Sari direct la conținut

VIDEO Scurgerea de oxigen de pe Stația Spațială Internațională: Un cosmonaut rus publică un videoclip, pentru a asigura că „totul este calm" la bord

HotNews.ro
Cosmonautul Serghei Prokopiev, Foto: Captura Facebook
Cosmonautul Serghei Prokopiev, Foto: Captura Facebook

Un cosmonaut rus a publicat luni o înregistrare video care arată gaura ce a provocat o ușoară scăpare de oxigen pe naveta Soyuz, în timp ce aceasta era fixată de Stația Spațială Internațională (ISS), asiguurând că „totul este calm” la bord, scrie AFP.

Este pentru prima oară când imagini ale acestei minuscule găuri descoperită în 30 august sunt difuzate oficial. NASA a publicat pentru scurt timp un video care arată gaura, înainte de a-l șterge, evocând „o eroare”.

„Cum vedeți, totul este calm la bord. Trăim în continuare în pace și prietenie”, a declarat Serghei Prokopiev într-un videoclip publicat pe pagina sa de VK, echivalentul rusesc al Facebook.

„Vă rugăm, nu fiți îngrijorați”, adaugă, surâzând, cosmonautul de 43 de ani, înainte de a explica modul în care doi cosmonauți ruși au descoperit în 30 august „o gaură de trei milimetri prin care aerul nostru dispărea”.

La mai puțin de o săptămână de la descoperirea acestei scăpări de oxigen, directorul agenției spațiale rusești Roskosmos, Dmitri Rogozin, a creat stupoare evocând un posibil „act premeditat”.

„Studiem versiunea (unei probleme provocate) pe Terra. Dar există și o altă versiune pe care nu o excludem: o interferență deliberată în spațiu”, a spus Dmitri Rogozin, directorul agenției spațiale rusești Roskosmos.

„Au existat mai multe tentative de a fora” o gaură în Soyuz MS-09 cuplată la segmentul rusesc al ISS, a continuat Rogozin, care a adăugat că gaura pare să fi fost făcută de o „mână ezitantă”.

„Despre ce e vorba: un defect de fabricație sau un act premeditat?”, a susținut Rogozin, citat de agenția publică Ria Novosti.

Fisura, situată pe o parte a navetei Soyuz care nu va fi folosită pentru revenirea pe Terra, a fost sigilată inițial cu un material termorezistent, potrivit NASA.

O comisie rusă a fpst creată pentru a identifica responsabilii, în timp ce toate navetele Soyuz și Progress vor fi verificate, potrivit unei surse din cadrul sectorului spațial rusesc citată de Ria Novosti.

Problemele tehnice și disfuncționalitățile nu sunt rare la bordul ISS dar în marea lor parte nu prezintă un pericol real pentru echipaj.

Sectorul spațial rusesc a cunoscut mai multe eșecuri răsunătoare între 2015 și 2017, precum pierderea unei nave cargo Progress, defectarea unui lansator Proton sau descoperirea de defecte la majoritatea motoarelor produse pentru rachete care plasează sateliții pe orbite.

Stația Spațială este unul dintre rarele exemple de cooperare între Rusia și SUA, într-un context de tensiuni fără precedent de la Războiul Rece.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro