VIDEO Papa Francisc, în vizită la Veneția, în prima sa călătorie după șapte luni: „Vă rog să vă rugați pentru mine”
Într-o călătorie la Veneția prin care Papa Francisc și-a testat mobilitatea și rezistența, după șapte luni în care nu a călătorit din cauza problemelor de sănătate, suveranul pontif a făcut apel la oameni să se roage pentru el pentru că munca sa „nu este ușoară” și a vizitat o expoziție de artă și o închisoare de femei, relatează Reuters.
Papa a citit trei discursuri și a ținut o predică în timpul șederii sale de cinci ore, deplasându-se prin orașul lagunar cu scaunul cu rotile, un golf cart și o barcă.
\uD83D\uDEA4 Pope Francis is navigating the waters of Venice this Sunday morning, marking the first papal visit since Pope Benedict in 2011, and Pope Saint John Paul II in 1985.
\uD83D\uDC49\uD83C\uDFFB Follow the live here: https://t.co/H4sbaCwxOi
\uD83D\uDCF9 EWTN/@MarcoMancio82 pic.twitter.com/CwkDlGIGmj
— EWTN Vatican (@EWTNVatican) April 28, 2024
Deși a apărut bine și a vorbit cu o voce clară, a făcut și a recunoscut că uneori viața poate fi grea.
„Vă rog să vă rugați pentru mine, pentru că această muncă nu este ușoară”, le-a spus el miilor de credincioși adunați în Piața San Marco.
Papa Francisc a vizita o închisoare de femei
El și-a început ziua zburând cu elicopterul la o închisoare pentru femei unde Vaticanul a organizat o expoziție care face parte din Bienala de la Veneția – o prestigioasă expoziție internațională de artă care nu a mai fost vizitată niciodată de un papă.
Decizia neobișnuită de a găzdui pavilionul Sfântului Scaun într-o închisoare a evidențiat apelurile repetate ale lui Francisc pentru ca societatea să se mobilizeze în jurul celor săraci și neglijați, inclusiv a populației închisorilor.
„Închisoarea este o realitate dură, iar probleme precum supraaglomerarea, lipsa de facilităţi și resurse, precum și episoadele de violență, dau naștere unei mari suferințe. Dar poate deveni și un loc de renaștere morală și materială”, a spus el deţinuţilor şi gardienienilor închisorii duminică.
„Să nu uităm că toți avem greșeli de iertat și răni de vindecat”, a spus el, înainte de a-i întâlni pe câțiva dintre artiștii care au montat expoziția intitulată „Prin ochii mei”.
Francisc s-a adresat apoi unui grup de tineri venețieni în fața bazilicii Santa Maria della Salute, îndemnându-i să nu-și petreacă viața lipiți de smartphone-uri, ci să-i ajute pe alții.
„Dacă ne concentrăm mereu pe sine, nevoile noastre și ceea ce ne lipsește, ne vom regăsi mereu înapoi în punctul de plecare, plângând pentru noi înșine cu o față lungă”, a spus el.
Suveranul pontif, în vârstă de 87 de ani, foloseşte un scaun cu rotile sau un baston pentru a se deplasa şi a suferit recent de pe urma unei gripe şi a unei inflamaţie pulmonară, care l-au determinat să îşi limiteze discursurile în public.