Sari direct la conținut

VIDEO Oprea (ADR): Cartea de identitate electronică nu e obligatorie, dar cetăţenii nu vor mai putea călători în UE doar cu cartea de identitate simplă, ci vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta

Octavian Oprea, presedintele ADR, Foto: Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei
Octavian Oprea, presedintele ADR, Foto: Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei

„Cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta.”, a declarat joi, Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR). Precizarea vine să corecteze o știre Agerpres în care președintele ADR era citat că ar susține că cetățenii nu vor mai putea călători în străinătate fără cartea electronică de identitate.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a transmis joi următoarele precizări referitoare la utilizarea cărții de identitate electronice pentru călătorii în străinătate, ca urmarea unei știri Agerpres cu titlul:VIDEO Oprea (ADR): Cartea de identitate electronică nu e obligatorie, dar cetăţenii nu mai pot călători în străinătate fără ea„:

  • „Potrivit declarațiilor președintelui ADR, reproduse în materialul menționat, “cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”.
  • Astfel, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene.
  • De asemenea, cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta.
  • Cărțile de identitate electronice elimină barierele birocratice în identificarea persoanelor la nivelul întregii Uniuni Europene și contribuie la îmbunătățirea accesului la servicii pentru cetățenii europeni.
  • Încă din 2016, Uniunea Europeană a subliniat necesitatea elaborării unor sisteme solide care să prevină abuzurile și amenințările la adresa securității interne provocate de deficiențe în ceea ce privește securitatea documentelor, în special legate de terorism și criminalitatea transfrontalieră.
  • Stabilirea unor standarde minime de securitate și integrarea datelor biometrice în cărțile de identitate sunt pași importanți pentru a face mai sigură utilizarea documentelor de identitate în Uniunea Europeană. În acest sens, includerea elementelor biometrice de identificare le permite cetățenilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la liberă circulație.”

HotNews.ro a semnalat joi faptul că și Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția pentru Evidența Populației (DEPABD), a precizat în data de 9 aprilie faptul că cetățenii care nu își doresc eliberarea unei cărți electronice de identitate au ca alternativă pașaportul pentru a putea călători în afara României:

„Cartea electronică de identitate constituie document de călătorie. În sensul prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1157, cărţile electronice de identitate sunt obligatorii numai pentru exercitarea liberei circulații în Statele membre ale UE (documente de călătorie), și nu pentru toţi cetățenii români.

În acest sens, Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spaţiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărţi de identitate simple, adică se creează premisele ca documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune.”, a transmis în data de 9 aprilie pentru HotNews.ro Direcția pentru Evidența Populației (DEPABD) din cadrul MAI.

Vezi mai jos declarațiile făcute joi, 15 aprilie, la Ziua Comunicațiilor 2021:

Octavian Oprea a adăugat că procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID, prin care, cu o logare unică, fiecare cetăţean din România poate naviga în orice platformă electronică.

„(…) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică.”, a explicat şeful ADR.

În viziunea oficialului, România se află în topul mondial în ceea ce priveşte viteza la Internet.

„Ziua de astăzi este despre companiile private din zona telecom care au reuşit să performeze şi să ducă România într-un punct cu care noi ne mândrim în lume. România e în top la nivel mondial atunci când vorbim de viteza internetului. Ziua de astăzi este despre Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, încă din 1992, veghează asupra respectării principiului democratic în România şi asupra siguranţei noastre. E vorba despre componenta de comunicaţii care a plecat spre Ministerul Cercetării şi care, de-a lungul timpului, a reuşit să ducă informaţia de la instituţiile de presă, de la Societatea Română de Radiodifuziune, de la Televiziunea Română direct către cetăţean şi să-l menţină foarte bine informat”, a menţionat Octavian Oprea.

Conform datelor ADR, proiectul privind crearea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală – PSCID este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei (TIC) pentru o economie digitală competitivă.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 99,94 milioane de lei, din care circa 84,3 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din FEDR, prin POC, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 13,649 milioane de lei şi cofinanţare eligibilă din partea ADR de aproape două milioane de lei.

Perioada de implementare este 1 septembrie 2020 – 31 august 2023.

Reprezentanţi ai instituţiilor publice (Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, ANCOM, ADR, STS) şi actori relevanţi din mediul privat (Ericsson, Huawei, Orange România, Digi România, Telekom România, Vodafone România) participă, joi, la ediţia cu numărul 25 a conferinţei Ziua Comunicaţiilor, organizată în sistem hibrid.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro