Sari direct la conținut

VIDEO Prima inregistrare video care arata ca pestii se folosesc de unelte pentru a-si obtine hrana

HotNews.ro
Pestii folosesc unelte, Foto: Captura YouTube
Pestii folosesc unelte, Foto: Captura YouTube

Pestii sunt experti in folosirea pietrelor ca unelte pentru obtinerea hranei – o dovedeste o inregistrare filmata de un cercetator in apele insulelor Palau, care este de altfel si prima „atestare” video ce surprinde un peste folosind o unealta, relateaza Discovery News.

In inregistrare se vede cum un peste marin dezgroapa o molusca din nisip, apoi o cara pana la o piatra, de care o loveste in mod repetat pentru a-i sparge cochilia si pentru a putea manca continutul. Metoda folosita este una rudimentara, dar e eficienta si este cu atat mai impresionanta avand in vedere ca pestii nu au membre sau alte instrumente de care sa se foloseasca in habitatul lor.

Cel care a inregistrat imaginile este Giacomo Bernardi, profesor de ecologie si biologie evolutionara la Universitatea din California – Santa Cruz.

„Ce vedem in film este foarte interesant. Animalul sapa in nisip pentru a scoate scoica, apoi inoata ceva vreme pentru a gasi o zona potrivita unde sa sparga cochilia. Presupune destula gandire prealabila, pentru ca sunt mai multi pasi urmati. Pentru un peste, e chiar mare lucru”, spune profesorul Bernardi.

Folosirea uneltelor de catre pesti ar putea fi o practica mult mai obisnuita decat se credea pana acum. In ultimii 20 de ani, au fost documentate multe astfel de cazuri. Toate par sa includa o specie de pesti buzati care folosesc pietrele pe post de nicovala pentru a sparge cochiliile molustelor.

„Pestii buzati sunt animale foarte atente. Sunt toti carnivori si au mirosul si vederea foarte sensibile”, explica cercetatorul.

Bernardi, care studiaza genetica pestilor, spune ca ar putea exista si alte exemple de utilizare a uneltelor de catre pesti ce nu au fost inca observate. „Nu petrecem prea mult timp sub apa pentru a observa pesti. S-ar putea ca toti pestii buzati sa faca acest lucru. Se petrece insa foarte repede, asa ca e un fapt ce poate fi usor de ratat”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro