Sari direct la conținut

VIDEO Raportul OSCE pe campania prezidentiala: Basescu s-a agatat de referendum, activisti PSD mascati in ong-isti, probleme la sectiile speciale si suspiciuni la cabinele de vot

HotNews.ro

Misiunea Restransa de Observare a Alegerilor a OSCE condusa de Vadim Zhdanovich a realizat un raport preliminar al primului tur al alegerilor prezidentiale. OSCE a notat ca Traian Basescu si-a facut campanie cu referendumul si ca deturnat „campania de la domeniul politicilor care constituie responsabilitatea Presedintelui Romaniei”. OSCE a mai descoperit si ca PSD si-a trimis activistii in sectiile de votare sub acoperirea unor ONG-uri. Raportul amintit mai arata si ca au existat probleme la sectiile de votare speciale si ca s-au inregistrat mai multe cazuri de vot dublu si voturi cumparate.

Misiunea OSCE a facut cateva observatii legate de campania electorala a candidatilor la alegerile prezidentiale:

  • Campania s-a caracterizat uneori prin atacuri personale lansate de unii candidati la adresa oponentilor lor, inclusiv acuzatii de pregatire a fraudei electorale.
  • In special campania presedintelui Basescu a pus accent pe reforma parlamentara propusa, fapt ce a fost criticat ca fiind o masura populista de catre contracandidatii sai si de alti interlocutori (in special societatea civila), atat in public cat si in intalnirile cu Misiunea OSCE. Astfel, chestiunea referendumului a jucat un rol proeminent in campania prezidentiala si a deturnat campania de la domeniul politicilor care constituie responsabilitatea Presedintelui Romaniei.

  • Raportul OSCE mai noteaza si ca PD-L a cumparat spatiu publicitar in unele ziare si a comandat materiale electorale pe care insa nu si le-a asumat. „Astfel de materiale de campanie neatribuite care atacau PSD au aparut si in unele ziare; redactia unuia dintre aceste ziare a declarat OSCE ca aceste materiale au fost publicate de PD-L”.
  • Candidatii din partidele neparlamentare si cei independenti au mai declarat ca au fost dezavantajati in ce priveste accesul la media si acoperirea mediatica, precum si datorita faptului ca administratiile locale manifesta loialitate fata de principalele partide politice.
  • Raportorii OSCE au mai notat si ca in cadrul interviurilor realizate multi interlocutori si-au exprimat ingrijorarea ca multe voturi vor fi cumparate de la etnici romi. „Problema cumpararii de voturi ar urma sa afecteze in special comunitatea roma, datorita vulnerabilitatii sociale a multor romi”.
  • OSCE mai arata si ca la BEJ au fost depuse 200 de reclamatii legate de materialele de campanie. Cinci reclamatii legate de cumpararea de voturi in Sectorul 5, Timisoara si Brasov.

Un alt aspect retinut de OSCE este si ca partidele si-au acreditat simpatizantii si activistii drept observatori in sectiile de votare sub acoperirea unor ONG-uri. „O organizatie care a detasat un numar semnificativ de observatori in Bucuresti si in judetul Ilfov a relatat Misiunii OSCE ca intentioneaza sa acrediteze simpatizantii mai multor partide sub numele organizatiei. Persoane oficiale din PSD din mai multe judete au declarat in mod public sau in cadrul unor intalniri cu observatorii pe termen lung ai misiunii ca partidul lor urmeaza sa trimita in teritoriu, in ziua alegerilor, activisti sub umbrela unor „fundatii”.

Observatii la adresa administratiei electorale

Datorita lipsei de resurse, in cazul a 14 Birouri Electorale Judetene AEP nu si-a indeplinit obligatia de a numi un membru in fiecare birou electoral de nivel mediu.

Birourile Electorale ale Sectiilor de Votare au fost alcatuite dintr-un presedinte si un loctiitor, care prin lege nu trebuie sa fie afiliat politic, si cel mult sapte membri care reprezinta partidele politice care au avut candidati la alegeri. Conform legii electorale, presedintii si loctiitorii trebuie sa fie juristi, conditie care in cele mai multe cazuri nu a fost indeplinita. Raportul OSECE mai noteaza ca in cazul in care nu au existat destui juristi alegerea reprezentantilor a fost facuta de catre prefecti care ar putea sa fie influentati politic. Spre exemplu, OSCE mai noteaza ca in judetul Iasi mai putin de 5% din presedintii si loctiitorii BESV erau juristi.

  • Monitorizarea OSCE mai arata si ca unii dintre cei care au fost consultati de reprezentantii organismului international „au considerat ca nu a existat o modalitate de a identifica pe loc votul multiplu… deoarece autocolantele aplicate pe buletine de vot pot fi indepartate”.
  • OSCE a identificat si ca procesul de vot a fost viciat in sectiile de votare speciale. „Un numar considerabil de oameni asteptau la rand in afara sectiilor de votare la ora oficiala a inchiderii scrutinului si nu au putut vota, fiind astfel efectiv impiedicati in exercitarea dreptului de vot”.
  • Potrivit OSCE, Ministerul Administratiei si Internelor a primit 1.059 de sesizari si a indentificat 72 de incalcari ale legii, in special legate de votul multiplu si cumpararea de voturi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro