Sari direct la conținut

VIDEO Protestul feroviarilor din Capitala in ritm de muzica populara: “Drum de fier, cale ferata n-am sa te las niciodata pe mana unor calai ca ministri rai”

HotNews.ro

Cateva mii de sindicalisti CFR au protestat marti impotriva premierului Boc si a ministrului Berceanu in urma anuntului privind disponibilizari masive. Desi inca nimeni nu a fost dat afara, miile de ceferisti au acuzat Guvernul ca subfinanteaza CFR. Unii sindicalisti au explicat pentru HotNews.ro ca disponibilizarile sunt pretexte pentru aparitia firmelor capusa care sa falimenteze compania de Cai Ferate. In finalul mitingului, dupa ce au ocupat Gara de Nord in ritmul imnului “Drum de fier, cale ferata”, sindicalistii au fost asigurati ca ministrul Berceanu a fost convins sa renunte la disponibilizari. In caz contrar ceferistii au amenintat ca “va fi ca in ’89”.

  • Reprezentantii Ministerului Transporturilor sustin ca nu vor fi disponibilizati 12.000 de angajati ci doar putin peste 3.500 si acestia majoritatea ajunsi la varsta pensionarii sau chiar pensionari.

Angajatii CFR si-au aratat nemultumirile mai intai in fata Ministerului Transporturilor si apoi in fata Guvernului. “Vrem ca si Guvernul sa nu ne subfinanteze. Vorbesc de disponibilizari dar la noi este deficit de personal mai ales la impegatii de miscare”, a declarat Vaduva Savu, lider sindicat Timisoara. Intre timp, in fata guvernului colegii de protestat strigau: “Hotii, Hotii!”. “Uite cum ne respecta si Boc si Berceanu, ca au plecat din tara tocmai acum cand am venit la protest”, s-a plans un alt protestatar. Pe pancardele afisate de sindicalistii de la CFR erau scrise mesaje adresate ori premierului Boc ori ministrului Berceanu: “Berceanu, nu ingropa CFR!”

La mijlocul coloanei de protest, un grup de impegati de miscare si mecanici imbracati in veste portocalii isi manifestau nemultumirea huiduindu-l pe ministrul Berceanu. “Dragul nostru ministru a spus cu gura lui ca CFR este la niveul anilor ’30 si a gasit ca solutie sa dea afara 12 mii de angajati. Nimeni nu isi da seama ca se pun in pericol vieti. Daca se dau afara impegatii de miscare, cei care controleaza traficul, electricienii care se ocupa ca trenurile sa mearga bine, siguranta traficului nu mai poate fi asigurata”, a explicat Stane Jean, lider de sindicat de la Craiova. O alta protestatara agita un snur de care era legata o bancnota de un leu. “Uite, vezi, asta e sporul meu pe luna asta. Asta le doresc si lui Boc si lui Berceanu sa ia luna viitoare”, a spus femeia.

Basescu, Necolaiciuc si capusele din CFR

Liderul de sindicat se mai plange si de faptul ca reprezentantii ministerului au facut angajari pe criterii politice, si ca subventiile pentru bilete nu au fost virate. Cand vine vorba insa de situatia extrema in care ministerul va face disponibilizari, sindicalistii au si cateva solutii si prioritati. “Pai in primul rand sa dea afara pensionarii care sunt si angajati si pe cei care stau la birouri, nu pe cei care muncesc”, spune Marian Jenica, sindicalist de la Craiova.

Protestatarii prezenti la mitingul de miercuri sustin ca o mare problema a CFR este faptul ca s-au creat mai multe companii. “De la Basescu a pornit totul; el a faramitat CFR-ul. Apoi au venit si altii care au capusat. Sa ne gandim numai la Necolaiciuc cat a devalizat”, a spus unul dintre protestatari. Sindicalistii de la Craiova au explicat si cum in spatele disponibilizarilor se ascund afaceri necurate facute de conducerea CFR. “Au dat afara oameni de la CFR. Apoi au aparut unii cu firme particulare care faceau acelasi lucru. Dar ei primeau de la CFR 11 milioane pentru un muncitor, in timp ce patronul de firma platea in realitate un muncitor cu 3 milioane. Asa s-au facut hotiile

“Drum de fier, cale ferata n-am sa te las nicodata pe mana unor calai ca ministri rai”

Protestul a continuat pe strazile capitalei pana la Gara de Nord. Un grup de protestatari care purtau un cosciug au intrat in incinta garii in timp ce din parcul din fata Ministerului Transporturilor rasuna imnul sindicatului, o preluare dupa celebrul cantec Pusca si cureaua lata: “Cand eram tanar fecior si m-am facut linor n-am stiut ca viata toata voi iubi calea ferata…. Drum de fier, cale ferata n-am sa te las nicodata pe mana unor calai ca ministri rai”

Uite ne-am mai luat o teapa

De la un microfon un lider de sindicat anunta ca protestul a luat sfarsit si ca ministrul Berceanu a fost convins sa nu concedieze pe nimeni. “Daca aceste promisiuni facute astazi nu se vor materializa va vom chema din nou in Bucuresti si atunci fereasca Dumnezeu sa nu se intample ca si in `89”, a mai spus liderul de sindicat. Anuntul a fost primit cu urale dar nu toata lumea era convinsa de succes. “Si uite asa ne-am mai luat o teapa. Asta e guvernul, promisiuni, amanari si nu ne da nimic”, a explicat unul dintre sindicalistii prezenti pe peronul Garii de Nord la finalul protestului. La ora 15:45 miile de angajati ai CFR s-au disipat in Gara de Nord si prin terasele si birturile din apropiere.

Ministerul Transporturlor spune ca nu vor fi concediati 12 mii de angajati

  • Reprezentantii Ministerului Transporturilor au declarat anterior protestului ca in realitate nu vor fi disponibilizate 12 mii de persoane. „Noi nu am prezentat sindicaliştilor această cifră. Am vorbit doar de persoanele care indeplinesc condiţiile de pensionare, doar acestia ar trebui sa plece de la calea ferata, fiind 3.494 de pensionabili si 287 de pensionari” a declarat marti 28 aprilie, subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia. Reprezentantul Ministerului Transporturilor a mai mentionat ca lideri de sindicat vor fi chemati pentru consultari cu ministrul Radu Berceanu saptamana viitoare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro