Sari direct la conținut

VIDEO Sute de femei s-au adunat în orașele din Franța în sprijinul lui Giselle Pelicot și al tuturor victimelor violurilor: „Îi mulțumim de o mie de ori pentru curajul ei enorm”

HotNews.ro
VIDEO Sute de femei s-au adunat în orașele din Franța în sprijinul lui Giselle Pelicot și al tuturor victimelor violurilor: „Îi mulțumim de o mie de ori pentru curajul ei enorm”
Adunare în sprijinul lui Giselle Pelicot, în fața tribunalului din Marsilia, pe 14 septembrie 2024. Sursa foto: Frederic MUNSCH / Sipa Press / Profimedia

Sute de persoane, majoritatea femei, s-au adunat sâmbătă în mai multe orașe din Franța pentru a o susține pe Giselle Pelicot, femeie al cărei soț a ajuns în fața judecătorilor, acuzat că a drogat-o și a recrutat zeci de străini pentru a o viola pe parcursul a aproape zece ani, într-un caz care a șocat națiunea, relatează Reuters.

Asociațiile feministe au convocat aproximativ 30 de adunări în orașe diferite, de la Marsilia la Paris, unde, pe Place de la Republique, pe bannere se puteau citi mesaje precum „Sprijin pentru Giselle”, „Rușinea trebuie să schimbe tabăra” sau „Victimelor, vă credem”.

Pe măsură ce povestea ei extraordinară a răsunat în Franța după începerea procesului, mai devreme în cursul acestei luni, Pelicot, acum în vârstă de 72 de ani, a devenit un simbol al curajului, al rezistenței și al luptei împotriva violenței sexuale.

Avocații femeii au declarat că decizia ei de a renunța la desfășurarea privată a procesului și de a insista asupra unui proces public, care va dura până în decembrie, a fost menită să avertizeze publicul cu privire la abuzurile sexuale și leșinurile induse de droguri.

„Îi mulțumim de o mie de ori pentru curajul ei enorm”, a declarat militanta feministă Fatima Benomar de la asociația „Coudes a Coudes”, pentru BFM TV, adăugând că întâlnirile de sâmbătă au fost organizate și pentru a se aduce un omagiu tuturor victimelor violurilor.

Dominique Pelicot, în vârstă de 71 de ani, este acuzat că, timp de un deceniu, a violat-o în mod repetat pe soția sa, care era sedată puternic, în locuința cuplului, și că a adus mai mulți străini pentru a abuza de ea.

Inițial, el trebuia să depună mărturie săptămâna aceasta, dar a beneficiat în cele din urmă de o scutire, din cauza stării de sănătate. Se așteaptă ca el să depună mărturie luni, cu condiția să fie în stare să o facă.

Procurorii au declarat că Pelicot a oferit pe un site servicii sexuale cu soția lui și a filmat abuzurile. Alți 50 de bărbați acuzați că au luat parte la abuzuri sunt, de asemenea, judecați.

Avocata lui Dominique Pelicot, Beatrice Zavarro, a declarat presei franceze că bărbatul își recunoaște faptele. Unii dintre ceilalți acuzați și-au recunoscut vinovăția, în timp ce alții spun că au crezut că soția s-a prefăcut că doarme, potrivit presei franceze.

Fiecare dintre ei riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro