Sari direct la conținut

VIDEO: Razboiul branzei impachetate. Ciobanii pe credit se tem ca plasticul, etichetele si SRL-ul o sa le ruineze afacerea

HotNews.ro

Cateva sute de crescatori de oi si capre au protestat, joi in fata sediului Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Siguranta Alimentatiei (ANSVSA), nemultumiti de aplicarea Ordinului 111 prin care sunt obligati sa isi impacheteze marfa si sa respecte normele europene. Producatorii sustin ca ordinul ii scoate de pe piata si ii arunca in mana intermediarilor. Protestatarii sunt nemultumiti ca autoritatile ii obliga sa isi deschida un SRL pentru a vinde produsele. In replica, reprezentantii autoritatii spun ca ordinul nu a fost emis impotriva crescatorilor si ca nu se doreste decat asigurarea protectiei alimentare a consumatorilor.

Crescatorii de oi si ovine care au protestat impotriva Ordinului ANSVSA sustin ca acest ordin le limiteaza accesul in piete si astfel vor ajunge la faliment. “Eu am in pivnita branza de 4-500 de milioane de lei pe care nu pot sa o vand din cauza acestui ordin.

Acum trebuie sa ne impachetam branza si sa ne inregistram SRL-uri sa dam taxe. Practic nu mai putem vinde. De doua saptamani nu ne mai lasa in piete.

Lumea prefera sa cumpere de la noi tocmai pentru ca pot gusta branza, si stiu ce mananca, nu cum sunt alea din supermarketuri impachetate si vidate de nu stii ce mananci. De sute de ani facem branza si o vindem la tarabe si nimeni nu a murit”, sustine Nicolae Sandu, care detine o turma de peste 2000 oi in zona Sibiului.

Ciobani pe credit

Unii dintre crescatorii de oi spun ca, daca ordinul va fi mentinut, vor da faliment si pentru ca au contractat credite pe care nu pot sa le plateasca. “Eu am credit de 2 miliarde. Am 2.000 de oi si 600 de capre. Daca nu vand branza nu am cu ce sa platesc creditele. Apoi mai trebuie sa platesc ciobanii, sa cumpar furajele, sa platesc vaccinarile”, explica Florin Deluselu, crescator de oi din Braila.

Crescatorii de oi si ovine sustin ca in Ordinul 111 se mai prevede si faptul ca cei care au o turma mai numeroasa sunt obligati sa isi deschida un SRL. “Pai de ce sa ne deschidem firma. Oricum platim o gramda de taxe. Dam bani la primarii pentru pasunat, 10 lei pe cap de oaie. Platim probele de apa, vaccinarile, platim si deratizarea si alte taxe tot platim. De ce sa mai deschidem firme?”, spune Gheorghe Miclaus, crescator de oi.

Se tem ca vor ajunge la mana intermediarilor

Multi dintre crescatorii de oi si ovine acuza ANSVSA ca prin ordine ca 111 din 2008 ii


imping in bratele intermediarilor, a procesatorilor. “Noi putem rezista cam jumatate de an daca nu vindem si se pastreaza aceasta ordonanta. Nu o sa avem ce sa facem decat sa ne predam intermediarilor care castiga de pe spatele nostru.

Adica noi vindem laptele cu 0,8 lei sau 1 leu si ei il dau in supermarket cu 5 lei. La branza e la fel, noi vindem cu 6-7 lei iar in magazin ajunge la 15 lei. Adica noi pierdem cam jumatate. Ei spun ca noi avem cam 45% din piata de aceea cu ordine din astea vor sa ne scoata”, spune Dimu Polifronie, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din Dobrogea.

El si alti crescatori sustin ca ordinul a fost pus in aplicare acum la inceputul anului exact in perioada in care crescatorii de oi sunt ocupati. “Acuma e sezonul in care se nasc miei, toti suntem ocupati. De aia au dat ordinul ca sa ne prinda cand suntem ocupati”, mai spune crescatorul de oi.

Criza de crotali

Crescatorii de oi in fata Autoritatii Sanitar-Veterinare
Foto: HotNews.ro

O alta problema ridicata de cei prezenti la protest este faptul ca ANSVSA nu le-a pus la dispozitie crotalii pentru viitoarea generatie de miei. “Acuma a inceput campania nasteri. Nu avem crotali pentru ca nu s-au dat bani la compania care a castigat licitatia. Problema este ca noi pierdem rasa. Adica noi avem registre cu oile cu o productivitate mare, si pastram linia pe patru generatii.

Daca nu avem crotali la o turma de 1.000 de oi nu mai stii care miel e de la oare oaie si care berbec. Daca se piede rasa atunci putem sa le dam foc ca nu mai au valoare”, sustine Ion Branga, crescator de oi din Arad.

Autoritatea Sanitar-Veterinara: “Ordinul nu a fost emis pentru a scoate micii producatori din piete”

Reprezentantii ANSVSA s-au intalnit in timpul protestului cu reprezentantii crescatorilor de oi si au stabilit ca luni 16 februarie, protestatarii si reprezentantii autoritatii sa se intalneasca la Ministerul Agriculturii. “Se va discuta punct cu punct acest ordin si daca vor fi argumente pertinente se vor face modificari. Trebuie sa mentionam ca acest ordin nu a fost emis pentru a scoate micii producatori din piete ci el are obiectiv protectia consumatorilor si asigurarea unei mai bune trasabilitati a produselor”, a declarat Alina Monea, directorul de comunicare al ANSVSA.

Potrivit reprezentantului autoritatii, Ordinul 111 nu impune producatorilor sa isi sigileze produsele. “Nu scrie nicaieri in ordin ca branza, spre exemplu, sa fie vidata. Se mentionaza doar ca aceste produse sa fie impachetate corespunzator ca sa se evite contaminarea. Sunt diverse ambalaje agreate de minister, spre exemplu hartia cerata si cumparatorii pot gusta”, mai spune Alina Monea din partea ANSVSA.

Oficialul ANSVSA mai spune ca prin Ordinul 111 se prevede ca producatorii care isi vand marfa in piete sa detina un carnet de sanatate. “Noi dorim sa protejam consumatorul de diverse infectii alimentare. 99% din toxinfectiile alimentare au ca si cauza modul in care produsele sunt manipulate de vanzatori. Vrem sa asiguram cumparatorul ca daca achizitioneaza branza din piata Obor de exemplu el sa stie cine a produs branza si ca acel cineva are un carnet care spune ca nu are boli transmisibile”, a mai explicat Alina Monea.

Cat despre prevederea ordinului care obliga crescatorii de oi si ovine care isi

Crescatori de oi nemultumiti
Foto: HotNews.ro

comercializeaza direct marfa in piete sa isi deschida un SRL, reprezentantul ANSVSA spune ca prevederea vizeaza doar o parte a crescatorilor. “Aceasta prevedere nu se adresaza celor care au trei vaci si 15 oi ci crescatorilor care au efective mari. Din acest punct de vedere autoritatea nu are competente”, a mai explicat Alina Monea.

In privinta acuzelor facute de catre unii dintre producatori, care sustin ca nu au fost consultati in legatura cu aplicarea Ordinului 111, reprezentantul autoritatii a mentionat: “Acest ordin nu face decat sa modifice Ordinul 301 care este aplicat de mai bine de 2 ani. Noi am facut informari in randul crescatorilor si a comerciantilor. De exemplu Ordinul 111 trebuia aplicat cu 1 ianuarie, dar a fost amanata aplicarea cu o luna pentru ca am mai organizat o runda de informare. In perioada asta nimeni nu a protestat desi se stia”.

Update: Fostul ministrul al Agriculturii Dacian Ciolos a declarat la o emisiune a Realitatea Tv ca Ordinul 111 al ANSVSA ar fi mult prea stufos si greu de aplicat. Ciolos a mai precizat ca ordinul nu ar trebui sa prevda obligativitatea deschiderii unui SRL pentru a-si comercializa produsele.

Ordinul 111 a fost emis in decembrie 2008 de catre ANSVSA si a fost aplicat la 1 febriarie. Iata cateva din prevederile ordinului legat de comecializarea produselor in piete:

Produsele primare de origine animala obtinute si expuse la vanzare de catre micii producatori trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  • sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase
  • sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistentei
  • sa nu fie contaminate cu diferite impuritati, sa nu fie transportate sau prezentate in ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective
  • sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii, conditii de pastrare si, dupa caz, orice alte date necesare informarii consumatorului.

Descarca aici Normele de aplocare a Ordinului 111

In locurile publice amenajate de autoritatile locale/judetene, unde sunt expuse la vanzare produsele primare de origine animala, micii producatori trebuie sa aiba o stare de igiena corespunzatoare, sa poarte echipamente de protectie alimentara (halate, sorturi, bonete si manusi curate) si sa detina asupra lor un document din care sa rezulte ca nu sufera de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro