Sari direct la conținut

VIDEO Robotul Philae, pasagerul sondei spatiale Rosetta, s-a "trezit". Incepe pregatirea pentru transferul pe cometa Churyumov–Gerasimenko

HotNews.ro
Reprezentare artistica: Robotul Philae pe cometa, Foto: ESA/ATG medialab
Reprezentare artistica: Robotul Philae pe cometa, Foto: ESA/ATG medialab

Philae, robotul pasager al sondei spatiale europene Rosetta care se pregateste de intalnirea in noiembrie cu cometa de gheata Churyumov–Gerasimenko, a fost reactivat cu succes vineri, dupa trei ani de hibernare, transmite AFP. Operatorii urmeaza sa activeze pe rand si sa verifice instrumentele robotului, pregatind ancorarea pe cometa.

„Un prim semnal a fost primit astazi in jurul orei 15:00 (ora Parisului / 14:00 GMT – n.red.), de LCC, centrul de control al robotului din Köln, Germania”, a anuntat Agentia Spatiala Franceza (CNES), intr-un comunicat de presa.

„Noul meu soft s-a incarcat in stare perfecta. Deocamdata ma voi odihni putin. Pe curand”, a transmis robotul Philae pe contul sau de Twitter, @Philae2014.

Philae s-a aflat in stare de hibernare timp de 3 ani, pentru a reduce la minim consumul de energie.

Vineri, robotul a reluat contractul cu Terra, insa aceasta nu este decat o prima etapa inaintea marelui salt de pe 11 noiembrie pe cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko, o premiera in istoria esplorarii spatiale. Aceasta cometa este o minge de gheata cu un diametru de 4 km.

Robotul Philae / Foto: ESA/ATG medialab

Cele 6 instrumente stiintifice ale robotului, printre care camerele video, microscoapele si spectometrele, urmeaza si ele sa fie activate rand pe rand iar buna lor functionare sa fie verificata.

Lansata in spatiu in 2004, sonda europeana Rosetta s-a „trezit” pe 20 ianuarie, dupa 31 de luni de hibernare, si isi continua drumul catre cometa pe care o va escorta de la inceputul verii in drumul sau spre Soare.

Churyumov–Gerasimenko se afla la ora actuala la o distanta de 650 milioane kilometri de Terra si va trece cel mai aproape de Soare in august 2015, in timp ce misiunea Rosetta ar urma sa dureze cel putin pana in decembrie 2015.

Intre timp, in principiu pe 11 noiembrie, Rosetta se va apropia la o distanta cuprinsa intre 2 si 3 km de cometa pentru a depune pe suprafata sa robotul Philae, o operatiune foarte delicata, care nu a mai fost realizata pana acum.

Alegerea locului de fixare a robotului va fi pregatita cu grija, insa natura terenului ramane o surpriza. Inginerii au prevazut doua harpoane pentru ca micul robot, cu o greutate de 100 kilograme, sa se poata ancora cat mai bine.

Daca totul merge bine, Philae va avea o speranta de viata intre 4 si 6 luni pe cometa, inainte de a cadea de pe obiectul cosmic ca urmare a topirii provocate de caldura de la Soare.

Misiunea robotului Philae este de a explora nucleul cometei, structura sa interna, natura si compozitia sa. Oamenii de stiinta se asteapta la multe lucruri din partea explorarii moleculelor complexe, care ar putea raspunde unor intrebari despre originea vietii pe Pamant.

„Misiunea Rosetta este evenimentul spatial major al anului 2014”, a subliniat Jean-Yves Le Gall, presedintele CNES.

„Au trecut peste 10 ani de la lansarea Rosetta iar astazi totul pare sa functioneze de minune, este o adevarata realizare tehnologica”, a adaugat seful agentiei spatiale franceze.

Douazeci de persoane sunt mobilizate la sediul CNES din Toulouse pentru a pregati atasarea robotului Philae de cometa Churyumov–Gerasimenko.

Arheologie spatiala

Aceasta misiune de „arheologie spatiala” isi datoreaza numele pietrei Rosetta care i-a permis Champollion sa descifreze hieroglifele egiptene, la inceputul secului al XIX-lea.

„Cometele sunt ‘capsule-martor’ ale nasterii sistemului solar”, in urma cu 4,6 miliarde de ani, explica Mark McCaughrean, unul dintre responsabilii cu explorarea spatiala de la ESA.

„Deschiderea acestor capsule, analizand gazul, praful si in special gheata care le formeaza inseamna obtinerea unor indicii formidabile despre originea sistemului nostru solar si poate chiar a vietii”, adauga acesta.

Redare artistica: Sonda spatiala Rosetta, tranferand robotul Philae pe cometa Churyumov–Gerasimenko / Foto: ESA–C. Carreau/ATG medialab

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro