VIDEO Ministrul Muncii, despre plata integrală sau eșalonată a banilor din Pilonul II: Ar trebui să fie o opțiune / Jalonul din PNRR nu prevede plata acestor pensii
Ministrul Muncii, Marius Budăi, consideră că românii care ajung la pensie ar trebui să poată alege între plata integrală sau cea eșalonată a sumelor acumulate la fondurile de pensii din Pilonul II. „Ar trebui să fie o opțiune”, a spus ministrul, după ședința de Guvern de miercuri. Budăi a spus că jalonul din PNRR care vizează Pilonul II de pensii și care ar trebui finalizat în acest trimestru nu prevede schimbări la plata pensiilor din Pilonul II.
Ministrul Muncii a fost întrebat miercuri de HotNews.ro dacă Ministerul Muncii intenționează să reglementeze plata pensiilor din Pilonul II în primul trimestru din acest an, odată cu jalonul existent în PNRR, sau dacă intenționează să dea o lege specială care să reglementeze plățile din Pilonul II de pensii.
Ministrul Marius Budăi a respins acest scenariu.
- „A fost o mare agitație printr-o intrepretare eronată a jalonului din PNRR, care nu prevede plata pensiilor din Pilonul II. Suntem în discuții acum cu ASF și cred că, în maxim o săptămână sau 10 zile, vom finaliza și acest jalon care, repet, nu prevede posibilitatea de plată. Acest lucru se întâmplă și acum sunt oameni care deja au beneficat de banii din Pilonul II. În jalon sunt multe chestiuni, precum alte modalități de investiții, care vor fi clar stabilite cu ASF si vor fi comunicate public.
- Legea plății din Pilonul II este un atribut al ASF-ului și se va lucra ASF împreună cu Parlamentul. Eu sunt Ministerul Muncii. Nu avem în atribuții plata pensiilor din Pilonul II. Vom avea o colaborare bineînțeles probabil și cu ASF și cu Parlamentul, dar în acest moment nu discutăm despre acest aspect. Avem alte jaloane de îndeplinit.”, a spus ministrul Muncii.
Întrebat care este părerea sa despre modul cum ar trebui plătiți banii acumulați în Pilonul II – plată integrală sau eșalonată, Budăi a spus că ‘ar trebui să fie o opțiune’.
Autoritățile pregătesc schimbări la plata pensiilor în Pilonul II
În prezent, plata pensiilor private din Pilonul II se face integral deodată sau defalcat pe 5 ani, dar autoritățile pregătesc de multă vreme o lege prin care plata pensiilor la Pilonul II să fie în tranșe lunare pe durata vieții, fără posibilitatea de a se mai încasa integral suma acumulată decât în situații excepționale.
Guvernul a avut pe agenda de miercuri, 12 ianuarie, situația implementării PNRR la nivelul Ministerului Muncii. Una dintre țintele asumate pentru primul trimestru din acest an este: „‘intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului II”.
Surse din piață au precizat marți seara pentru HotNews.ro că aici ar intra și adoptarea legii privind plata pensiilor în Pilonul II, care ar prevede ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.
În replică, Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, care a gestionat elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a precizat miercuri pentru HotNews.ro că restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR.
„Restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. Dacă ASF și Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să și le asume, nu să invoce PNRR.”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Fondurilor Europene și cel care a gestionat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ce spune fostul ministru Cristian Ghinea despre jaloanele asumate de România în PNRR în privința Pilonului II de pensii
„Ministerul Muncii și ASF pregătesc schimbări legislative legate de Pilonul II de pensii. Acel pilon care trebuia să salveze pensiile pe termen lung, mutând de la Pilonul I (pensiile actuale sunt plătite de salariile actuale) la investiții, unde fiecare are un cont și primește pensii din acel cont de investiții. Industria este sufocată de reglementări aberante și contribuția la Pilonul II nu a mai fost crescută de mulți ani. Adică politicienii vă fură din pensiile viitoare, pe scurt.
În acest context, în PNRR am negociat o stabilizare a politici statului în domeniu:
- – O creștere a contribuției la Pilonul II (fără a fixa o cifră aici, e decizia guvernului)
- – Digitalizarea dosarelor (există obligații aberante ale fondurilor de pensii în domeniu)
- – Posibilitatea de diversifica portofoliul de investiții (restricțiile actuale afectează eficiența investițiilor)
- – Întărirea independenței administratorilor fondurilor de pensii (mai țineți minte când s-a enervat guvernul și ASF s-a executat pedepsind o directoare de fond de pensii pentru că a avertizat clienții de ceva ce PSD chiar a făcut).
Acestea sunt prevederile din PNRR și mă bucur că avem acum monitorpnrr.eu și absolut toată lumea poate verifica.
Acesta este linkul direct la jalon: https://monitorpnrr.eu/piloni/?jalon=213. Puteți verifica acolo, în textul oficial al PNRR ce scrie exact.
Nu e nimic despre modificarea modului de retragere a banilor. E doar ce am scris mai sus. Lucruri care fac Pilonul II mai solid și îi dau un viitor.
Dacă guvernul vrea să facă și alte modificări la lege, nu are decât să le facă. Restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu este în PNRR. Dacă ASF și Ministerul Muncii vor să facă porcării în domeniu, să și le asume, nu să invoce PNRR.” a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cristian Ghinea.
Ce se spune în PNRR despre schimbările care ar urma să se aducă la Pilonul II
Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR) este public, iar la componenta 8 este și un tabel cu jaloanele asumate de Ministerul Muncii, inclusiv pe pilonul II.
În Trimestrul 1 din 2022 este jalon intrarea în vigoare a unor modificări legislative, exact cele menționate de Cristian Ghinea, fără să se spună nimic de vreo schimbare a modului în care se fac plățile în Pilonul II.
Sursele HotNews.ro susțin însă că în cadrul acestor modificări va fi inclusă și cea legată de plata pensiilor în Pilonul II, o reglementare care lipsește acum și este dezbătută de mulți ani.
Introducerea plății eșalonate a pensiilor din Pilonul II a fost anunțată în repetate rânduri de ASF
Oficialii ASF au anunțat și anul trecut că lucrează la această lege.
- „Legea de plată în Pilonul II de pensii încercăm să o finalizăm la anul. Inițiatorul la noi este Ministerul Muncii, iar noi (n.a ASF) asigurăm doar partea tehnică. În principiu pensia este gândită sub forma unei anuități care să fie distribuite pe toata durata vieții. În cazul în care sunt oameni care au cotizat 1-2 ani – se va putea plăti cash activul printr-o plată unică. Ideea este ca plățile să se facă pe durata vieții, dar depinde și de durata cotizării, pe bază de calcule actuariale”, a declarat în data de 14 decembrie 2021 Corona Rădulescu, director general pensii private în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
O altă declarație a fost făcută chiar de președintele ASF, Nicu Marcu.
- „Plata pensiilor private din Pilonul II se face acum integral sau defalcat pe 5 ani, dar e nevoie de o lege a plății pensiilor pe care tot în anul acesta ne-am propus să o facem. Intenția noastră în lege este ca plata pensiilor să fie în tranșe lunare pe durata vieții, iar banii care rămân după fiecare lună de plată în contul fiecărui contributor, acei bani vor avea un randament, pentru că vor fi investiți. Avem deja un proiect de lege pe care îl vom înainta către Parlament. Nu se va mai putea încasa contribuția integrală, ci vor fi făcute plăți lunare.”, a declarat, într-un interviu acordat HotNews.ro în luna februarie 2021, Nicu Marcu, președintele ASF.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)a precizat miercuri, 12 ianuarie, pentru HotNews.ro, că în prezent se află în analiză mai multe soluții legislative adoptate de diferite țări europene cu privire la modalitățile de plată a pensiilor private în vederea elaborării proiectului de lege privind plata pensiilor private în România, fără a da însă detalii.
Pe de altă parte, Radu Crăciun, președintele Asociației administratorilor fondurilor de pensii (APAPR) susține că banii strânși în Pilonul 2 ar trebui să fie plătiți eșalonat, iar faptul că până acum au fost permise plăți integrale a fost o excepție.
Pe de altă parte, mai multe asociații ale participanților la Pilonul II au reacționat susținând că viitorii pensionari ar trebui să poată alege între plata integrală sau cea eșalonată a sumelor acumulate la fondurile de pensii din Pilonul II, iar dacă aceștia doresc să li se facă o plată integrală pentru a-și folosi banii așa cum consideră potrivit (fie pentru o operație urgentă, fie pentru a-i investi sub altă formă) nu trebuie să fie privați de această posibilitate.