Sari direct la conținut

VIDEO: Strandul Tineretului, defrisat si demolat peste noapte. Carnagiu urbanistic fara avize

HotNews.ro

In mai putin de doua zile, aproape jumatate din Strandul Tineretului a fost defrisat, iar vestiarele demolate. Monica Nazare, sefa Directiei de Mediu din Primaria Capitalei, spune ca nu a dat niciun aviz pentru taierea copacilor din aceasta locatie (defrisarile din Bucuresti se fac cu avizul obligatoriu al acestei Directii). Dragos Tanasoiu, director adjunct al Directiei de Disciplina in Constructii din cadrul Primariei Capitalei, spune ca demolatorii nu au putut prezenta nici un act care sa justifice lucrarile facute.

“Noi ne-am dus la fata locului in aceasta dimineata si muncitorii care erau acolo ne-au spus ca efectueaza lucrari de reamenajare a bazei sportive si a unei parcari pe latura dinspre capatul tramvaiului 41. Nu ne-au putut prezenta insa nici o autorizatie de demolare sau de construire. Le-am dat interdictie de continuare a lucrarilor pana ne vor prezenta actele. Daca au facut lucrari fara autorizatie, este penal. Vom incerca sa lamurim problema maine”, ne-a declarat Tanasoiu.

Copaci taiati in Strandul Tineretului 1
Copaci taiati in Strandul Tineretului 1
Foto: HotNews.ro

Strandul Tineretului este administrat de societatea Kiseleff Business Plaza, la care sunt actionari printre altii, Michael Peter Lloyd si Andrei Mihai Bejenaru, apropiati ai omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Istoria unui scandal urbanistic

In 2005, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe acest teren un turn de circa 100 de metri inaltime. Planul Urbanistic Zonal prin care s-a aprobat constructia nu are insa avizul de urbanism cerut de lege. Desi ilegalitatea este vizibila, PUZ-ul este inca valabil deoarece nici o instanta nu a constatat ilegalitatea acestuia, iar termenul in care putea fi atacat de Prefectura in contencios administrativ a expirat.

In iunie 2008 a avut loc un concurs de solutii pentru reabilitarea strandului Tineretului, ca o contra-propunere la turnul pe care il vroia adiminstratorul bazei sportive. Locul I a fost castigat de arhitectii Ilinca Paun, Tudor Constantinescu si Mihaela Pelteacu.

La vremea respectiva, atat Kiseleff Business Plaza, Agentia Nationala pentru Sport, cat si primarul Sectorului 1 au sustinut acest proiect, toata lumea fiind de acord sa se realizeze baza sportiva. Astfel s-a renuntat cel putin la modul declarativ la turnul de 100 de metri. Strandul a fost deschis partial, pentru scurt timp, vara trecuta, insa intre timp nu s-a mai intamplat nimic.

Cum a ajuns strandul Tineretului sa fie concesionat de oamenii lui Popoviciu?

Cum arata Strandul Tineretului inainte de defrisare
Cum arata Strandul Tineretului inainte
de defrisare
Foto: Google Earth

Procedura de instrainare a bazei sportive a inceput in luna mai 1999, printr-o Hotarare de Guvern semnata de premierul Radu Vasile si de ministrul Tineretului si Sportului, la vremea respectiva, Crin Antonescu. Atunci, Strandul Tineretului, aflat la doi pasi de Casa Presei, a fost trecut din proprietatea publica a statului in cea privata.

Pasul urmator a fost transmiterea bazei sportive, cu titlu gratuit, catre Complexul Sportiv National „Lia Manoliu”, in decembrie 1999. Ulterior baza sportiva a fost data in administrarea unor companii private care il au in spate pe Gabriel „Puiu” Popoviciu. Astfel, acestia intra in posesia terenului din baza sportiva, in anul 2000, printr-un contract de concesiune pe 49 de ani.

Culmea este ca o clauza contractuala da dreptul firmei sa-si prelungeasca chiria pe inca 98 de ani. Din partea Complexului „Lia Manoliu”, contractul a fost semnat in 2000 de directorul Bogdan Gheorghe. Alta clauza revoltatoare din contract este chiria pe care societatea trebuie sa o plateasca pentru teren, respectiv 86.500 de dolari pe an. Acelasi contract include si dreptul de preemptiune catre chirias, in cazul in care proprietarul va vinde Strandul Tineretului.

Defrisare la Strandul Tineretului:

Vezi si unul dintre primele texte legate de scandalul de la Strandul Tineretului, publicat de Gazeta Sporturilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro