Sari direct la conținut

VIDEO Robotul Philae a incetat sa comunice, dupa o misiune istorica

HotNews.ro
Robotul Philae, Foto: Captura YouTube
Robotul Philae, Foto: Captura YouTube

Robotul Philae, ajuns miercuri pe suprafata cometei Ciuriumov – Gherasimenko, a incetat sa comunice, bateriile sale fiind descarcate, insa specialistii de la Agentia Spatiala Europeana (ESA) spun ca au primit informatii care ar putea oferi noi indicii despre originea vietii de pe Terra, scrie Mediafax.

Potrivit lexpress.fr, robotul Philae „a adormit” in noaptea de vineri spre sambata, insa a putut transmite specialistilor de pe Terra, prin intermediul sondei Rosetta, datele despre prima sa forare in nucleul cometei.

Robotul ar putea, in cel mai bun caz, sa functioneze pana in luna martie, cu ajutorul panourilor sale solare. Dar specialistii de la ESA si de la Centre National d’Etudes Spatiales (CNES), din orasul francez Toulouse, nu si-au pierdut speranta, fiind posibil ca sambata dimineata robotul sa se „trezeasca” si sa reia contactul cu Terra.

„Vom incerca din nou. Insa sansele de a restabili contactul sunt foarte slabe”, a declarat pentru AFP Stephan Ulamec, de la centrul ESA din orasul german Darmstadt.

„Nivelul bateriei este sub cel necesar pentru functionarea computerului central”, a adaugat acesta.

In noaptea de vineri spre sambata cercetatorii au incercat sa modifice cu 35 de grade pozitia lui Philae pentru ca panourile sale solare sa primeasca mai multa lumina si sa realimenteze astfel bateriile robotului.

Philae a ajuns pe suprafata cometei intr-o zona acoperita de umbra unei stanci si nu primeste suficienta energie de la Soare pentru a putea functiona mai mult timp. Manevra de rotire a sa era una periculoasa, pentru ca fortele implicate in procesul de forare a nucleului puteau destabiliza robotul, care se afla pe o suprafata inclinata.

„Nu mai primim date. Am pierdut contactul”, a declarat Philippe Gaudon, sef de proiect in cadrul misiunii spatiale Rosetta de la CNES, sambata, in jurul orei 02.30 (ora Romaniei, n.r.). Dupa calculele ESA, bateriile lui Philae s-au descarcat in jurul orei 03.00.

Aceasta misiune „este unica si va ramane unica”, a subliniat, vineri, Andrea Accomazzo, director de zbor in cadrul misiunii Rosetta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro