VIDEO Stefan Ciobanu (Ministerul de Finante): "Personalul pleaca in mod constant din sistemul de gestionare a fondurilor UE si vreau sa va asigur ca pleaca cei mai performanti"
„Exista varianta ca functionarii care se ocupa cu fondurile UE sa primeasca recompense decontate partial de UE dar Legea salarizarii unitare, in forma sa actuala, nu permite acest lucru”. „Alte state membre au recunoscut ca acest functionar public trebuie sa aiba o alta salarizare, un alt regim de ocupare. Chiar si FMI, in discutiile foarte recente a inceput sa recunoasca faptul ca pe aceasta zona trebuie sa existe o prioritate importanta la nivel de angajare si motivare corespunzatoare”, a declarat miercuri, 3 noiembrie Stefan Ciobanu, Directorul General al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (MFP), in cadrul unui VIDEO SEMINAR transmis LIVE de HotNews.ro.
Principalele idei pe subiectul salarizarii personalului din sistemul de gestionare a fondurilor europene:
Florin Banateanu (KPMG), despre recomandarea din raport:„Se recomanda ACIS sa elaboreze masuri sub forma unui sistem de recompense si sanctiuni in vederea accelerarii proceselor de efectuare a platilor si sporirii motivatiei entitatilor publice de a solicita rambursarea contributiilor de pre-finantare”:
- Cand am identificat aceasta recomandare ne-am gandit ca in sectorul privat aceasta motivare a personalului functioneaza foarte bine. De obicei o firma care are un personal motivat corect ar trebui sa aiba rezultate bune, iar daca nu ai performante corecte esti penalizat.
- Credem ca implementarea anumitor practici din sectorul privat se poate face si in sectorul public. In Ungaria de exemplu din cate stim niste organisme intermediare au fost externalizate; practic au fost angajate niste firme care au preluat aceasta activitate.
- Am constatat la Organismele Intermediare (OI) cele mai mari intarzieri in etapa de evaluare a cererilor de finantare, fie din cauza personalului putin, fie din cauza faptului ca acele OI nu s-au gandit sa externalizeze serviciile de evaluare.
- Din punct de vedere al rezultatelor recente, este clar ca din acest motiv avem un progres important, institutiile respective si-au externalizat aceste servicii. Deci noi ne referim la evaluarea cererilor de finantare, evaluarea cererilor de rambursare care, si aceasta, din cate stim, la anumite organisme se va externaliza.
- In 2010 fata de 2009 a existat un progres fantastic la rata de popularitate a programelor. Avem de 4 ori mai multe cereri de finantare in 2010 fata de 2009. Aceasta avalansa de cereri trebuie procesata intr-un timp scurt.
- Probabil ca aceste instrumente externalizare sau motivare mai buna a oamenilor care coordoneaza aceste activitati pot fi elemente cruciale.
Stefan Ciobanu:
- Tema salarizarii este un element cheie, salarizarea si ocuparea – ca sa nu le separam. Daca ai oameni bine pregatiti, suficienti si motivati desigur ca si performantele sunt cu totul si cu totul altele. Este o discutie dificila, pentru ca vedem ce se intampla in ultimii doi ani la nivel de salarizare in cadrul sectorului public.
- Nu este o discutie comoda, suntem si noi prinsi – personalul care lucreaza pe fonduri comunitare – in discutia larga legata de reducerea de posturi, reducerea salariilor, chestiuni care isi pun amprenta negativ asupra personalului care lucreaza, sunt persoane care pleaca in mod constant din sistem si vreau sa va asigur ca pleaca cei mai performanti, in general… ca sa nu existe vreun dubiu.
- Isi gasesc joburi in mediul privat, in pofida legendei ca in vreme de criza nimeni nu pleaca pt ca n-au sa isi gaseasca un loc de munca, avem specialisti foarte buni si in care s-a investit foarte mult, care au lucrat 3 sau 5 sau 7 ani in sistem si au plecat in consultanta, in sectorul bancar si asa mai departe. Nu pot sa va dau un procent exact, noi urmarim aceste lucru cam la 3 luni, insa cifrele pot fi inselatoare. Plecarile la care ma refeream sunt mai ales in a doua jumatate a acestui an. Uneori faptul ca iti pleaca 2 sau 3 persoane cheie, chiar daca acest lucru inseamna poate 10% din personalul tau, de fapt inseamna foarte foarte mult, pentru ca sunt persoane cheie pe anumite compartimente, fara de care, pentru a-ti reveni dureaza foarte mult, si asta afecteaza calitatea muncii.
- Din punct de vedere al salarizarii si al ocuparii noi am incercat sa tragem un semnal de alarma inca de anul trecut, ca este o problema care trebuie abordata, pentru ca atata timp cat tratam acesti functionari asa cum este perceptie publica – functionari de ghiseu care vin la 8 si pleaca la cinci si in acest timp invart niste hartii – este evident ca nu vei atrage 20 de miliarde de euro cu acest tip de functionar.
- Mesajul pe care-l dau evaluatorii este acela de a avea o abordare de management privat a acestui subict. Alte state membre asa au procedat: au recunoscut ca acest functionar public trebuie sa aiba o alta salarizare, un alt regim de ocupare, sa nu se spuna – „daca pleaca de la tine 7 persoane poti sa angajezi una in loc” – asta nu este o solutie, din cate cunosc eu, nicaieri in alte state membre nu exista asemenea constrangeri pentru ca este un domeniu din care Romania nu are decat de castigat.
- Chiar si FMI, in discutiile foarte recente, a inceput sa recunoasca faptul ca pe aceasta zona trebuie sa existe o prioritate importanta la nivel de angajare, mentinere a personalului pe care il ai deja angajat si motivare corespunzatoare. Ca sistem, trebuie sa mizam pe faptul ca il consolidam si nu il desfiintam. Este in interesul si al nostru si al beneficiarilor ca filiera sa functioneze corespunzator.
Gabriela Dragan:
- Pe de o parte, avem bugetul si salariile din bugetul de stat, pe de alta parte, sunt banii care vin pe proiecte. Din aceste fonduri (europene) nu ar putea fi gandit oare un sistem de stimulare a celor care realizeaza evaluari? Pentru ca sunt oameni care depun o munca deosebita si cunosc foarte multe persoane despre care stiu ca fac o munca deosebita.
- Din afara, poate, lucrurile se pot vedea intr-o lumina nu foarte favorabila, dar trebuie sa te gandesti ca trebuie sa-i stimulezi atata vreme cat au o responsabilitate foarte mare, trebuie si o recompensa pe masura, iar zona publica iti ofera in acest moment foarte putine grade de libertate.
- Stefan Ciobanu:
- Vizavi de ideea de sustine din fondurile europene salarii sau recompense pentru functionari, discutii in acest sens au fost, si la Minister au fost si propuneri din partea noastra.
- Din pacate la acest moment discutam doar in termeni de Legea salarizarii unitare care nu ofera cel putin in forma actuala aceasta posibilitate.
- Acest lucru am incercat sa-l explicam: exista posibilitatea ca 80-85% din fondurile care se cheltuie sa fie recuperate de la Comisia Europeana, dar evident sistemul de salarizare il stabileste statul membru; cu CE se poate discuta in ce cuantum se vor recupera.
- In acest fel, pe langa faptul ca faci absorbtie, ajuti sistemul pe un element cheie la un cost foarte redus, stiu ca pare de bun simt si multi au propus acest sistem, dar acum cand legea se discuta si cu sindicatele si cu patrionatele trebuie pus pe masa si un asemenea subiect, pentru ca atata timp cat nu exista un impact major, ar fi practic numai beneficii.
- Daca ramanem cantonati in idee ca toata lumea care este expert trebuie salarizat la acelasi nivel nu sa aiba si alte beneficii, chiar daca acestea provin de la un donator extern, este foarte greu sa discutam despre o stimulare la nivel real.
- Noi consideram ca subiectul acesta nu este incheiat, mai este putin timp pana se va aproba legea, teoretic pana la momentul in care este aprobata mai pot avea loc discutii; sunt consultari cu CE cu FMI si vom vedea…
- Vom vedea daca va prevala ideea sa existe un sistem de stimulare real pentru personalul care este chemat sa contribuie la atragerea a 20 miliarde de euro in tara, sau va prevala ideea ca trebuie sa existe un sistem unic de salarizare. Este o decizie care pana la urma tine de nivelul politic, noi speram ca va fi una care sa conduca la imbunatatirea premiselor de absorbtie.
Reprezentantii Ministerului de Finante, Institutului European din Romania, consultantilor si ONG-urilor au dezbatut miercuri, 3 noiembrie concluziile primului Raport oficial de evaluare a fondurilor structurale 2007-2013. Evaluarea CSNR este finantata din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regionala) prin POAT (Programul Operational Asistenta Tehnica) 2007 – 2013. La masa rotunda au participat Stefan Ciobanu (Director General ACIS – Ministerul Finantelor Publice), Gabriela Dragan (Institutul European din Romania), Florin Banateanu (KPMG), Simona Constantinescu (FDSC) si Adriana Rosoga (Ziarul Financiar).
Vezi aici dezbaterea LIVE VIDEO
Vezi aici declaratiile de la dezbatere, LIVE TEXT