Sari direct la conținut

VIDEO Specii dispărute care s-au întâlnit cu omul, readuse la viață cu ajutorul realității augumentate la Muzeul de Istorie Națională din Paris

HotNews.ro
Toate animalele ce vor fi prezentate cu ajutorul realitatii virtuale de muzeul parizian au fost intalnite de Homo Sapiens, Foto: Captura YouTube
Toate animalele ce vor fi prezentate cu ajutorul realitatii virtuale de muzeul parizian au fost intalnite de Homo Sapiens, Foto: Captura YouTube

De la tigrul cu dinţi-sabie din America, devenit extinct în urmă cu 10.000 de ani, la pasărea-elefant din Madagascar, dispărută în cursul ultimului mileniu, 11 specii dispărute vor fi readuse la viaţă cu ajutorul realităţii augmentate la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, relatează AFP și Agerpres.

Aceste animale foarte diverse au un punct în comun: s-au întâlnit, înainte de a deveni extincte, cu omul modern (homo Sapiens).

Acum, „doar tehnologia ne permite să reconstituim ceea ce s-a pierdut”, a explicat Bruno David, directorul muzeului, înaintea inaugurării expoziţiei „Revivre”, care va avea loc miercuri.

Într-o sală din Marea Galerie a Evoluţiei, în mijlocul specimenelor naturalizate, şapte exemplare de pasări Dodo se apropie brusc de vizitatori părând că îi analizează. Efectul este uimitor, iar creaturile par să fie atât de aproape.

Cu ajutorul ochelarilor pentru realitate augmentată, o voce povesteşte cum aceste păsări din insula Mauritius au dispărut în secolul al XVII-lea după sosirea marinarilor europeni care le-au vânat până la extincţie.

După ce păsările Dodo ies din scenă, începe o nouă secvenţă odată cu sosirea câtorva cvaga, ecvidee din Africa Australă, o specie între zebră şi cal, care se plimbă printre animalele încremenite în vitrinele din sticlă.

Zebrele cvaga au fost de asemenea vânate pentru piele şi carne până la extincţie, în 1880. O versiune augmentată a craniului unui animal marin apare din vitrina unde se află expus originalul.

Încetul cu încetul, se reconstituie în faţa ochilor spectatorilor, în carne şi oase, corpul de opt metri al vacii de mare a lui Steller. Această specie înrudită cu lamantinul a cunoscut o extincţie rapidă: descoperită în 1741 în Pacificul de Nord şi vânată pentru grăsime şi carne, ea a dispărut la mai puţin de 30 de ani după această dată.

„Obiectivul este de a include diferite tipuri de familii animale şi de a varia dimensiunile, comportamentele şi texturile”, a explicat Rémi Dupouy, naturalist asociat studioului Saola, specializat în realitate augmentată.

Pentru a pregăti această întâlnire de 15 minute, cercetătorii muzeului şi echipele din cadrul studioului au lucrat îndelung pentru a reconstitui ştiinţific morfologia şi comportamentele animalelor din trecut.

Istoria lor ne oferă lămuriri şi despre speciile ameninţate cu dispariţia în prezent, „supuse presiunii antropice”, a subliniat muzeul.

Expoziţia, a cărei dată de închidere nu a fost încă fixată, este recomandată vizitatorilor cu vârsta peste opt ani.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro