VIDEO OFCOM, arbitrul telecom din Marea Britanie: Consumatorii nu primesc vitezele de transfer pe internet pentru care platesc
Utilizatorii de servicii de internet broadband fix din Marea Britanie nu primesc vitezele de descarcare pentru care platesc, arata cel mai amplu studiu de acest gen facut pana acum in aceasta tara de catre autoritatea de reglementare in telecomunicatii Ofcom, informeaza BBC. Aproape unul din cinci utilizatori britanici de internet broadband cu abonamente ce promit viteze de descarcare a datelor de pana la 8 Mbps, beneficiaza in realitate de o viteza mai mica de 2Mbps.
De asemenea, cercetarea a evidentiat ca mai putin de 9% dintre utilizatorii de abonamente cu viteze de transfer de pana la 8 Mbps, beneficiau in realitate de viteze medii de descarcare de 6 Mbps.
Studiul, realizat de Ofcom in colaborare cu firma de monitorizare a vitezelor de internet broadband SamKnows si cu firma de cercetare GFK, a insemnat peste 60 de milioane de testari separate ale performantelor serviciilor de internet broadband fix ale 1.600 de gospodarii, in perioada noiembrie 2008-aprilie 2009. In plus, studiul asupra vitezei de internet a fost completat de un sondaj in randul consumatorilor.
Desi majoritatea acestora s-au declarat bucurosi de viteza pe care o ofera serviciile lor de internet, aproape un sfert dintre acestia (26%) au precizat ca viteza de internet de care beneficiaza nu este cea la care se asteptau cand au semnat abonamentele in cauza.
Studiul a identificat ca in cadrul unor abonamente broadband similare, vitezele de descarcare variaza mult de la un furnizor de internet la altul, in functie de tehnologia folosita sau numarul utilizatorilor care folosesc acea retea. Autoritatea a pus la dispozitie totusi mai multe date comparative privind performantele serviciilor similare oferite de principalii noua furnizori de internet broadband din Marea Britanie.
Pentru moment, autoritatea de reglementare incearca sa stabileasca in ce masura utilizatorii sunt constienti de performantele reale ale serviciilor de internet pe care le cumpara. La sfarsitul anului trecut, Ofcom a lansat un cod de bune practici, semnat pana acum de 200 de furnizori de internet, ale caror servicii acopera circa 95% dintre utilizatorii de broadband din Marea Britanie, prin care furnizorii se obliga sa informeze detaliat consumatorii in privinta vitezelor reale pe care le pot obtine prin serviciile cumparate.
Marti, Ofcom a mai lansat un ghid pentru utilizatori, privind aspectele de care sa tina seama cand cumpara un anumit abonament, precum si un videoclip care prezinta modalitatile prin care utilizatorii isi pot imbunatati vitezele serviciilor de internet folosite.
Videoclip Ofcom privind modalitatile de imbunatatire a vitezei de internet: