Sari direct la conținut

VIDEO Rosetta, sonda spatiala care isi propune sa descifreze misterele nasterii sistemului solar, a iesit din hibernare

HotNews.ro

Lansata in spatiu in 2004, sonda europeana Rosetta s-a „trezit” luni dupa 31 de luni de hibernare si se pregateste de intalnirea cu o cometa formata din gheata, in incercarea de a strapunge misterele nasterii sistemului solar, scrie AFP.

Inainte de intrarea sa in hibernare, in iunie 2011, din cauza luminii insuficiente pentru a-i alimenta sistemele de energie, oamenii de stiinta ai agentiei spatiale europene (ESA) i-au reglat trezirea pentru 20 ianuarie, la pra 10,00 GMT.

Dar au fost necesare peste opt ore si finalul unor manevre automate de reactivare a sistemelor de bord pentru a primi in fine un prim semnal de la sonda, situata la peste 800 de milioane de kilometri de Pamant.

Acest prim semnal, emis dupa aproape doi ani si jumatate de hibernare a fost primit de statia NASA din Goldstone (Statele Unite) la 18,18 GMT. El a fost imediat confirmat de centrul european de operatii spatiale al ESA din Darmstadt (Germania), denumit ESOC.

Mesajul a fost primit cu o explozie de bucurie la ESOC si s-a tradus imediat pe contul de Twitter al sondei (@ESA_Rosetta) prin cuvintele: „Salut, lume!”

Cu ajutorul Rosetta, ESA incearca sa strapunga misterele evolutiei sistemului solar de la nastarea sa, gratie analizei cometei 67P/67P/Churyumov-Gerasimenko (67P/TG), pe care urmeaza sa o intalneasca in aceasta vara, inainte de a o insoti in spatiu, pana la finele anului 2015. Aceasta cometa este o minge de gheata cu un diametru de 4 km.

Arheologie spatiala

Aceasta misiune de „arheologie spatiala” isi datoreaza numele pietrei Rosetta care i-a permis Champollion sa descifreze hieroglifele egiptene, la inceputul secului al XIX-lea.

„Cometele sunt ‘capsule-martor’ ale nasterii sistemului solar”, in urma cu 4,6 miliarde de ani, explica Mark McCaughrean, unul dintre responsabilii cu explorarea spatiala de la ESA.

„Deschiderea acestor capsule, analizand gazul, praful si in special gheata care le formeaza inseamna obtinerea unor indicii formidabile despre originea sistemului nostru solar si poate chiar a vietii”, adauga acesta.

Dar, pana acolo, oamenii de stiinta trebuie sa verifice mai intai starea de sanatate a sondei.

Toate echipamentele micului robot de 100 de kilograme vor fi reanimate si verificate. Primele imagini ale cometei ar urma sa fie primite in mai, atunci cand Rosetta se va afla la 2 milioane de kilometri de tinta sa. Cateva saptamani mai tarziu, sonda va efectua o manevra de aliniere, pentru intalnirea din august.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro