Presa a relatat ca cei doi au intrat in grupul independentilor si ca vor sprijini PDL in instalarea noului guvern ei reprezentand cei doi parlamentari de care ar fi avut nevoie PDL pentru a atinge numarul de 236 de voturi care ar asigura un vot pozitiv pentru noul guvern Boc. Cei doi insa nu au declarat ca intra oficial in cadrul PDL. Gabriel Tita-Nicolescu a explicat ca el a fost exclus din PSD in urma cu doua luni si ca nu s-a inscris in PDL. „Eu nu sunt in PDL, sunt independent pentru ca cei la PSD m-au dat afara. Nu sustin PDL-ul ci sustin instalarea Guvernului. S-a spus ca am dezertat din PSD dar nu este adevarat eu am fost dat afara acum doua luni fara nici o explicatie asa ca nu aveam ce sa fac si trebuia sa intru in grupul independentilor„, a mai explicat Gabriel Tita-Nicolescu.
Cine sunt senatorii independenti
- Anghel Iordanescu (ex-PSD) a plecat si el din partid impreuna cu Gabriel Oprea. Fostul selectioner al echipei nationale a semnat si el declaratia publica de sustinere a candidaturii lui Traian Basescu. Iordanescu a fost inaintat la gradul de general-maior – cu doua stele in rezerva de catre presedintele Traian Basescu.
- Liviu Campanu (ex-PNL) a consitituit in noiembrie un mic grup de independenti format din Tiberiu Prodan, Cezar Magureanu, Ovidius Marcutian si Anghel Iordanescu care s-au alaturat grupului de independenti condus de Gabriel Oprea. Campanu nu a intrat oficial in PDL dar si-a declarat in campania electorala sustinerea fata de Traian Basescu, detalii aici. De altfel presa locala a relatat ca senatorul i-a facut campanie lui Traian Basescu alaturi de PDL, pe larg aici. La data de 14 octombrie 2009, dupa ce si-a dat demisia din PNL, Campanu a devenit membru in Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, al carui presedinte este democrat-liberalul Cristian Radulescu. „Nu m-am inscris in PDL si sunt primul independent din aceasta legislatura. Eu am explicat ca l-am sustinut pe Traian Basescu ceea ce nu inseamna ca sustin PDL. Mi-am oferit sustinerea si grupul de independenti sustine instalarea Guvernului pentru ca altfel nu putem depasi criza si asta e un semn ca noi independentii ne asumam o responsabilitate”, a declarat Liviu Campanu.
- Ovidiu Marcutianu (ex-PNL) nu s-a inscris in PDL si nici nu si-a declarat sustinerea fata de PDL sau Basescu. Dupa plecarea din PNL acesta a fost sustinut de PDL pentru a ocupa un loc in Grupul Roman de Uniune Interparlamentara, in locul secretarului grupului PDL din Senat, Marian Iulian Rasaliu.
- Mircea Cezar Magureanu (ex-PNL) face parte din grupul independentilor. El nu s-a inscris oficial in PDL. A fost exclus din partid pentru ca nu s-a prezentat la votul motiunii de cenzura impotriva cabinetului Boc. Potrivit cotidianului Adevarul, Magureanu a fost nominalizat de CNSAS drept turnator al Securitatii. Detalii aici
- Aurelian Tiberiu Prodan (ex-PNL) apare ca membru afiliat al grupului PDL din senat, detalii aici. Senatorul a fost insa nominalizat si ca membru al grupului de independenti condus de Gabriel Oprea. Potrivit declaratiilor sale a decis sa treaca la PDL datorita apropierii de Gheorghe Flutur. Tiberiu Prodan spune ca a intrat in grupul parlamentar al PDL dar ca potrivit regulamentelor el apare ca independent. El a mai mentionat si ca toti cei care fac parte din grupul independentilor sunt sustinatori sau agreaza politicile democrat-liberale. „Sunt mai multi ca mine care au plecat si au intrat in grupul PDL dar oficial sunt independenti. Eu am spus de la inceput ca intru in echipa domnului Flutur si imi continui activitatea alaturi de el”, a mai declarat Tiberiu Prodan.
- Sorin Chivu (ex-PSD) nu s-a inscris oficial in PDL dar a intrat in grupul de independenti condusi de Gabriel Oprea care si-a declarat sustinerea fata de democrat-liberali. Senatorul Chivu a declarat ca a intrat in grupul independentilor avand in vedere posibilitatea creari unui nou partid. „Abia am suportat modul in care Crin Antonescu a vorbit despre Geoana in turul 1 si n-am putut sa suport modul in care Geoana il ridica in slavi pe Antonescu, in turul 2. Am avut doua intalniri cu Gabriel Oprea (fost prefect PSD, deputat indepedent), si impreuna vom incepe constructia unui partid nou, de centru-dreapta”, a declarat el pentru presa locala.
- Laurentiu Chirvasuta (ex-PSD) sustine ca a plecat din PSD pentru ca vrea sa faca ceva concret si nu vrea sa stea doar sa priveasca. Mai mult Chirvasuta spune ca pentru esecul alegerilor prezidentiale sunt vinovati atat lideri ai PSD, care au coordonat campania cat si Mircea Geoana. Insa surse din filiala PSD Tecuci, citate de Realitatea FM, colegiul unde a candidat Laurentiu Chirvasuta, spun pentru Realitatea FM ca senatorul a demisionat din partid din cauza datoriilor mari pe care le-au acumulat firmele sale. Acestea au adaugat ca firmele fostului senator PSD aveau contracte cu Administratia Locala a Tecuciului, in majoritate formata din democrat-liberali.