Sari direct la conținut

VIDEO Primul aeroport deschis în România în ultimii 50 de ani. Cum arată și spre ce orașe se poate zbura de pe Brașov – Ghimbav

HotNews.ro
Aeroportul International Brasov Ghimbav, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
Aeroportul International Brasov Ghimbav, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

​Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav va începe oficial să funcționeze joi și primele avioane vor decola către câteva orașe din Europa. Cât de greu a fost construit aeroportul? Care sunt destinațiile și companiile? Cum arată aeroportul?

Aeroportul Brașov este primul construit în România în ultimii 50 de ani şi primul din Europa de Est pe care traficul aerian este dirijat de la distanţă, prin sistemul Remote Tower.

Valoarea totală a lucrărilor la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav se ridică la 140 de milioane de euro.

Aeroportul a fost inaugurat pentru public pe 10 și 11 iunie cu concerte și artificii, iar pe 15 iunie se va efectua primul zbor, un avion Tarom urmând să vină de la București, pilotat de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru Prunariu. Vor veni oficialități, va fi ceremonie cu fanfară, discursuri și covor roșu.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

După această dată, aeroportul va deveni funcțional, iar primul zbor programat este pe data de 15 iunie, la ora 12.50, către Stuttgart (2 ore și 10 minute, operator Dan Air).

Succesul aeroportului va depinde de mai multe lucruri. Vor fi serioase companiile și nu vor anula multe zboruri? Va exista finanțare? Vor fi convinse câteva companii cunoscute să opereze curse la Brașov?

Către ce destinații se poate zbura de la Brașov

Dan Air, o companie românească puțin cunoscută, are zboruri către Nurnberg, Munchen, Barcelona, Bruxelles și Stuttgart. Inițial compania anunțase mai multe destinații, dar unele au fost anulate. Pe site compania are o promoție, 5.000 de bilete costând 49 euro.

Wizz Air a anunțat zboruri Brașov – Luton (din 2 august) și Brașov – Dortmund (din 2 septembrie).

Lista destinațiilor se poate schimba, unele noi pot apărea, altele pot dispărea. Fiind vorba despre un aeroport aflat la început este imposibil de estimat cum vor merge lucrurile.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Din 15 iunie va exista și o linie de autobuz de la gara Brașov către aeroport, din oră în oră, între 6.00 și 18.00. Linia „A1” va fi una de tip expres, cu opriri doar în anumite puncte semnificative pentru mobilitatea oraşului şi va lega zonele Gara CFR – Centrul Civic – Livada Poştei – Bartolomeu de terminalul aeroportului. Biletul costă 4 lei.

Istoria lungă a aeroportului din Brașov

Primele propuneri pentru construirea unui aeroport la Brașov au fost în anii ’90, iar un studiu al unor specialiști danezi și concluzia a fost că Braşovul nu putea construi un aeroport până în anul 2000, pentru că o asemenea investiţie nu s-ar justifica din punct de vedere economic şi nici nu s-ar găsi investitori capabili să o facă.

Braşovul a avut aeroport civil și între anii 1955 – 1960 (pe Str. 13 Decembrie, dar vorbim despre o perioadă în care foarte puțini zburau cu avionul.

Despre aeroportul Brașov s-a vorbit mult în ultimii 20 ani, lucrările au început în 2012, iar pista a fost realizată acum șase ani și au urmat alți ani de stagnare, până în primăvara lui 2020.

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

După cum relatează publicația Bună Ziua Brașov – într-un istoric al proiectului pe 15 aprilie 2008, în prezenţa ministrului Transporturilor de la acea vreme, braşoveanul Ludovic Orban, a fost inaugurat şantierul Aeroportului, la momentul respectiv planul fiind ca acesta să fie realizat şi operat de concernul canadian Intelcan. Proiectul s-a împotmolit.

Proiectul a fost reluat, dar au apărut amânările

Consiliul Judeţean Braşov a decis să se ocupe singur de investiţie. În anul 2012 a fost semnat contractul pentru realizarea pistei de aterizare, lucrările la aceasta fiind finalizate în luna octombrie a anului 2014. Pista are o lungime de 2.820 de metri şi o lăţime de 45 de metri.

În 2018 s-au desfăşurat lucrările de execuţie a căii de rulare şi a platformei de îmbarcare-debarcare, în paralel cu extinderea reţelelor de canalizare şi drenaj aferente pistei de decolare-aterizare.

În luna august 2019 a fost semnat contractul pentru proiectarea şi construirea terminalului de pasageri. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în luna martie a anului 2020, iar clădirea a fost terminată în 15 luni.

De data asta chiar s-a făcut

În 2021 s-a lucrat intens la infrastructură, iar în aprilie 2022 au fost recepţionate lucrările la Terminalul Aeroportului Internaţional Braşov. În toamna lui 2022 a început montarea echipamentelor de radionavigaţie, iar la final de an s-au desfăşurat zborurile de calibrare a acestor echipamente. În luna mai 2021 ROMATSA a decis ca zborurile pe Aeroportul Internaţional Braşov să fie controlate şi dirijate de la Centrul de Dirijare DSNAR Arad, prin intermediul soluţiei de „turn virtual la distanţă” – remote tower.

Există și planuri de extindere pe viitor, dacă aeroportul va fi un succes comercial. CJ Braşov estimează că, dacă în 2026 s-ar atinge pragul de un milion de călători, se va impune construcţia unui al doilea terminal.

Acesta ar urma să fie realizat în perioada 2027 – 2033, cu o valoare estimată a investiţiei de peste 23 milioane de euro. Lucrările ar urma să fie finanţate în proporţie de 92% din veniturile de exploatare a aeroportului, diferenţa de 8% urmând a fi asigurată din alte surse (subvenţii, bugetul de stat sau fonduri europene).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro